gaming sinds 1997

Monster 4×4: World Circuit

Heb je vroeger ooit je moeder of vriendin een controller in de hand geduwd om eens tegen haar te racen? Zo ja, heb je dan ook vier keer moeten uitleggen dat ze moeten sturen met de knopjes en niet door zélf te draaien?

Dergelijke taferelen zijn met de komst van de Wii gelukkig voorbij. Door de afstandsbediening horizontaal te houden of in het gratis bijgeleverde stuur te plaatsen, kan er op natuurlijke wijze een racegame gespeeld worden. Monster 4×4: World Circuit gaat dan ook meteen de ruige kant op en heeft reusachtige trucks op het menu staan. Alhoewel, reusachtig is misschien het juiste term niet, want in het spel zien ze er verhoudingsgewijs niet al te groot uit.

Met een dozijn aan voertuigen, variërend van oldtimers tot bolides en zelfs een ambulance of brandweerauto, kan gereden worden op de tien aanwezige parcours. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om rondes in tegengestelde richting vrij te spelen, om zo toch het aanbod wat uit te breiden. Dat gebeurt in het wereldkampioenschap, waarin je alle twintig races tot een goed einde moet zien te brengen. De parcours liggen verspreid over de hele wereld, waarbij elk gebied zijn eigen stijl heeft. Sommige tracks bestaan uit modder en zand, terwijl de andere bedekt zijn met sneeuw en ijsvlaktes. Veel invloed op je rijgedrag heeft de ondergrond echter niet.

Monstertrucks zouden echter niets zijn zonder hindernissen om trucjes op uit te voeren. Daarom liggen schansen op de parcours verspreid, waarop de speler een salto, spin of tornado uit de mouw kan schudden… letterlijk dan! Met de Wii-mote moet hiervoor een cirkelvormige beweging gemaakt worden rond één van de drie richtingsassen. Dat heb ik trouwens ook maar uit ondervinding, aangezien de handleiding, noch het spel zelf, hier veel woorden aan vuil maken. Om het geheel iets pittiger te maken, werden explosieve vaten op de weg geplaatst die tegenstanders gaan achtervolgen en die hen bij het ontploffen dwingen om trager te rijden.

Gezien de korte duur van het kampioenschap en de beperkte herspeelbaarheidsfactor, zou ik dit spel eerder aanraden aan gezinnen die meerdere kinderen in huis hebben. De besturing is eenvoudig, intuïtief en brengt simpelweg een meerwaarde aan het spel, waardoor het tevens toegankelijker wordt voor het ganse gezin. Ook biedt de multiplayermodus op zich veel meer fun dan wanneer alleen wordt gespeeld. Maximaal vier spelers kunnen er tegen elkaar worden racen op de vrijgespeelde parcours. Drie bijkomstige minigames, waaronder voetbal en een combat-mode, zorgen voor wat alternatief raceplezier.

Maar is dit spel nu eigenlijk de moeite waard? Grafisch ziet het er verouderd uit en het geluid is minstens even irritant. Wat dit echt spel nodig had, was internetfunctionaliteit waarmee willekeurige tegenspelers konden worden opgezocht. Nu heeft Monster 4×4: World Circuit echter te weinig om het lijf om als degelijk spel door het leven te gaan.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Monster 4×4: World Circuit
geplaatst in: Reviews, Ubisoft, Wii
tags: ,


Leave a Reply