gaming sinds 1997

Overlord

Hoewel Overlord meermaals vergeleken werd met games als Dungeon Keeper, kan ik mij weliswaar langs de ene kant aansluiten bij die vergelijking en langs de andere kant helemaal niet. Je hebt ook onderdanen en een “basis”, maar daar stopt de gelijkenis zo’n beetje als je het mij vraagt. Overlord is een game apart en is daarenboven nog erg leuk ook. Ben jij de extreem slechte heerser of toch eerder de iets zachtere slechterik? Zoek het uit in deze Action-RPG van Triumph Studio’s en Codemasters!

In Overlord speel jij de nieuwe heerser van het kwade in een dromerig Middeleeuws land met dorpen vol boeren, bossen vol elven en holen vol Hobbits. Vergelijk deze laatste echter niet met de zachtaardige, blootvoetige (op dat haar na) mensjes die je kent uit Lord of the Rings. In Overlord zijn ze een pak bloeddorstiger en trekken ze op heuse plundertochten naar de menselijke wereld. Ze zoeken eten en drank om hun overdadig gefeest aan te kunnen houden.

Terug naar het verhaal! Je bent dus een Overlord, een soort “meester van het kwade”. Jouw voorganger werd verslagen door een bende helden uit een land hier ver vandaan. Bij het vernietigen van je voorganger konden ze het overigens ook niet laten om de volledige toren van het kwaad kort en klein te slaan.

Omdat de vorige Overlord van de wereld verbannen werd, gingen zijn overgebleven onderdanen opzoek naar een opvolger en (rara) die opvolger ben jij! Bij de start van het spel word je opgegraven en krijg je één of ander bijtend zuur in je ogen om weer scherp te kunnen zien (als je zo enkele jaren onder de grond hebt gelegen is het immers niet evident dat je alles klaar en helder kan waarnemen). Vanaf nu moet jij het slechte rijk weer opbouwen en de opstandige helden met de grond gelijk maken.

Haal het echter niet in je hoofd om het vuile werk zelf op te knappen, je krijgt een zooi goblins ter beschikking om het voor je te doen. Zet je dus al maar in die strandstoel en ga wat bakken in de zon met een heerlijke cocktail in de hand en misschien ook een megafoon om orders te brullen naar de troepen. Stuur ze op pad om wat beesten te mollen en hun levenssap te stelen; sap dat je nodig hebt om meer eenheden uit de grond te stampen. Aanvankelijk kan je maar vijf mannetjes tegelijk beheren, maar uiteindelijk beschik je over een volledig bataljon van 50 stuks.

Naast sappen verzamelen is het ook geen slecht idee om “tower objects” naar je burcht te transporteren. Ieder item maakt jou of je troepen machtiger en verlicht de taak om de wereld over te nemen net dat ietsje meer. Er zijn objecten die je meer mana geven, meer HP of misschien een nieuwe toverspreuk? Je hoeft ze alleen maar te vinden en dan je troepen het bevel te geven de dingen terug te dragen naar de toren.

Je hebt vier soorten onderdanen: bruine (deze zijn geschikt voor het domme knokken), blauwe (de medics van je squad die daarnaast door water lopen), groene (de stealth units van je leger die bestand zijn tegen de giftige dampen van bloemen) en als laatste de rode (deze schieten vuurballen en kunnen vuur absorberen). Iedere unit kan ook nog eens versterkt worden met items die je vindt in tonnen, flessen en kisten (armor, nieuwe wapens, …). Let wel: een tactische opstelling van deze eenheden is nodig om succesvol tewerk te gaan in de verfoeilijke wereld van Overlord. Zet bijvoorbeeld nooit je blauwe mannetjes vooraan in de linies want dan ben je ze al kwijt voor het gevecht begint.

Om al dit troepengeweld te besturen heb je natuurlijk controls nodig en deze zijn in Overlord (zelfs op console) perfect. Geen moeilijke toetsencombinaties, gewoon een druk op de knop of drukje op je thumbstick en je bent vertrokken. Je kan bijvoorbeeld alleen de bruintjes selecteren door de RB en Y knoppen in te drukken. Makkelijk als je het mij vraagt…

Overlord moet het ook hebben van de humor (zowel droge slapstick als de practical jokes). Zaken zoals een pompoen als helm of een rat als knuppel zijn helemaal geen rariteiten, maar ook de scènes à la Monthy Python & The Search for the Holy Grail komen aan bod. Moeilijk uit te leggen, maar ik kan wel het volgende zeggen: dit spel speel je met een grijns op je gezicht.

Hoewel de singleplayer het belangrijkste onderdeel is van het spel, kan ook de multiplayer een vorm van vermaak bieden. Er zijn 2 modi: co-op en versus. In co-op ga je samen een reeks steeds sterker wordende vijanden te lijf en in versus is het de bedoeling om zoveel mogelijk tegenstanders te mollen (en liefst meer dan de andere spelers). Het is dus niet erg uitgebreid op dit vlak, maar samen met vrienden kan het wel lachen zijn. Oh ja, dit kan niet gebeuren in een split-screen mode, alleen op Xbox Live.

De wereld zit perfect in elkaar. Je beleeft niet alleen avonturen in rioleringen maar ook in de dichtbegroeide wouden waar die eerder genoemde emo-elven wonen, of op de glooiende heuvels van de hobbits. Stuk voor stuk omgevingen die de moeite waard zijn om eens van dichtbij te bekijken. Grafisch ziet het spel er met andere woorden echt wel oké uit, inclusief dromerige en sprookjesachtige sfeer (die je natuurlijk lekker verpest door wat spullen de kop in te slaan, of wat dacht je?). Schitterende stukjes klassieke muziek die een ware filmische feeling teweegbrengen dragen nog bij tot een erg aangenaam en apart gevoel.

Genoeg gezever, Overlord is dan misschien een RPG, maar geen RPG zoals we die gewoon zijn (ik zou zelfs durven zeggen dat het wat overkomt als lachen met het genre). Geen overdreven serieuze verhaallijn, geen hoofdkarakter met een heldenstatuut, maar wel lekker over-the-top de bad guy uithangen en iedereen te kakken zetten. Humor is hier de troef en dat bezorgde ons alvast een erg verfrissende ervaring. Overlord is met andere woorden de moeite voor iedere gamer!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Overlord
geplaatst in: Codemasters, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply