gaming sinds 1997

Madden NFL 2005

American football heb ik leren kennen toen een paar jaar geleden VT4 zo vriendelijk was om de Super Bowl rechtstreeks uit te zenden. Ondanks het onmenselijke uur zat ik, gewapend met een grote zak peper & zout chips, klaar voor ‘The Greatest Show on Earth’. Tot mijn eigen verbazing loste dit typisch Amerikaans spektakel al mijn verwachtingen in en meer! Een ongelooflijke show, complexe tactieken en strategieën, keiharde actie en Britney in de pauze werden gecombineerd met een erg spannende topsport vol van stoere spelers, barstend van ‘attitude’. Ik was dan ook erg benieuwd of Madden NFL 2005 even goed zou worden als the real thing!

De Madden-reeks van EA Games is al jaren een van de best verkopende en meest gerespecteerde football games op de markt. Het is echter niet anders dan met de FIFA-reeks: ieder jaar komt er een nieuwe versie uit met wat verbeteringen en dit seizoen betrof het vooral aanpassingen aan de defensieve kant van de gameplay. De meest opvallende feature was deze keer de hit-stick: daarmee kan je (naargelang de kracht van je beweging) met de thumbstick tegenspelers onderuit halen. Spectaculaire crashes of gigantische blunders (bij mij vooral dat laatste) gegarandeerd!

Het spel zelf is immens uitgebreid en er zijn genoeg verschillende modes, trainingen en tutorials om zelfs de meest veeleisende sportsgamer weken zoet te houden. Niet alleen kan je de klassieke aparte wedstrijden spelen op allerlei manieren, maar er is ook de franchise mode waarin je het management van een team op je neemt en het zo naar de top tracht te brengen. Dankzij de Storyline Central krijg je feedback, verhalen en interviews omtrent jouw ploeg en de competitie in radioprogramma’s en kranten, maar ook andere coaches staan paraat met tips. Erg belangrijk in die mode is de moraal van de spelers (die mee varieert met de prestaties op het veld) en hun avontuurtjes naast het veld. Dit alles moet je trachten in goede banen te leiden, zodat je spelers optimaal presteren en om ze zo naar het Nirvana van de NFL te leiden: de Super Bowl.

Je kan werkelijk vanalles en nog wat instellen en veranderen en dit zorgt ervoor dat dit spel een diepgang heeft die ik nog niet in andere sportspellen ben tegengekomen! Ik zal over de technische details niet verder uitweiden maar je kan ‘hot routes’ voor offense en defense instellen, on the fly spelers andere taken toewijzen, opstellingen, formaties en patronen zeer snel wijzigen, etc. etc. Nog een voorbeeldje van het detail: in de franchise mode kan je je bezighouden met de samenstelling van het gras, de kleur van de shirts, het weer, budgetten, het verkopen en kopen van spelers, etc.

Deze verregaande uitwerking is zonder enige twijfel een pluspunt, maar voor de doorsnee Belg die weinig tot geen kaas heeft gegeten van de indrukwekkende lijst reglementen, speltactieken en strategieën van Amerikaans voetbal, is het wel even slikken. Je zal immers overweldigd worden door het jargon en de opties. Ondanks de mogelijkheid om alles apart in te oefenen en te leren kennen zal je in het begin dan ook wat verloren lopen. De makers zijn er immers van uitgegaan dat je toch wel wat afweet van dit spelletje, zoals in FIFA ook niemand jou de buitenspelregels zal uitleggen. Hou hier zeker rekening mee, want dat kan het spelplezier wat verhinderen als je geen tijd wil investeren in de basics van American Football.

In vergelijking met de vorige aflevering in de reeks is de A.I. van alle spelers op het veld nog sterk toegenomen. Ook al moet ik grif toegeven dat het Madden Xbox-schijfje waarschijnlijk meer afweet van de sport dan mezelf, toch kon ik duidelijk merken dat de mannen op het veld altijd logisch reageren. Ook als je zelf even de controls niet aanraakt gaan ze zelfstandig een patroon volgen, hun gebied verdedigen of op de manier zoals je bevolen hebt de diepte ingaan. Die goeie A.I. wordt ook doorgetrokken in de moeilijkheidsgraad. Als je op All-Madden speelt wordt het geheel zelfs schrikwekkend realistisch en (voor mij) te moeilijk. Voor onze vrienden over de grote plas is er nog een erg uitgebreide online mode, maar kennelijk hebben wij Europeanen daar geen recht op en werden de Live opties gewoon geschrapt! Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken dat dit erg jammer is.

De graphics zijn over het algemeen van hoge kwaliteit en mogen er meer dan wezen. Vooral over de modellen en de animaties zal je niet te klagen hebben, maar ook de menu’s werden erg verzorgd. Brutale tackles (spelers vliegen erg geloofwaardig op de juiste manier in het rond afhankelijk van de impact), mooi werpende quarterbacks en sierlijk duikend verdedigers, allemaal zijn ze prachtig en realistisch geanimeerd en in beeld gebracht. De Replay-optie zorgt logischerwijs vaak voor lekkere beeldjes. Ook leuk is de Create-A-Fan optie waarbij je een supporter volledig kan ontwerpen en bijvoorbeeld de kleuren op zijn gezicht en accessoires kan bepalen. Als je in een cut-scene dan plots die kerel ziet opduiken is dat erg grappig! De muziek en de commentaar doen tenslotte wat ze moeten doen (maar ook niks meer): sfeer creëren en de focus van het spel, de gameplay, ondersteunen.

Madden NFL 2005 is een ongelooflijk diepgaand en minutieus uitgewerkt sportsgame dat, ondanks het ontbreken van online opties, geen enkele footballfan zal teleurstellen. Het realisme en het spelplezier dat volgt uit de eindeloze reeks opties en mogelijkheden, wordt gecombineerd met prachtige animaties, een uitstekende afwerking en een knappe Franchise mode. Kortom, dit is pure gameplay en een echte aanrader voor mensen die Amerikaans voetbal kennen en beheersen of voor sportliefhebbers die bereid zijn heel veel tijd te investeren om dit game onder de knie te krijgen. Een topper, maar niet voor mietjes of ongeduldige zielen!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Madden NFL 2005
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply