gaming sinds 1997

MX Unleashed

Ik vind het verkeerd om games met elkaar te vergelijken, althans in die mate dat je bij elk puntje bepaalt welk van de twee daarop beter scoort. Elk spel heeft unieke kenmerken en zijn eigen charme. Daarom deze compleet op zichzelf staande bespreking van het tweede motorcrossgame dat ik getest hebt. Logischerwijs zal je de twee games toch tegen mekaar moeten afwegen als je van plan bent een motorspel te kopen. Welke eigenschappen voor jouw het zwaarst doorwegen, moet je uiteraard nog altijd zelf bepalen.

Graphics zijn meer dan adequaat, de opspattende modder komt geleidelijk aan, de motorfiets zelf oogt stoer en realistisch en de wegen zien er gelikt uit. In sommige grotere omgevingen wordt alles soms wel monotoon en ziet het er allemaal wat artificieel uit maar eens bezig met het vervullen van een doel zal je aandacht daar voldoende van afgeleid worden zodanig dat alles toch prachtig lijkt. Tja, alleen muggenzifters zoals ik hebben het lef om tegen tien km per door een level te cruisen om de graphics te beoordelen!

Over de gameplay niets dan lof. De motorfiets is vrij goed controleerbaar maar er zijn toch enkele simulatieaccenten gelegd in de controle. Dat is volgens mij een ideale combinatie. Het vergt echter wel wat geduld. Als je niet erg thuis bent in het motorcrosswereldje zal je minstens een dik uur nodig hebben vooraleer je alles min of meer onder de knie hebt. Gelukkig is er een uitstekende tutorial die je aan de hand van een tiental filmpjes uitlegt hoe de vork aan de steel zit. Het gaat zelfs verder: als je na een wedstrijd iets fout gedaan hebt of van bepaalde technieken geen gebruik hebt gemaakt dan wordt je daarvan op de hoogte gebracht door middel van een eenvoudig waarschuwinkje.

Al de gebruikelijke competities zijn wederom aanwezig, maar als je carrière speelt zal je de tweewieler ook door andere amusante proeven moeten loodsen. Een aantal keer na elkaar van een ramp vertrekken en in de met bulls-eye gemarkeerde zone terechtkomen, racen tegen andere voertuigen zoals een strandbuggy, monstertruck, vliegtuig, … (versla je dat voertuig dan mag je het besturen) of een stuntscore binnen een bepaalde tijd bereiken. Dit geheel van opdrachten speelt zich af binnen een freestyle event (ongeveer zoals een Tony Hawk level), daarnaast heb je ook nog een heleboel races waarin je moet bewijzen dat jij de beste bent. Eens te meer gaat mijn voorkeur uit naar de freestyle events en vind ik de races minder boeiend. Deze spelen zich af op kleinere parcours met een serieus aantal rondjes en zoals het in motorcross gaat, kan je honderd meter voor het einde nog een klein foutje maken en dan eindig je laatste. Gelukkig kan je op elk punt elk deel terug herbeginnen, opgeven of saven.

Het geluid is subliem, zeker als je in het bezit bent van een Dolby Surround installatie. Het ronken van de motoren aangevuld met de stevige muziek doet je adrenaline pompen. Als je fan bent van hedendaagse rockgroepen zal je zeker kunnen genieten van de muziek. Ik ben echter niet zo’n grote muziekliefhebber maar net zoals het bij Tony Hawk het geval was, kon ik de muziek na een paar uur niet meer missen. Op zoek gaan naar de cd’s zal ook hier weer vereist zijn want ik zie geen onmiddellijke audio-disc inbegrepen of de mogelijkheid om die te bestellen.

Jammer genoeg ontbreekt het in dit spel van een online multiplayer. Een gemiste kans, want dat zou pas stof doen oplaaien. Da AI is goed, maar we zitten nu toch in een tijd waarin PS2’ers gratis over het internet kunnen spelen en laten we eerlijk zijn: het blijft een apart gevoel om het op te nemen tegen andere mensen die evengoed in een Amerikaanse metropolis kunnen wonen als in een dorpje bij jou in de buurt. Ook de uitdaging is grator dan bij computergestuurde rijders.

Gameplay is voor mij nog altijd een factor die meer doorweegt dan graphics, vooral op de nu minder krachtig wordende consoles, en die gameplay is ongeëvenaard. Daarenboven zijn de graphics en het geluid geschikt voor het beoogde doel. Jammer genoeg ontbreekt het deze motorcross belevenis van een network play, wat het spel met grote voorsprong had ondergescheiden van soortgenoten. Dit neemt echter niet weg dat de single player voor vele uurtjes plezier zal zorgen. Wil je absoluut online spelen lees dan even de review van MTX Mototrax. MX Unleashed blijft in ieder geval een topper, zowel voor motorcrosslovers als voor andere gamers.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: MX Unleashed
geplaatst in: PS2, Reviews, THQ
tags: ,


Leave a Reply