gaming sinds 1997

Meteos

Toen ik Meteos in de bus zag liggen werd mijn interesse onmiddellijk gewekt door de felle kleurtjes op de cover. Nadat ik de achterkant geïnspecteerd had, was ik er zeker van: dit was een spel voor mij! Tetris, Bejeweld, … ik ben een makkelijke prooi voor dit soort puzzelgames!

Zonder de handleiding te lezen ben ik meteen begonnen aan dit spel. Het wijst zichzelf uit, maar kleine dingetjes -waar je gaandeweg de betekenis van snapt- zorgen er toch voor dat je snel “Annihilated” te voorschijn ziet komen. Dan toch maar eens die handleiding erbij nemen…

Het gaat erom dat je horizontaal of verticaal groepjes van 3 of meer dezelfde gekleurde “Meteos” maakt zodat deze dan worden afgeschoten. Je kunt de blokjes hiervoor enkel verticaal verschuiven en niet horizontaal (niet zoals bij Bejeweld dus). Ondertussen komen er natuurlijk nog meer meteos blokjes naar beneden gevallen.

Elke Meteos stelt een element voor, bijvoorbeeld water, aarde of lucht. Als je er een aantal hebt afgeschoten, kun je met deze elementen in de optie ‘fusion’ planeten, zeldzame elementen of items maken.

Elke planeet heeft zijn eigen eigenschappen, dus welke elementen er aanwezig zijn, maar ook hoe snel de meteos naar beneden komen, hoe hoog ze afgeschoten kunnen worden en welke vormpjes / kleurtjes ze hebben. De ene planeet is al wat moeilijker dan de andere, maar je kan ook nog eens apart de algemene moeilijkheidsgraad ingeven.

Allereerst ben ik begonnen met op ‘simple’ te spelen. Hier kan je een planeet kiezen en dan net zolang combinaties maken tot je klaar bent. Aan het einde zie je hoeveel elementen je hebt verdiend.

Dan heb je de optie ‘Star Trip’. Daar kun je kiezen uit 1 van 3 parcours waarbij je moet ‘vechten’ tegen 1, 2 of 3 vijandelijke planeten. Dit wil zeggen dat je langer moet overleven dan je virtuele tegenstander tijdens het lanceren van blokjes.

Een volgende mode is ‘Time War’. Hier kun je dan weer kiezen om zoveel mogelijk meteos te lanceren binnen 2 of 5 minuten, of 100 of 1000 meteos in een zo kort mogelijke tijd laten ontploffen.

Tot slot is er ‘Deluge’, waarin je ook zoveel mogelijk punten moet zien te halen voor je planeet ontploft. Deze vind ik eigenlijk veel lijken op de ‘Simple’ versie.

In alle speltypes kan je dus elementen verzamelen. Sommige levels spreken meer aan dan andere, maar eigenlijk komen ze allemaal op hetzelfde neer: blokjes afschieten.

Meteos is een zeer verslavend spelletje. Ergens tussen de opties kan je zien hoe lang je dit spel al gespeeld hebt. Voor zover ik kan zien heb ik het spel ongeveer de helft van de tijd dat het in mijn bezit is, gespeeld.

Tijdens een potje speelt er zich vanalles af in het bovenste scherm van de DS. Je ziet dan hoe de planeet effectief door jou vernietigd wordt. Helaas is het nogal moeilijk om ernaar te kijken, terwijl je aan het spelen bent in het onderste scherm. Echt veel nut heeft het dus niet. De graphics zijn daarentegen prachtig en zeer gevarieerd.

Ook de muziek is zeer afwisselend, maar na een uurtje spelen heb ik het geluid toch maar afgezet omdat het mij persoonlijk nogal gauw irriteerde.

Al met al is dit een heerlijk verslavende opvolger van het oude en bekende Tetris. Het is lovenswaardig dat de makers er toch een soort verhaallijn in hebben proberen te stoppen, waardoor het spel verslavend blijft. Je kent het wel: nog één keer proberen om dat element te pakken te krijgen, want dan kan ik weer een planeet fusioneren.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Meteos
geplaatst in: DS, NamcoBandai, Reviews
tags: ,


Leave a Reply