gaming sinds 1997

Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem

De vorige DS game waarin Nintendo mascottes Mario en Donkey Kong de strijd écht met elkaar aanbonden dateert alweer van 2006. Geen platformactie in deze reeks, maar wel puzzels die je dient op te lossen met mini-versies van de meest bekende iconen uit de gamegeschiedenis. Dat is met deze aflevering uit 2011 niet anders, maar dat is maar goed ook. Wij houden immers van Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem.

Het verhaaltje is best grappig. Mario opent Mini-Land, een soort pretpark, en biedt de eerste honderd bezoekers een cadeautje aan. Perfecte marketingtactiek zou je denken, maar dat blijkt niet het geval wanneer zijn idee zich tegen hem keert. Donkey Kong brengt ook een bezoekje, maar jammer genoeg met ticket nummer 101 zodat hij niks krijgt! Natuurlijk is ‘m niet tevreden en om wraak te nemen ontvoert hij .. Pauline! En blijkt Pauline nu niet het vriendinnetje – en voorgangster van Peach – van Mario te zijn. In tegenstelling tot bij de normale Mario games gaat hij niet zelf aan het werk, maar stuurt hij mini-versies van hem op weg om het vuile werk te doen.

Die mini-versies van Mario zijn een soort opwindbare robotjes (en je krijgt ook mini-versies van andere bekende personages) en zijn perfect voor dit spel. Ze passen briljant in de grappige sfeer met hun Lemmings-achtige vastberadenheid, en zijn even schattig en mooi als de omgevingen waarin je speelt. Grafisch mag dit er dan een beetje cartoonachtig uitzien, het is één van de knapste games die ik recent heb gespeeld op een handheld.

De gameplay is best eenvoudig. Je klikt met je stylus op een figuurtje waarna het onherroepelijk in gang schiet tot het ofwel een pijnlijke dood sterft op bijvoorbeeld een paar metalen spijkers, of tot het de uitgang bereikt. Dat laatste is wel degelijk de bedoeling en jij bent samen met je stylus dus verantwoordelijk om vijanden te ontwijken en snel bruggen te bouwen, machines in werking te stellen, trappen te selecteren, warp pipes te gebruiken of sprongen te maken. Dit objectief wordt moeilijker gemaakt omdat je soms andere personages ontmoet die dan naar hun eigen deur dienen begeleid te worden, je soms items moet zoeken en oprapen en omdat je Mario’s allemaal binnen enkele seconden moeten veilig zijn wanneer de eerste de uitgang bereikt. Bovendien vallen er ook nog eens allerlei coins te verzamelen en extra content vrij te spelen. Iets wat de herspeelbaarheid zeker ten goede komt.

Vergeet het dus ook maar dat je hier zoals bij Professor Layton als een luierik uren kan spenderen aan een oplossing. In dit land van chaos moet je snel reageren, improviseren en verschillende zaken tegelijk in het oog houden. Gelukkig is de leercurve zacht en zal iedereen zonder al te veel problemen het einde halen van de game. Voor de hardcore spelers zijn er de Expert stages die een stuk moeilijker zijn, Rainbow Challenges en enkele mini-games voor als je wat afwisseling wilt. En alsof dat nog niet genoeg is kan je na het uitspelen ook nog eens alles herdoen in de Plus Modus die alle stages wat uitdagender maakt.

Tenslotte ook nog even de editor vermelden natuurlijk. Je kan daarin stages zelf eenvoudig in elkaar steken en daarna delen of van anderen downloaden via Wi-Fi. Mocht je geen vertrouwen hebben in je collega-gamers, dan haal je gewoon de extra levels binnen die Nintendo zelf online heeft gezet.

Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem is simpelweg een enorm leuk, knap, strak afgewerkt spel met hopen content waardoor zowel jong en oud hier plezier aan zullen beleven. Veel meer woorden moeten we daar eigenlijk niet vuil aan maken, dus als je een DS, DS Lite, DSi, DSi XL of een 3DS hebt liggen: zet deze op je verlanglijstje of ga het gewoon halen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem
geplaatst in: 3DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply