gaming sinds 1997

Me & My Katamari

De Koning van Alle Kosmos, dat ongelooflijk charismatische en compleet flippende personage is terug! Na de avonturen op de PS2 (Katamari Damacy en We Love Katamari) is het de beurt aan de PSP om aan het rollen te slaan en het gekke gedoe in handheldvorm te persen, zodat je ook op de trein kan Katamariën.

Bij het begin van het spel blijkt dat onze King eventjes genoeg heeft van zijn drukke leven en wat wil ontspannen op een tropisch eiland ergens in de oceaan. In al zijn ontspannende inzet veroorzaakt hij echter een niet zo dodelijke, maar daarom niet minder spijtige tsoenami waardoor alle omliggende eilandjes verzuipen. Om het goed te maken stuurt onze vriend onmiddellijk zijn zoontje, de Prins, die met behulp van de bekende methode alles in zijn oude staat moet herstellen. Reeds die eerste momenten brengen je door de leuke filmpjes en manier van presenteren in die typisch kleurige, zotte en opgewekte stemming, die uniek is voor de PSP en perfect aansluit bij wat we gewend zijn van de PS2-versies! Het is alleen jammer dat er een stuk minder gekke filmpjes aanwezig zijn.

Voor degene die deze reeks nog niet kennen: je opdracht bestaat erin om via je katamari, een soort rollende plakbal, allerlei zaken op te rollen. In het begin moet je je beperken tot kleine zaken zoals schelpjes of blokjes, maar naarmate er meer blijft steken aan je bol kan je ook grotere, tot zelfs immense, objecten meerollen. Met dit als basismechanisme zijn er natuurlijk een heleboel objectieven mogelijk: een bepaalde grootte van katamari realiseren, binnen een bepaalde tijd een bepaald aantal van een specifiek object oprollen, etcetera. Op die manier kan je ook extra punten vergaren en de inwoners van de vele eilandjes tevreden stellen.

Veteranen van de serie vragen zich natuurlijk af hoe de besturing werkt, aangezien de twee sticks van de PS2-controller hier natuurlijk niet beschikbaar zijn. De makers hebben daarvoor gebruik gemaakt van zowel het D-pad als de symbooltoetsen en ook de schouderknoppen. Dit vergt zeker wat oefening in het begin, en zal zelfs een klein beetje frustrerend moeilijk zijn de eerste momenten. Maar wanhoop niet, na een tijdje ben je ermee weg en kan niks je rollende bol nog tegenhouden!

Grafisch is het game prachtig uitgewerkt. Felle kleurtjes gecombineerd met zachtere tinten voor omgevingen, een erg origineel en geïnspireerd design, scherpe textures en veel goed uitgewerkte details zorgen voor een erg genietbare ervaring. Die wordt overigens niet enkel in-game gerealiseerd; ook alle menu’s, de handleiding en het doosje werden ondergedompeld in diezelfde stijl. Cool! Wel is duidelijk dat er enige toegevingen werden gedaan op technisch vlak, waardoor ook de laadtijden frequenter en langer werden, maar niet van die aard om de PSP-gebruiker, die daar nu toch al aan is gewend geraakt, te veel te frustreren. Het geluid is ook knap afgewerkt, met een gevarieerde soundtrack en zotte geluidjes wanneer je bepaalde mensen of dieren oprolt.

De grootste kritiek die je kan geven op het spel is het feit dat het eigenlijk te kort is. Eens je gewend geraakt bent aan de besturing valt alles eenvoudig te behalen en ook het aantal verschillende omgevingen is minder groot in aantal dan ik had gehoopt. Voor wie fan is van het verzamelen van allerlei spulletjes is er nog allerlei verborgen stuff. Bovendien kan je ook neefjes vinden waarmee je dan ook kan gaan spelen. Multiplayer is overigens ook voorzien, maar die kon ik door gebrek aan collega’s met hetzelfde spel niet uittesten. Maar aan de features te zien hoef je hier ook niet te veel van te verwachten.

Zoals gezegd is de beperkte speelduur de grootste misser die de makers hebben gegaan. Voor het overige hebben ze immers uitstekend werk geleverd om de knotsgekke en grappige ervaring van Katamari Damacy om te zetten naar de PSP, zowel op artistiek als technisch vlak. Wie op zoek is naar een leuk, origineel, maar niet al te uitgebreid spel op de PSP zal hier ongetwijfeld zijn gading in vinden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Me & My Katamari
geplaatst in: NamcoBandai, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply