gaming sinds 1997

Lost Planet 2

Het klimatologisch onderzoek is verdeeld in twee kampen, namelijk zij die beweren dat de aarde graadje na graadje warmer wordt en zij die geloven dat we op een ijstijd afstevenen. Als we Capcom en Lost Planet 2 moeten geloven ziet onze toekomst er best rooskleurig en subtropisch uit. Eens zien hoe het er binnen honderd jaar aan toe gaat.

Lost Planet 2 speelt zich tien jaar later dan zijn voorganger af. De ijskoude planeet EDN III van toen heeft een serieuze metamorfose ondergaan en ruilde het witte landschap en de talrijke gletsjers in tegen gigantische wouden en enorme watervallen. Uiteraard evolueerde de ‘fauna’ op een biologisch verantwoorde manier – lees agressiever – mee met dit fenomeen. De Akrids zijn harder, beter, sneller en sterker!

In tegenstelling tot zijn voorganger is Lost Planet 2 nu quasi volledig op de multiplayer wagon gesprongen, en dan hebben we het meer specifiek over het co-op compartiment. Zo is de campagne volledig opgebouwd met co-op in het achterhoofd. Het gaat zelfs zo ver dat je vooraleer je kan beginnen een game moet creëren, een personage moet kiezen en moet wachten tot de tien seconde durende teller afloopt. Lost Planet 2 gaat er van uit dat je de campaign altijd in co-op speelt en verplicht je er bijna toe.

Ik heb totaal niets tegen co-op gerichte games, maar eens dat de AI van je collega´s zo erbarmelijk is dat het de gameplay schaadt, dan is het voor een mij een grote ‘fail’. Capcom was zo ‘vriendelijk’ om ons geen retailversie van Lost Planet 2 op te sturen, waardoor wij het moesten doen met de debug en dus offline versie ervan. De game wordt bij deze dus gequoteerd en beoordeeld op de ontvangen versie met alle gebreken en ‘gevolgen’ van dien. En deze gevolgen zijn niet van de minste want Lost Planet 2 bevat heel wat missies waar samenwerking centraal staat.

Het verhaal bestaat uit zes vrij grote missies, die je met maximaal vier spelers speelt. Elk hoofdstuk introduceert nieuwe personages, waardoor er van een duidelijk, samenhangend verhaal niet echt sprake is. Tussen de missies door wordt er via tussenfilmpjes geprobeerd het verhaal duidelijker te maken, maar zelfs deze wisten het groter geheel niet van de nodige spanning te voorzien.

In de eerste Lost Planet zorgden de extreme weersomstandigheden voor een tweede vijand. De bittere koude snoepte beetje bij beetje je health af. Door thermal energy te verzamelen van de verslagen vijanden kon je in leven blijven. Aangezien de planeet een flinke klimaatsverandering heeft ondergaan, wordt de energie nu vooral gebruikt om mechs te besturen en in mindere mate om je health te regenereren.

Ondanks het zwakke verhaal heeft Lost Planet 2 wel het een en ander te bieden. Vooral de talrijke, agressieve Akrids zorgen voor enkele leuke scènes. De soms gigantische monsters zien er zeer gedetailleerd uit en elk gevecht vergt de nodige concentratie van je. Vooral het zoeken naar de zwakken plekken van de eindbazen kan een lastige taak zijn.

Grafisch ziet de game er zeer goed uit. Sfeervolle jungles en prachtige onderwatertaferelen worden afgewisseld door ruige woestijnen en drassige moerassen. De game maakt gebruik van dezelfde engine als die van Resident Evil 5 en dat is er wel aan te zien. Niet dat dit een negatief punt is, integendeel! De prachtige lichteffecten wanneer je door een jungle loopt en de zandstormen die je moet trotseren zijn erg overtuigend en doen de beleving van de game veel goed.

Op papier lijkt Lost Planet 2 een mooi en compleet spel, maar tijdens het spelen wordt helaas pijnlijk duidelijk dat er in de basis veel dingen fout zitten die de spelervaring niet ten goede komen. Zo zul je dikwijls een missie opnieuw moeten spelen omdat je een checkpoint niet gehaald hebt, je ergerlijk frustreren aan het activeren van battle gauges of je controller naar je scherm werpen wanneer een A.I. collega er voor zorgt dat je helemaal opnieuw moet beginnen.

Als je jezelf er overheen zet dat het spel eigenlijk alleen mikt op wie met vrienden speelt, dan heb je een flink pakket voor je neus. Heel wat co-op levels met een flink aantal grote bazen tussendoor, nieuwe omgevingen en personages zorgen in dat geval voor de nodige actie. De gewone multiplayer-modus die opgepoetst is en die een stukje leuker is om te spelen en flink wat extra’s zoals bekende personages uit Gears of War en Monster Hunter bevat, maakt de game nog wat beter. Indien je echter geen internetaansluiting hebt, dan laat je deze best liggen of grijp je terug naar het origineel.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Lost Planet 2
geplaatst in: Capcom, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply