gaming sinds 1997

MotoGP 07

Een man die niet van snelheid houdt zal je ver moeten gaan zoeken. Motoren zijn dan ook erg in trek en daar moet natuurlijk aandacht worden aan besteed in ons wereldje. MotoGP scoort al geruime tijd goede punten op zowel pc als Xbox 360, maar houdt deze MotoGP 07 zich ook sterk?

MotoGP 07 confronteert je onmiddellijk met het grote werk, de grand prix. Je moet natuurlijk eerst leren staan vooraleer je kan lopen en alvorens op het circuit te rijden, neem je best even de training door om alles onder de knie te krijgen. De trainingen zijn erg duidelijk voorgesteld en worden begeleid door een filmpje. Zo kan je precies zien welke beweging je moet uitvoeren.

Eens je het in de bochten liggen en het onder controle houden van je tweewielige bolide doorhebt, kan je beginnen met het echte racen. Om te beginnen krijg je een tweetal, kale, moto’s toegestopt. Daar kies je eentje van uit die je vervolgens mag beginnen aankleden. Zowat alles is mogelijk: hem in alle kleuren van de regenboog verven, een hoop stickers plakken, je nationale vlag toevoegen etc. Men heeft echt vele mogelijkheden gestopt in het customizen van je motor, maar ook je personage mag je naar hartelust bestickeren en een tenue toewijzen. Dat is allemaal goed en wel, maar eigenlijk koop je daar toch niet dit soort games voor, hoewel het wel een leuke extra is.

Waar zijn we dan wel echt benieuwd naar? De rijstijl, de alom geprezen circuits en coureurs natuurlijk! Het optrekken van de motoren is werkelijk goed en je ervaart ook de snelheid door het gebruik van rumble bij een hoog toerental. Daarnaast voelt het in de bochten gaan liggen ook zeer fijn aan en verschilt het gevoel van motor tot motor. Ook heeft men een skillpoints-systeem in het spel gestoken waardoor je je personage meer ervaring cadeau kan doen. Als we echter naar de physics bij het vallen van een personage kijken, zijn we toch wat minder positief. Een crash ziet er soms helemaal niet realistisch uit en het lijkt wel of er een pop op de grond wordt gegooid. Als je dan nog eens je motor gewoon dwars door je bestuurder ziet glijden, vind je dat toch eigenlijk helemaal niet meer zo wonderbaarlijk. Hoewel het niet zo belangrijk is voor de gameplay, is het toch vrij jammer dat we dit moeten opmerken.

De circuits en de rijders daarentegen zijn voortreffelijk vormgegeven. Je zal vele bekende namen in het spel tegenkomen, zoals Rossi, Stoner en nog vele anderen. Ook de circuits zal je herkennen uit de echte wereld. Enkele voorbeelden hiervan zijn o.a. Qatar, Le Mans en Turkije. De parcours zijn zo goed als perfect nagemaakt en het wegdek wordt beïnvloed door mooie weerseffecten, waardoor je je rijstijl moet aanpassen. Een circuit met vele bochten zal je dan ook niet aan volle vaart doorkruisen en dat maakt MotoGP 07 dan ook realistisch. In de grand prix-modus moet je een twintigtal races voltooien, wat zorgt voor zo’n vier tot vijf uur spelplezier.

Na grand prix, en de daarbij horende extra challenges, ben je nog niet helemaal klaar met deze game, want de ontwikkelaar heeft ook nog een ‘extreme’ mode voorzien om je zoet te houden. Die speel je vrij na het beëindigen van de grand prix. In extreme krijg je niet de pure racemotoren toegewezen, maar eerder de straatmotoren. Het is dan ook zo dat je hier niet meer op echte circuits rijdt, maar op de straten van steden en doorheen mooie natuur. Verder is er niet zoveel onderscheid tussen beide modi, maar het zorgt wel voor een leuke extra.

Zowel grand prix als extreme worden weergegeven in een gelikte grafische vorm. Er is gedacht aan zeer strakke texturen en toepasselijke omgevingen in het spel, maar ook de motoren zelf zijn te genieten. Het spel is voorzien van vijf camerastandpunten tijdens het racen, waarvan het meest overzichtelijke toch wel de third-person view is. Het leuke dan weer aan de cockpit view is dat je je HUD op het dashboard van de motor zelf ziet. Ook al is dat leuk, toch vond ik het rijden makkelijker als je de rijder en de motor zelf zag. Als je met je motor rondrijdt, moet daar natuurlijk ook geluid aan toegevoegd worden. De sound in MotoGP 07 is dan ook erg verzorgd en verschilt van motor tot motor. Om je nog wat extra op te jagen, heeft men gekozen voor rock- en metalmuziek. Het publiek daarvoor is misschien vrij select, en hoewel het niet echt mijn favoriete genres zijn (ElSticky houdt meer van lekkere jumpmuziek. -red.), past het toch goed bij racegames als dit. Over het geluid en het grafische aspect kunnen we alvast niet klagen.

Als laatste punt bespreken we de multiplayermogelijkheden. Je kan op vele verschillende manieren je in een online game mengen. Om te beginnen, kan je zoals gewoonlijk in het hoofdmenu multiplayer selecteren en kiezen voor een online game of splitscreen. Maar het leuke is dat je ook splitscreen kan combineren met het online spelen van het spel. Een andere mogelijkheid om over het internet te spelen is in singleplayer een bepaald circuit uit te kiezen en daar de Xbox Live-optie te selecteren. Je krijgt dan een aantal lobby’s te zien die momenteel op dat bepaalde parcours aan het spelen zijn en je kan ze dan ook joinen.

Veel concurrentie heeft MotoGP 07 eigenlijk niet, maar het is zeker en vast een puike game. Er is gedacht aan genoeg variatie, hoewel de singleplayer vrij snel uitgespeeld kan worden. Natuurlijk heb je dan nog steeds multiplayer en dat is dan ook wel een stimulans voor het spel. Als je een motorfanaat bent, moét je deze game echt aanschaffen en wij kijken alvast uit naar de volgende!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: MotoGP 07
geplaatst in: Reviews, THQ, X360
tags: ,


Leave a Reply