gaming sinds 1997

Project Gotham Racing

Net zoals de Playstation 2 Gran Turismo 3 had, heeft de Xbox Project Gotham Racing bij zijn launch. Project Gotham zou de tegenhanger van GT3 moeten worden bij de XBox. Toch op z’n minst wat verkoopscijfers betreft. Maar zal dit race-spel wel de moeite waard zijn om uw zuurverdiende centjes aan uit te geven?

Een dag nadat ik een Xbox had gekocht zat er bij de post een pakketje van CyruzB. Blij als een kind (geen commentaar) deed ik het onmiddellijk open en tesamen met Oddworld: Munch’s Odyssee zat daar Project Gotham Racing. Veel ervaring had ik niet met race-spelen op een console behalve Mario Kart op de SNES dan…

Zoals zo goed als elke Racer heeft Project Gotham Racing geen verhaal, eerlijk gezegd heb ik zelfs geen idee waar de naam vandaan komt. Maar belangrijk zijn deze dingen niet dus to the point: Racen geblazen!!

PGR speelt zich af in 4 steden namelijk: New York, San Francisco, London en Tokyo. Er zijn in het spel meer dan 200 parcours en 29 auto’s.
Waar het PGR vooral om draait zijn Kudos. Kudos kan je verdienen met je rijstijll en je snelheid. Als je bijvoorbeeld slides maakt of met je wielen van de grond komt krijg je een aantal Kudos. Deze Kudos krijg je wel pas binnen een paar seconden, zo is het best frustrerend wanneer je 80 Kudos hebt verdiend door een paar slides na elkaar en dan toch nog ergens tegen botst en zo je kudos ontloopt. « Waarom heb je die Kudos dan nodig? » zal de kritische lezer zich nu wel afvragen, wel met Kudos kan je nieuwe wagens en parcours unlocken.

In PGR heb je 5 spelmodes:
•Quick Race
•Arcade Race mode
•Time Attack
•Kudos Challenge mode
•Multiplayer mode

In Quickrace moet je in de 4 steden tegen 5 computergestuurde tegenstanders racen. Wanneer je in elke stad minstens een 3de plaats hebt gehaald krijg je 4 nieuwe parcours in deze steden.

In Arcade Race mode moet je een parcours zo goed mogelijk afleggen en staat het terrein bezaaid met paaltjes die je natuurlijk best niet omver rijd, anders heb je minder Kudos. Voor een bepaald aantal punten krijg je een medaille, en weer na op elk parcours een medaille te hebben behaald krijg je nieuwe parcours.

In Kudos Challenge, de interessantste modus van PGR, krijg je per level een aantal opdrachten zoals een street-race, one-to-one, een snelle tijd rijden, zoveel mogelijk ronden doet in een bepaalde tijd, enz…
Als je voor elke opdracht een medaille hebt gekregen kan je naar een volgend van de 12 levels. Dit lijkt mischien nog het meest op de rijbewijzen van Gran Turismo.
Time Attack en Multiplayer mode spreken voor zich…

Grafisch is het spel natuurlijk wondermooi, de engine rendert schitterende beelden van de stad waarin je aan het rijden bent. Maar ook de soundtrack alsook de ingame geluiden zijn meer dan de moeite…

Nu komen we tot het enigste minpunt van dit spel: de moeilijkheidsgraad. Het spel is veel te moeilijk, er is ook geen moeilijkheidsinstelling, het is heel vaak opnieuw proberen en als je een fout hebt gemaakt mag je het al vergeten. Het is mij nog nooit gebeurt dat ik pas tegen het einde van de race op kop kwam. Als je van in het begin niet goed mee bent kan je het al vergeten. Mijn broer heeft al menig keren de gamepad tegen de grond gegooid van ellende. Er had dus gerust wel een aantal moeilijkheidniveaus ingemogen.

Waarschijnlijk het beste race-spel voor de Xbox van het moment. Ben je op zoek naar een waardige tegenhanger van GT3 voor je X-doos moet je niet meer verder zoeken: zowel grafisch als op gebied van gameplay is dit spel goed voorzien. Maar toch is dit spel meer voor de die-hard fans aangezien dat de moeilijkheidsgraad simpelweg te hoog ligt om je van begin tot einde te boeien!!!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Project Gotham Racing
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply