gaming sinds 1997

Jak & Daxter: The Lost Frontier

Jak & Daxter, het populaire platformduo, maakt zijn comeback na een lange afwezigheid. Naughty Dog liet de helden na de “kart-racer” Jak-X aan de zijlaan staan om met Nathan Drake de overstap naar de nieuwe generatie consoles te maken. Ready at Dawn, die dan weer geprezen werd voor Daxter en God of War: Chains of Olympus, had het dan weer te druk met hun nieuwe game engine en een nog steeds onaangekondigde titel. Tijd dus om een andere studio in te zetten en het olijke duo terug tot leven te wekken. Kan High Impact Games de standaard van de vorige studio’s behouden, of wordt het tijd om de helden van een vervroegd pensioen te voorzien?

Wie de serie ondertussen al een tijdje volgt weet dat Eco de levenskracht van Jak’s wereld is, maar net dat vormt het probleem. Er is een groot tekort aan Eco waardoor de wereld uit balans is. Jak, Daxter en Eco Sage-in-training Keira voelen zich als ware helden geroepen en trekken op avontuur naar de uiterste grenzen van hun wereld. Jammer genoeg loopt voor Jak niet alles van een leien dakje, ondermeer door de sterke tegenstand van vele luchtpiraten die maar al te graag in de Eco graaien.

Hoewel de Jak & Daxter games op PS2 een afgesloten trilogie vormden, sluit deze game perfect aan op de vorige verhaallijn. High Impact Games bouwt verder op de stijl die Naughty Dog’s Jak & Daxter games zo populair maakten. De nieuwe personages lijken dan ook uit die eerdere games weggelopen en passen in het sfeertje. Voeg hier en daar nog een snuifje humor toe en je zou beginnen twijfelen of dit geen game van de originele makers is.

Naast het verhaal neemt High Impact Games de gameplay van de eerste spel weer over. Het platformgedeelte staat centraal waardoor je vaak moet springen, slingeren en schakelaars verplaatsen. Tegen het einde van de game vormt Jaks arsenaal aan wapens een sleutel in het oplossen van de vele puzzels. Het nadeel aan dit alles blijft de afwezige tweede analoge stick die de camera zou kunnen controleren: de vaak vaste cameraposities bieden niet de overzichtelijkheid die nodig is om een delicate sprong te maken. Frustratie alom als je weeral die ene gevaarlijke move opnieuw moet maken!

Jak kiest trouwens niet langer voor gevechten met de blote vuisten, maar geeft zijn voorkeur aan een stok waarmee hij kan slaan of waarop hij de nodige wapens kan plaatsen. De wapens zijn overigens niet nieuw, maar zagen we al eerder in Jak 3. Spijtig genoeg is het richten niet zo makkelijk als in datzelfde spel omwille van de reeds eerder genoemde cameraproblemen. Gelukkig gaan vijanden snel neer en zorgt dit euvel voor een stuk minder herspelen van secties.

De grootste vernieuwing vinden we in een soort StarFox vlieglevels. High Impact Games is hiermee niet toe aan z’n proefstuk toe maar integreerde in Secret Agent Clank en Ratchet & Clank: Size Matters al eerder vergelijkbare gameplayelementen. Jak begint de game met een blauwe Hellcat die voorzien is van de nodige machinegeweren en raketten om vijandig gespuis uit het luchtruim te halen. De vlieglevels worden voornamelijk gebruikt om van punt A naar punt B te vliegen, maar gaan algauw vervelen door het trage tempo van je vliegtuig.

Grafisch doet de game het niet slecht voor een handheld, de tussenfilmpjes zien er goed uit en het humorgehalte is van een aangenaam niveau. De complete game is trouwens gelokaliseerd waardoor ook jonge spruiten zonder zorgen aan de slag kunnen. Dat het hier en daar wat te moeilijk wordt door de camera zal hen trouwens minder frustreren. Nog geen kinderen? Geen probleem! De Engelse taaloptie is ook aanwezig.

Ondanks de tekortkomingen die vooral te wijten zijn aan de camera blijft Jak & Daxter: The Lost Frontier een prima game. De welbekende humor is aanwezig, het verhaal sluit perfect aan op de serie en de gameplay speelt nog steeds als vanouds. Al bij al geen slechte game voor jong en oud die van wat platformgeweld houden.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Jak & Daxter: The Lost Frontier
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply