gaming sinds 1997

Oz The Great and Powerful

ozgreatandpowerfulWe kennen allemaal het sprookje van The Wizard of Oz wel, waarin Dorothy Gale door een tornado vanuit Kansas naar het magische land van Oz getransporteerd wordt om daar op zoek te gaan naar de krachtige magiër Oz die haar terug naar haar wereld zou kunnen helpen. Die klassieker uit 1939 (met Judy Garland in de hoofdrol) is tot op heden nog nooit geëvenaard, en buiten een sequel uit 1985 (Return to Oz) en de musical van 1978 (The Wiz) met o.a. Michael Jackson en Diana Ross, herinneren we ons vooral tekenfilms gebaseerd op het werk van Frank L. Baum.

Sam Raimi, regisseur van o.a. blockbusters als de eerste Spider-Man trilogie en de cult horror Evil Dead films, zag wel brood in het gegeven en dan vooral om er een prequel van te maken waarin we te zien kregen hoe Oz nu eigenlijk aan de macht kwam. En zo geschiedde! Enkele bekende (maar niet àl te dure) sterren werden gecast, een deftig budget voor special effects werd bijeen geschraapt, en klaar was kees.

Oscar Diggs (James Franco), die door iedereen Oz genoemd wordt, is een kleinschalige illusionist die het moet hebben van optredens bij kermissen terwijl hij zich wel spiegelt aan grootheden als Edison en Harry Houdini. In afwachting dat zijn “grootsheid” eindelijk geapprecieerd zal worden houdt hij zich vooral bezig met het charmeren van het vrouwvolk, iets dat hem niet altijd evenzeer in dank afgenomen wordt.

Dit is ook het geval wanneer de sterke man van de kermis in Kansas (waar anders?) erachter komt dat Oz met zijn vrouw aan het scharrelen heeft geweest en Oz ziet zich genoodzaakt om snel de biezen te pakken en weg te vliegen in een luchtballon. Echter, wat Oz niet voorzien had is dat er plots een tornado verschijnt die hem meeneemt, en hem als dusdanig naar het Land van Oz transporteert.

Eens daar leert Oz al snel Theodora (Mila Kunis) kennen, een zelfverklaarde goede heks die hem vertelt over de legende die zegt dat er een krachtige magiër zou verschijnen genaamd Oz die de macht van de kwade heks zou breken en het land terug naar voorspoed zou leiden. Oz ziet hierin zijn kans om eeuwige roem, macht en geld te verkrijgen en doet zich dan ook voor als de voorspelde magiër. Echter, zijn missie wordt een stuk moeilijker als hij erachter komt dat niet alles is zoals men hem verteld heeft en dat de strijd wel eens een stuk moeilijker zou kunnen worden dan hij ooit verwacht heeft…

Oz The Great and Powerful heeft misschien niet de torenhoge verwachtingen ingelost van de critici, maar het moet gezegd worden dat Sam Raimi toch wel alle registers opengetrokken heeft om er een schitterend sprookje van te maken. En zo moet je het ook bekijken, als een mooi sprookje waar je niet al te diep over moet nadenken.

Het script loopt een beetje mank, er zijn nogal veel toevalligheden die goed uitpakken, en nogal wat zaken worden té simplistisch naar voren gebracht, maar als je die tekortkomingen even van je afzet dan krijg je wel een leuk verhaal te zien waar je moeiteloos mee kunt meeleven. Zeker voor kinderen is Oz The Great and Powerful een spektakel om naar te kijken, maar ook volwassenen kunnen zonder probleem meegenieten en dat is vooral te danken aan hoe Raimi het geheel in beeld brengt.

Het begin van de film is in zwart/wit om de sfeer uit 1905 te benadrukken, en dat wordt nog meer naar voren gebracht doordat slechts twee derde van je scherm effectief gebruikt wordt. Dit zorgt er in eerste instantie voor dat je je afvraagt of er iets mis is, en dat dit stuk toch wel redelijk lang duurt maakt het er niet beter op, maar eens in het land van Oz zie je het beeld uitgerokken worden en komt er een kleurenpallet op je af dat zo mooi en schitterend is dat je je onmiddellijk effectief in een sprookjesland waagt. Fenomenaal!

