gaming sinds 1997

Oddworld: Munch’s Oddysee

Wanneer een console wordt gelaunched, dan moet je als producent ervoor zorgen dat er vanaf het begin al spellen aanwezig zijn die de aanschaf van je console waard zijn. Bij de X-box heb je natuurlijk Halo, dat bij bijna elke X-box wordt bijgekocht maar ook Oddworld: Munch Oddysee zou zo’n console-selling spel moeten zijn…

De Oddworld reeks is oorspronkelijk begonnen op de Playstation als een 2D platform-spel maar met de komst van de PS2 was het onvermijdelijk om het vervolg in een 3D jasje te steken. Maar om de een of andere reden *kuch* $$$ *kuch* zijn de Oddworld Inhabitants overgestapt naar de Xbox.

Je begint het spel met Abe die in het vorige luik van deze quintologie zijn soortgenoten heeft moeten redden uit een fabriek. Maar na een tijdje kom je Munch tegen, de laatste Gabbit in Oddworld. Tezamen met Abe gaan ze op zoek naar de laatste Gabbit-eieren die het Gabbit-ras dat met uitsterven is bedreigt moet redden.

Het spel wordt af en toe onderbroken om cut-scenes te laten zien. Deze Cut-scenes alleen al zijn het spel de moeite waard. Deze cut-scenes zijn niet alleen hilarisch maar ook nog eens van een heel goeie grafische kwaliteit. Humor is trouwens iets wat in dit spel nadrukkelijk aanwezig is, het spel bevat grappige stemmetjes, leuke karakters maar ook in het verhaal zit vrij veel ironie en maatschappijkritiek.
Tijdens het spel moet je tegenstanders uitschakelen en puzzels oplossen. Het spel heeft op sommige momenten veel weg van een platform-spel maar na een tijdje is het al puzzels dat de klok slaat. De puzzels zijn vaak leuk, goed gevonden maar na een tijdje wel vrij repetitief.

Munch en Abe zijn volledig complementair, zo kan je het spel niet uitspelen door enkel gebruik te maken van 1 van deze twee. Abe springt hoger, loopt sneller en kan door zijn populariteit ook volgelingen aan het werk zetten. Abe moet spooch verzamelen, een groen goedje dat overal gestrooid ligt, dit goedje heb je nodig om deuren te openen. Munch kan zwemmen, kranen bedienen en kan sponsballen die hij bevrijdt commanderen. Het spel zit vol met power-ups zoals espresso (sneller lopen), Zapp (waardoor Munch kan schieten) en een rolstoel waardoor Munch zich als een TGV over het land kan voortbewegen.

De vorige 2 versies van Oddworld waren op de PSX en nog in 2D, maar aangezien deze versie voor de Xbox is zijn ze 3D gegaan. Dit is vrij goed gelukt, al is de bediening even wennen en bij nipt werk niet altijd even gemakkelijk. Verder zijn de beelden die worden gerenderd heel mooi, zijn de levels vrij groot en goed opgebouwd, alleen… soms is het wel heel donker, en moest ik mijn tv-scherm helderder instellen om toch nog een idee te hebben wat er daar was.

De geluidjes in het spel zijn van heel goeie kwaliteit en ook heel grappig, alhoewel dat er niet veel afwisseling in zit. Ditzelfde probleem heeft de gameplay trouwens ook. De AI van je vijanden zijn vrij goed, ik heb nooit de indruk gehad dat er echt fouten in zaten.

Voor iedereen die Halo heeft uitgespeeld is dit een leuke afwisseling, alhoewel dat dit mischien toch meer iets voor de fans is. Het spel is zeker niet slecht maar mist wat originaliteit op vlak van gameplay: Het is op den duur de ene puzzle na de andere. Voor de rest een zeer degelijke titel die zeker het proberen waard is.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Oddworld: Munch’s Oddysee
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply