gaming sinds 1997

Need for Speed: Underground

Zeventieners, zijschorten, spoilers en baskisten, dagelijkse kost voor de zjonnies onder ons. Niemand begrijpt deze op auto’s geilende menigte maar daar kan dankzij Electronic Arts wel eens verandering in komen.

Je ziet ze vaak bij de lokale supermarkt staan. De harde trancebeats vliegen je om de oren en het neonlicht is zo mogelijk nog oogverblindender dan de raamversiering bij ‘Chez Nancy’. Wat doen ze daar eigenlijk, ze staan maar wat tegen hun matchboxwagentje aan te leunen onder het genot van 140 beats per minuut. Probeer met deze mannen geen sociaal probleem aan te kaarten, het enige wat ze kennen is tunen en “tuning is not a crime people!” Akkoord, de snelheidsbeperkingen worden meermaals over het hoofd gezien en de minste straatverhoging kan voor aardig wat problemen zorgen, maar deze kerels zijn wel hip! Zo hip dat de bioscoophit ‘The Fast & the furious’ zelfs een vervolg kreeg en ook de gameswereld speelt handig in op deze hype.

Electronic Arts heeft kennelijk op het laatste moment een licentie misgelopen aangezien het spel wel erg veel weg heeft van de streetracingfilm. In mijn ogen is dit een goede zaak, spellen gebaseerd op films zijn namelijk vaak flauwe afkooksels die wat extra centjes moeten binnen rijgen. EA besloot tenslotte het spel te koppelen aan hun succesvolle Need For Speed reeks en ziehier; nieuw voer voor de snelheidsduivels!


Geloof het of niet, maar het eerste wat mij opviel aan NFSU was de taalinstelling. Het is namelijk (zoals bij meerdere EA titels) mogelijk het spel in het Nederlands te spelen. De “waarom” is misschien te verklaren met het feit dat de meerderheid van de zjonnies heuse analfabeten zijn in het Engels. Op deze manier kunnen ook zij ten volle van het spel genieten zonder telkens een Engels woordenboek te moeten raadplegen. Toch vriendelijk van de mannen van EA en ik zal niet liegen, ik heb er ook nuttig gebruik van gemaakt. Het is wel allemaal even wennen, vooral tijdens het onderdeel driftracen, waar ik later in deze review wat dieper op in ga, viel mijn mond open van verbazing. De turbotaal die ze je hier om de oren gooien is echt om te huilen. Van een nog acceptabele “fantastisch” tot de mega-turbo-uitspraak “baggervet”. Ik dacht dat ik op de hoogte was van de laatste Nederlandse “slang” maar vooral deze laatste deed me even schrikken. Natuurlijk boeit het weinig, maar ik vond het toch een leuke “touch” van EA.

Zoals elke racer bevat NFSU ook een single race (lees: direct racen) mode waar je alle verschillende types van straatracen aan de lijve kan ondervinden. Deze zijn: Drag, drift, sprint, knockout en circuit. Laten we beginnen met de simpelste. De circuitraces zijn nogal voor de handliggend, je neemt het een aantal rondes op tegen drie tegenstanders en diegene die het eerste over de finish is, is de winnaar (hoog ‘DUH’ gehalte). In Knockout valt iedere ronde de achterste wagen af, wie als laatste overblijft, heeft gewonnen.

En dan nu de “speciallekes”! Drag is het betere zjonniewerk en leunt het dichtste aan bij de echte – weliswaar illegale – straatraces. Hier is het de bedoeling zo snel mogelijk te schakelen en natuurlijk als eerste van de vier over de finish te scheuren. Het circuit bevat geen bochten maar wel af en toe obstakels zoals tegenliggers of wegopbrekingen. Door een handig metertje aan de linkerzijde zie je wanneer je moet opschakelen. Schakel je vaak te laat dan zal je je motor opblazen, en geloof me dat kan aardig irritant zijn als je continu aan kop rijdt. In driftraces maakt je snelheid geen *zelfcensuur* uit, zolang je maar slipt en op die manier genoeg punten scoort. Gooi je wagen in de bocht en als er geen bocht is, gooi je hem gewoon haaks om en laat de score maar stijgen. Haal je genoeg punten uit één drift dan komt, zoals reeds vermeld, coole turbotaal op je scherm. Baggervet, toch? Met name deze twee onderdelen zijn erg leuk en zorgen voor de nodige afwisseling tussen de normalere circuit-en knockoutraces.