Dan begint het echte verhaal natuurlijk en krijgen we te zien hoe Oscar evolueert van een man die uit is op roem en rijkdom naar de tovenaar die het goede nastreeft. Zoals gezegd is het allemaal wel een beetje simplistisch maar de manier waarop Raimi het in beeld blijft brengen zorgt ervoor dat je zonder probleem meegaat tot op het einde en het intentionele beetje overacting van de cast helpt eveneens want als volwassene voel je je plots terug 10 jaar oud.

Oz The Great and Powerful is misschien niet dé klassieker geworden waarop men gehoopt heeft, maar het feit dat wij zo hebben kunnen genieten van de film en ons kinderhart terug naar boven voelden komen zegt genoeg. Een puik stukje werk van Sam Raimi in de echte geeft van Disney een sprookje klaargestoomd heeft dat die naam waardig is.

Zoals gezegd is het beeld in het begin van de film zwart/wit en vult het slechts 2/3e van je scherm. Echter, het gebrek aan kleuren zorgt er niet voor dat het daarom minder spectaculair is want het niveau van detail is immens hoog, en ook de special effects (met vooral de tornado) worden zeer mooi in beeld gebracht. Het wordt echter pas écht magnifiek wanneer we aankomen in het land van Oz en een transitie ondergaan van 2/3e beeld in zwart/wit naar fullscreen met een kleurenpallet dat zijn naaste niet kent. Je wordt letterlijk achterover geblazen en meermaals merkten we op dat we met de mond open naar het scherm aan het kijken waren, compleet verbluft van de kwaliteit. Het detail is niet gewoon zeer goed, het is schitterend, we kunnen letterlijk zeggen dat we raar of zelden zoiets moois op onze televisie hebben kunnen aanschouwen. Compressiefouten zijn compleet afwezig, huidstinten zijn misschien een beetje richting het oranje maar nooit te erg om te storen, en de zwartwaarden zijn perfect. Als je een Blu-ray wil hebben om de kleuren van je televisie aan iemand te demonstreren: laat ze gewoon de wereld van Oz zien!

Qua geluid zijn we evenzeer onder de indruk. De 7.1 DTS-HD track gebruikt alle kanalen ten volle en zit bomvol met effecten die van alle kanten op je afkomen, maar het blijft wel een mooi geheel en dialogen worden nooit overstemd door alle andere actie die constant uit de speakers komt. Disney heeft ook op geluidsniveau een subliem stukje werk afgeleverd met deze release.

Op gebied van extra’s krijgen we enkele korte features die beginnen met “Walt Disney and the Road to Oz” waarin we gedurende 10 minuten te zien krijgen hoe Walt Disney meermaals probeerde om projecten op te zetten gebaseerd op het werk van Frank L. Baum en hoe Oz the Great and Powerful de culminatie is van een van Walt’s eigen dromen die hij nooit zelf heeft kunnen realiseren.

Na 5 minuten bloopers kunnen we dan kijken naar “My Journey in Oz by James Franco” waarin James Franco ons gedurende 21 minuten achter de schermen neemt van de productie. Op zich wel interessant omdat we wat minder gerepeteerde commentaren te horen krijgen dan in de meeste van dit soort features.

“China Girl and the Suspension of Disbelief” duurt 5 minuten en geeft meer informatie over hoe het porseleinen meisje tot leven gebracht werd, terwijl in “Before Your Very Eyes: From Kansas to Oz” Production designer Robert Stromberg ons rondleidt op de sets terwijl Raimi en de cast hem prijzen over het werk dat hij gedaan heeft. In “Mila’s Metamorphosis” krijgen we dan weer gedurende 8 minuten getransformeerd wordt tot slechte heks, en “Mr. Elfman’s Musical Concoctions” laat componist Danny Elfman aan het woord en zo krijgen we wat meer informatie over hoe hij de muziek in elkaar gezet heeft en hoe deze evolueert naargelang de scenes.

box-ozgreatandpowerful

Onze Score:
9.0

geplaatst in: BLU, Disney, Reviews
tags: ,


Leave a Reply