gaming sinds 1997

NBA Street Homecourt

De mensen van EA Sports Big zijn ondertussen al aan de vierde telg in de NBA Street-reeks toe. NBA Street is een allesbehalve realistisch basketbalspel waarbij het de bedoeling is om zo veel mogelijk trucs uit je mouw te schudden en dan met explosieve moves richting doel te trekken. Bij de nieuwste in de reeks, Homecourt genaamd, is dat helemaal niet anders, hoewel er hier en daar toch enkele aanpassingen en verbeteringen zijn aangebracht ten opzichte van NBA Street Vol. 3.

Aan het grote idee en de regels van het spel is eigenlijk zo goed als niets veranderd. Dat is logisch ook want je speelt nog altijd basketbal. Alhoewel…vergeet maar loopfouten, dubbele dribbels en gewone fouten: je lapt ze allemaal aan je laars en dat kan leiden tot onwaarschijnlijk coole tricks en donderende dunks. Al dit leuks werd samengevoegd in enkele game modes, gaande van het standaard ‘pick up game’, waar je om het eerst 21 punten moet scoren, tot een ‘dunks only’-wedstrijd, waar je alleen punten kan scoren door te dunken. Alle modi zijn ingebouwd in de ‘homecourt challenge’, waar je een speler moet opbouwen tot de beste. Je kan ze echter ook apart spelen.

Al wat je hierboven gelezen hebt was al mogelijk in de eerdere versies van het spel, maar wat EA nu toegevoegd heeft aan deze Homecourt slaat werkelijk alles: dubbele dunks. Zoals je kon vermoeden, dunk je, pak je de bal opnieuw terwijl je nog aan de ring hangt en dunk je hem nog eens, wat een dubbele score oplevert. Ook dunken vanop de schouders of de rug van een medespeler is mogeijk (die speler moet echter wel aan de driepuntlijn staan). Je mag met andere woorden allerlei ondenkbare moves verwachten wanneer je dit spel speelt.

Wat we ook kennen uit zowat ieder Street-spel is de ‘gamebreaker’. Die is echter onder het mes gegaan en is daardoor nu een beetje anders dan wat je normaal zou verwachten in NBA Street. Daar waar de gamebreaker in vroegere games een vooraf geprogrammeerde beweging was, moet je nu alles, maar dan ook alles, zelf doen. Om zo’n gamebreaker te activeren moet je echter wel eerst het metertje aan de bovenzijde van het scherm helemaal vullen. Gelukkig gaat dat al pakken makkelijker dan vroeger (een geoefend speler slaagt er in om met één goede aanval die balk te vullen). Eens die meter vol is ga je naar het midden van de court, daar waar het licht uit de grond komt, en ram je op de knop. Dan begint het spektakel, je krijgt plots een bal in je handen in Harlem Globetrotter-stijl (die gastjes in het wit, blauw en rood), waarmee je pas écht gekke tricks kan uitvoeren, zoals breakdancen met de bal in je handen, je tegenstander onderuit halen met de bal, enz. Hoe vaker je de tegenstander kan doen struikelen of misleiden, hoe voller die balk bovenaan weer wordt. De tweede keer dient hij echter niet om een gamebreaker te activeren, maar om het aantal punten dat je verdient als je scoort omhoog te krijgen. Dat kan gaan van één tot maximum vier. Je zit dus niet langer gebonden aan de vaste patronen van vroeger. Wat ook anders is, is dat de tegenpartij de bal van jou kan afsnoepen en de gamebreaker alzo tegen je gebruiken. Opletten dus!

Het spel heeft ook multiplayer in de aanbieding, maar die verschilt amper van de singleplayer (buiten het feit dat de tegenstander net iets beter kan zijn dan wat je gewoon bent). Je speelt nog steeds dezelfde wedstrijden met dezelfde regels. Er is ook een online profiel waarin al je gehaalde resultaten bijgehouden worden.

Hoewel er veel variatie in de bewegingen en manieren om het spel te spelen zit, wordt alles echter al snel saai. Wat het spel echter interessanter maakt zijn de soundtrack, de hele sfeer die in het spel gecreëerd wordt en de homecourts van de bekendste NBA-sterren ooit. Je wordt ook getrakteerd op prachtige cutscenes waarin je professionele basketbalspelers hoort vertellen over hun jeugd, hoe ze aan de top geraakt zijn, en dat terwijl je naar prachtige beelden kijkt. Voor wie zelf een liefde voor de sport heeft en die spelers kent, zal dat alvast een leuke extra zijn.

De graphics en het geluid zijn pico bello en ik heb er maar weinig op aan te merken. De omgevingen waar je in speelt zjin mooi, de sfeergeluiden zijn schittererend, evenals de soundtrack en het commentaar van mensen op de achtergrond. Het inlevingsvermogen bij dit spel is enorm.

Ondanks de hele mooie inkleding van het spel en het prachtige uitzicht, heeft de gameplay van NBA Street Homecourt maar weinig te bieden en blijft de game slechts boeiend gedurende de eerste paar wedstrijden. Niet meteen een aanrader om echt te gaan kopen, wel om eens te huren, want de sfeer in dit spel is werkelijk noemenswaardig!

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: NBA Street Homecourt
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply