gaming sinds 1997

NBA Street vol.2

Just put the ball in the bucket, dat is de hele opzet van een partijtje basketbal. Samen met voetbal, en misschien rugby, vormt dit één van de weinige balsporten die nog vrij degelijk in gamevorm kan gegoten worden. Toch is het vooral EA die zich hieraan waagt, want naast hun NBA Live reeks, brachten ze ook het wat alternatieve NBA Street uit. Nog maar pas kreeg deze consoletitel een waardig vervolg, dat heel toepasselijk als NBA Street vol. 2 werd betiteld.

Het basket verhuist hier opnieuw naar de straat en je kunt met ploegjes van 3 tegen 3 het duel uitvechten op pleintjes in vb. New York, Philadelphia, Chicago of Seattle. Je hoeft je dus niet aan enige spelregels te verwachten en ook de wetten van de zwaartekracht worden meer dan eens overtreden: metershoge sprongen zijn geen schering en inslag. Wie echter denkt dat NBA Street vol. 2 hierdoor een eerder banale arcadetitel is geworden heeft het bij het verkeerde eind. Hoewel het er aanvankelijk vrij hectisch aan toe kan gaan, zul je al snel begrijpen dat er meer nodig is dan alleen buttonbashen om de top te bereiken. Eens je de eenvoudige controls perfect onder de knie hebt en de belangrijkste moves in een oogwenk kan uitvoeren, is een partijtje straatbasketbal ongelooflijk leuk.

Ook het puntensysteem op de straat is aangepast. Een gewone dunk of worp levert je 1 punt op, een 3-punter bezorgt je team (hoe onlogisch dit ook mag klinken) 2 punten. De eerste ploeg met 21 punten wint de match. Daarnaast verdien je ook nog eens “trick points” voor tricks, blokkeringen, goals, combo’s, … Daarmee wordt je “gamebreaker” balk opgeladen. Eens deze vol is, kan je een gamebreaker scoren. Deze levert je niet alleen heel wat trick points op, maar geeft jouw team ook 1 punt, terwijl de tegenstander er 1 verliest. Wanneer dit balkje vol is, kun je hem echter ook verder laten opladen, om zo een level 2 Gamebreaker uit te voeren. Zo verdien je ongelooflijk veel trick points en daarenboven krijg je een fantastische dunk te zien. Je team krijgt 2 punten, de tegenstander moet er maar liefst 3 inboeten.Gamebreakers kunnen dus cruciaal zijn voor het verloop van een wedstrijd.

NBA Street 2 biedt niet alleen een Street School mode waar je de eerste trucjes leert, maar ook een “Pick up Game”, “NBA Challenge” en “Be A Legend” mode. Hier kun je respectievelijk alleen of met 4 vrienden een gewone match spelen, met een NBA team verschillende tornooien spelen of je eigen speler creëren, hem enkele teamgenoten geven om vervolgens heel de VS te veroveren met je geweldige ploeg. Deze “Be A Legend” mode is ongetwijfeld de leukste, vooral omdat je alles aan je eigen speler kan veranderen. Met de verdiende punten koop je hem nieuwe schoenen, verhoog je zijn vaardigheden of leer je hem nieuwe moves. Na elke wedstrijd kun je je eigen ploeg verrijken met een speler van het verslagen team. Gaandeweg stijgt je reputatie, verbetert je speler en krijg je toegang tot meer toernooien, pleintjes en steden.

De drang om NBA Street 2 te blijven spelen is erg groot aangezien er héél wat te unlocken valt. Gaande van verzamelkaarten, locaties, spelers tot ploegen, kledij, en noem maar op. Een échte uitdaging voor de unlock-lovers! :)

Alhoewel je spelers een ongelooflijk arsenaal aan moves uit hun mouw kunnen schudden, zijn de controls (althans bij deze PS2 versie) zowel doodsimpel als geniaal. Bij het aanvallen heb je maar 3 actietoetsen nodig: passen, trick en scoren. Bij het verdedigen wordt dit dan respectievelijk het wisselen van speler, bal afpakken en blokkeren. Alle verschillende moves worden dan uitgevoerd door de gelijktijdige combinatie van enkele of alle 4 de schouderknoppen. Een eenvoudige rekensom leert dat je speler dus 16 tricks, dunks,… kan uitvoeren. Welke 16 van de erg lange lijst van moves je wil gebruiken, kun je zelf voor een speler bepalen.

In vergelijking met zijn voorganger biedt NBA Street 2 ook heel wat nieuws, vooral op vlak van moves. Met een kick pass stamp je de bal met de voet weg, een “back 2 pappa” houdt in dat je de bal hard tegen het paneel van de ring werpt en terug opvangt, etc. Ook de modes en de ploegen, enz… zijn vernieuwd. Zij die het eerste deel al in huis haalden, hebben dus geen reden om zich ook deze titel niet aan te schaffen. Tenzij je het origineel natuurlijk gebruikt om de salontafel in evenwicht te houden.

Ook aan de graphics valt niets aan te merken, alles is, voor een PS2 spel, erg gedetailleerd, zowel op als naast het veld. Al moet het toch gezegd worden dat de supporters langs het veld ietwat houterig bewegen.
Heel wat aandacht ging ook uit naar de sound. De muziek bestaat bijna volledig uit vaak jazzy hip hop nummers, die toch erg luchtig blijven. Ook het commentaar is schitterend. Pas na úren spelen, zullen wat oneliners bekend in de oren klinken, maar dan nog blijven deze grappig. Toppie!!

Hoewel ik in real-life nog steeds niet zo’n grote basketbalfan ben, vind ik NBA Street Vol. 2 een fantastisch spel, dat momenteel zijn gelijke niet kent. Uitgebreide modes bieden urenlang speelplezier, superhandige controls laten je in de kortste keren geweldige tricks uitvoeren, enz. Ik kan hier nog uren doorgaan met het opsommen van alle schitterende eigenschappen van dit spel, maar daarvoor bestaat er een tabelletje onderaan. De minpunten hebben uitzonderlijk verstek moeten geven, wie er zelf kan vinden, mag ze mij altijd laten weten!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: NBA Street 2
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply