gaming sinds 1997

Order of War

Je als ontwikkelaar nog aan een game wagen rond Wereldoorlog II is een gewaagde onderneming aangezien dit conflict ondertussen het onderwerp is van een hele waslijst aan games. Een originele invalshoek is dus meer dan welkom, en alhoewel Order of War in eerste instantie de indruk geeft dat er niets nieuws onder de zon is, blijkt uiteindelijk dat de game wel degelijk een eigen charme heeft.

We krijgen eerst en vooral niet enkel de klassieke veldslagen voorgeschoteld zoals D-Day en de periode daarrond. Operation Overlord komt wel aan bod maar ook andere, minder bekende, (in games dan toch) veldslagen komen in de game voor. In totaal zijn er twee campagnes: in de eerste speel je met de Amerikanen en in de tweede met de Duitsers, maar beide vinden plaats tegen het einde van WOII.

Doelstellingen krijg je altijd stap voor stap van de bevelhebber. Dit voegt een extra strategische dimensie toe: net wanneer je denkt dat het afgelopen is, komt er nog wel een stevige tegenaanval of een andere verrassing aan. Het feit dat je nooit helemaal zeker bent van wat er nog gaat komen, is een extra uitdaging. Na een geslaagde missie kan je de verdiende punten inzetten om je manschappen te verbeteren (meer vuurkracht, meer snelheid en dergelijke spullen). Naast de campagne kan je eenvoudigweg een spelletje apart spelen, waarbij vooral de map het spel bepaalt. Drie facties zijn speelbaar: de Amerikanen, de Duitsers en de Russen.

Het concept van Order of War mag dan wel doen denken aan Company of Heroes, meester in het genre, in werkelijkheid is de game een eerder zeldzaam soort strategiespel. Je bouwt geen basis en verzamelt geen grondstoffen. Het enige dat een beetje in de buurt komt van resource management zijn de punten die binnensijpelen voor het behouden van de controlepunten dankzij dewelke je versterking en ondersteuning kan oproepen. Je krijgt simpelweg een legertje in het begin en daar moet je het grotendeels mee doen.

Realisme is een belangrijk onderdeel van deze game. Het is bijna altijd onmogelijk om te winnen door alleen maar je troepen en masse op de vijand af te sturen. Je hebt een strategie nodig en liefst een goede, want je wordt op de proef gesteld. Ook is het belangrijk om zo weinig mogelijk troepen te verliezen, want je kan ze niet altijd zomaar vervangen. Bovendien verlaagt dat natuurlijk ook je score op het einde.

Alhoewel ik mij over het algemeen prima amuseerde met dit spel, is Order of War wel degelijk niet helemaal vrij van problemen. Het ontbreken van uitgebreide strategische opties is de voornaamste misser. Het maakt het geheel wel overzichtelijker en eenvoudig te besturen, maar een aantal basiselementen waren zeker niet overbodig geweest. Zo zijn er geen formaties mogelijk en je troepen op een bepaalde manier plaatsen kan alleen maar door ze een voor een juist te zetten. Door de rechtermuisknop ingedrukt te houden en de muis te bewegen kan je ervoor kiezen je troepen in een lijn of kolom te zetten, maar dat is lang niet voldoende, laat staan handig.

Een leuk extraatje is de cinematic camera. Daarmee activeer je een filmachtig zicht op het slagveld: verschillende (bewegende) camerastandpunten wisselen elkaar af. Het is wel niet meer mogelijk om opdrachten te geven aan je troepen zolang deze functie aan staat, dus het is niet altijd bruikbaar in het heetst van de strijd. De game is in het algemeen mooi ingepakt. Vóór elke missie krijg je een introfilmpje dat de veldslag een beetje situeert in de tijd, met wat beeldmateriaal van toen en de eigenschappen (compleet met cijfertjes) van het wapentuig waarmee je aan de slag kan. Ook tijdens het spel wordt het oog verwend, al moet je daarvoor wel een computer hebben die krachtig genoeg is.

Deze game activeer je via Steam. Persoonlijk heb ik het daar niet zo voor, want dan ben je ten eerste al verplicht om Steam te gebruiken en ten tweede heb je dan ook steeds een werkende internetverbinding nodig, zelfs als je gewoon offline wil spelen. Het is maar dat je het weet!

Order of War ontsnapt dus niet volledig aan schoonheidsfoutjes, maar dat houdt de game niet tegen om je heel wat speelplezier te bezorgen. Een aardige game dus, maar dan vooral voor wie van het genre houdt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Order of War
geplaatst in: PC, Reviews, Square Enix
tags: , ,


Leave a Reply