Al deze verschillende modes zijn samen in de Underground mode te vinden. Hier bevindt zich het echte verhaal en de diepgang. Je bent een beginnertje in het streetrace circuit en probeert je een weg te banen naar de top. Kies je favoriete zjonniebak en beginnen maar! Helaas zit er voor de echte snelle Eddy’s geen Opel Manta in. NFSU richt zich duidelijk meer op de modernere zjonnies onder ons met wagens als de Focus, 206 en natuurlijk de immens populaire VW Golf.

Underground draait natuurlijk om het tunen van je bolide. Na iedere race krijg je een bepaald aantal stijlpunten en monaten waarmee je je bolide kan opfokken of gewoon kleurrijker maken. Gaandeweg kan je de verschillende upgrades vrijspelen en als je genoeg geld hebt samengesprokkeld kan je deze in je auto installeren. Helaas is dit systeem een beetje te simplistisch uitgewerkt; Je ziet direct vanaf het begin al de mogelijke upgrades maar je kan ze nog niet installeren en het geld dat je verdient heeft eigenlijk weinig effect. Als je eenmaal een bepaalde upgrade hebt vrijgespeeld heb je toch altijd euro’s genoeg om hem ook te installeren. Het geld heeft met andere woorden weinig betekenis. Als je gekozen wagen je niet aanstaat kan je hem nog altijd inruilen voor een andere. Dit kost je meestal wel wat cash, maar van een geldgebrek zal er nooit sprake zijn.


Het opfokken van je wagen blijft natuurlijk een leuke bezigheid. Alleen al het kiezen van de kleur kan een paar minuten in beslag nemen. Het blijft wel beperkt tot het installeren van verschillende uitbreidingen en laat je niet toe afstellingen te maken. Een kleine teleurstelling voor de echte freaks misschien maar persoonlijk maakt het me weinig uit. Gewoon installeren die handel en scheuren maar! Als je eenmaal een echte zjonniebak in elkaar hebt geknutseld zal je geregeld op de cover van tuningmagazines verschijnen. Niet zo speciaal natuurlijk, ware het niet dat een mooie dame dan op je motorkap ligt ;)!
In het totaal zal je zo’n 100-tal races moeten winnen, wil je het spel uitspelen. Het lijkt misschien veel maar het einde is al in zicht voor je er erg in hebt. Erg lang is het dus niet, maar het vrijspelen van alle styling upgrades kost wel wat tijd.

Wij PS2 bezitters hebben nog een extraatje ten opzichte van de cubers of xboxers, namelijk de online mode! Hier kan je alle bovengenoemde races eens lichtjes overdoen tegen wie je maar wil. Helaas zitten de servers wel vol met cheaters die het winnen een beetje onmogelijk maken. Toch blijft het leuk om zo nu en dan een wildvreemde lekker weg te trekken in een Dragrace. Het vrijspelen van nieuwe stickers is trouwens mogelijk in alle modes, dus ook de online mode, wat weeral een kleine meerwaarde biedt.
Straatracen is illegaal en alles wat illegaal is gebeurt ’s nachts, toch? Vandaar dat alle races in NFSU zich in het donker afspelen. Het natte wegdek reflecteert mooi en door het groot aantal motion-blur effecten, ziet alles er heerlijk uit. Pers je NOS (lees: turbo) er maar eens volledig uit, ik weet niet hoeveel frames per seconde er dan op je scherm getoverd worden maar op Burnout 2 na is dit het snelste racespel tot nog toe. Ik zeg duidelijk op Burnout 2 na, deze is namelijk nog een tikkeltje sneller maar niet getreurd, NFSU kan je ook al epileptische aanvallen geven hoor! Het feit dat ieder circuit zich ’s nachts afspeelt, kan wel voor wat eentonigheid zorgen. Zo lijken alle banen best veel op elkaar, maar door de hoge snelheid heb je toch geen tijd om er op te letten. Het gaat met andere woorden nooit echt storen.

Net als The Fast & the Furious bevat NFSU heel wat hiphop deuntjes om op te scheuren. Niet echt mijn ding en gelukkig zit er ook hier en daar wat gitaargeweld maar het zijn toch die rappers die er met kop en schouder bovenuit steken. Mystikal, Ludacris, Lost Prophets, Static-X en ga zo maar door. Stuk voor stuk bekende artiesten die hun bijdrage hebben geleverd.

Zoals je merkt, niks als lof voor deze nieuwe Need For Speed. Het Underground gedeelte is een beetje aan de korte kant maar door de vele unlockables en de online mode blijf je toch nog even aan je PS2 gekluisterd. Verplichte kost voor iedere racefreak!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Need for Speed Underground
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply