gaming sinds 1997

Overlord II

Na het vergaan van de vorige Overlord, deze die je speelde in het eerste spel, staat er voor de minions alweer een zoektocht naar een nieuwe “Heerser van het Duister” voor de deur. Na jaren de wereld af te reizen hebben ze dan eindelijk gevonden waar ze al zo lang naar opzoek waren. Ergens in een godvergeten ijsdorp leeft een kleine jongen met magische krachten. Verstoten en gepest door de andere mensen in de nederzetting is hij uit op wraak en die zal hij krijgen. Hoe het verhaal verder gaat lees je hieronder, net als het andere lekkers dat Overlord 2 je te bieden heeft.

Je start als klein jongetje met een missie: verpest het leven in het dorpje Nordberg en ontsnap samen met enkele minions naar de onderwereld waar je onderdanen al druk bezig zijn met de opbouw van een nieuwe duistere toren. Op je weg uit de stad stoot je op een horde Romeinse soldaten die de uitweg blokkeren. Ook zij zullen de enorme kracht van onze kleine, minderjarige (en ik bedoel “nog-geen-tiener”-minderjarige) tovenaar.

Dit kleine gevecht ontketent een ware oorlog tussen Rome en de Overlord die jaren later uitgevochten zal worden en dit is tevens het grote doel van het spel. Vernietig het Romeinse rijk en slacht al zijn leiders af. Deze oude, Europese beschaving is echter niet de enige bevolkingsgroep die weerwerk biedt tegen jouw duistere wegen. Er zijn ook nog tal van mythische wezens zoals Yeti’s, Eenhoorns en Elven die meer doen denken aan Greenpeace hippies die elk uur van de dag aan een bepaalde soort groene drug hangen.

Buiten een nieuwe verhaallijn en wat verse tegenstand om door de vleesmolen te halen zijn er tal van andere vernieuwingen en verbeteringen op zowat alle vlakken, maar om een degelijk vervolg te maken heb je vooral nieuwe gameplay elementen nodig zodat je niet gewoon een herhaling voorgeschoteld krijgt. Dit hebben ze bij Triumph goed begrepen.

In Overlord 2 kan je oorlogstuig uit de Klassieke Oudheid zoals katapulten en ballista’s bemannen en gebruiken om de vijandelijke formaties uit elkaar te drijven. Een mini-map werd ook eindelijk toegevoegd (hoewel deze er al was in de PS3 versie van de eerste Overlord). Daarnaast heb je ook verscheidene nieuwe spreuken ter beschikking. Je hebt nu de mogelijkheid om mensen bij je leger van gremlin-achitge wezens aan te sluiten, je onderdanen extra kracht te geven en op bepaalde plekken kan je zelfs een “possession spell” uitvoeren. Deze laatste laat je toe om in de huid van een minion te kruipen om zo op anders onbereikbare plaatsen te komen.

En nu we het toch over minions hebben, ook op dit gebied zijn wat vernieuwingen doorgevoerd. Zo kan je elk individueel soldaatje uit de onderwereld op een dier zetten om zo de kracht van je troepen wat op te voeren. Ook zijn ze wat slimmer geworden. Nu zullen ze je tenminste niet meer blindelings volgen, iets wat vroeger soms tot de dood van je hele troepenmacht leidde aangezien ze vaak fluitend een groene gaswolk of dodelijk water binnenwandelden.

De verschillende soorten minions zijn overigens dezelfde gebleven. Je hebt de standaard “Browns” die gespecialiseerd zijn in close-combat, de “Reds” die van op een afstand een dodelijk salvo vuurballen kunnen loslaten op alles wat weerwerk biedt en daarenboven nog eens bestand zijn tegen vuur, dan zijn er ook de “Greens” die gespecialiseerd zijn in sluipaanvallen en bestand zijn tegen giftige gassen en als laatste zijn er dan de “Blues” die de medische ploeg vormen en tevens de enige soort is die kan zwemmen.

Overlord 2 heeft naast het hele sologebeuren overigens ook een multiplayer in petto. Hoewel deze laatste niet enorm uitgebreid is, kan je er redelijk wat plezier aan beleven (toch als je het geduld hebt om even te moeten zoeken naar een mede/tegenspeler). Er zijn vier verschillende spelsoorten die zowel coöperatieve als competitieve mogelijkheden omvatten. Jammer genoeg kunnen maximaal twee spelers tegelijk aan een game deelnemen wat naar mijn mening een enorme tekortkoming is. Het is dan ook zeer duidelijk dat de focus van dit spel vooral op singleplayer gericht is.

Over wat er op je scherm wordt getoond valt er weinig te klagen. Er is stevig gewerkt aan betere textures en een grote gezichtsveld (in de verte wel te verstaan). Overlord is echter een reeks waar het geluid een grotere rol speelt! De minions verrassen je keer op keer met schitterende one-liners en dialogen die je meer dan eens zullen laten schaterlachen tijdens het spelen. Niet alleen de teksten zijn goed gekozen, maar ook de stemacteurs hebben schitterend werk geleverd!

Overlord 2 moet zeker niet onderdoen voor zijn voorganger en toont dat sommige ontwikkelaars luisteren naar hun community. Overlord 2 is verplichte kost voor elke RPG/RTS fan.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Overlord II
geplaatst in: Codemasters, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply