gaming sinds 1997

R.U.S.E.

Je hebt games die in de belangstelling komen te staan door hun kwaliteiten en je hebt er die de spotlights halen door een gigantische reclamecampagne of een of andere touchscreen gimmick. Iedereen heeft waarschijnlijk die “uber geile” trailer gezien waarbij R.U.S.E. bestuurd werd op de Surface table van Microsoft door middel van aanrakingstechnologie. Even ter verduidelijking, R.U.S.E. weet beide spotlights strategisch op zich te richten.

Bedrog en misleiding zijn zeker geen goede eigenschappen om op je CV te plaatsen. Toch kunnen net deze zaken je doelen helpen te bereiken. Vooral bij oorlogsvoering kunnen deze “interessante” karaktertrekken er voor zorgen dat je je vijand enkele stappen voor bent om zo de oorlog of de slag alsnog te winnen. Ubisoft en ontwikkelaar Eugen Systems besloten een unieke RTS game te maken waarin niets is wat het lijkt. Je tegenstanders misleiden speelt een grote rol, maar er is meer…

Naast ruses zul je nog iets zeer belangrijk nodig hebben om succesvol te zijn in dit spel. Je hebt namelijk iet heel anders nodig, iets dat strategisch inzicht heet. Zonder inzicht of geduld zullen je troepen eerder verpulverd worden door een eersterangs soldaat dan eervol onder te gaan aan een bataljon. Je stappen nauwkeurig plannen en je vijand enkele stappen voor zijn is een must, zie het maar als een groot schaakspel.

En dat is ook wat R.U.S.E. is, namelijk een groot schaakbord. Het ene moment zit je diep in de actie, waarbij kogels in het rond vliegen, tanks ontploffen en vliegtuigen naast je neerstorten en het andere moment bekijk je het speelveld vanuit je commandokamer, waar je eenheden worden weergegeven door gekleurde stenen. Het zoomen is werkelijk schitterend uitgewerkt en alleen al dit aspect onderscheidt deze RTS van de andere.

Het tweede punt waar R.U.S.E. zich onderscheiden wil is het element bedrog en misleiding. Naarmate de campaign vordert krijg je meer ruses ter beschikking. Deze zijn tijdelijke strategieën die ervoor zorgen dat je bepaalde voordelen krijgt. Zo is er de mogelijkheid om een radiostilte in te lassen, waardoor je vijanden de bewegingen van je troepen niet meer kunnen waarnemen, of kun je een Blitz strategie oproepen waardoor je troepen een tijdelijke snelheidsboost krijgen. Verder heb je nog de mogelijkheid om het vijandelijk gebied op de kaart te zetten dankzij spionnen of kun je op z´n Trojaans een “vals” leger sturen terwijl jij een flankeerbeweging uitvoert. Het wordt allemaal veel spannender als je weet dat je tegenstander ook over deze ruses beschikt.

Gelukkig heb je de campaign die je stap na stap begeleidt zodat je zoveel mogelijk gameplay elementen onder de knie krijgt. Je kan deze dus ook zien als een grote tutorial voor alles dat nog komen moet. Want naast de storymode heb je een heleboel andere speltypes die je kunt uitproberen. Zo kun je aan de slag in ‘Battle’ waarin je met maximaal drie andere spelers de tegenstanders probeert te verslaan of kun je in ‘Operation’ de storymode proberen uit te spelen met drie andere spelers. Beide modi zijn zowel in Co-op als in Versus beschikbaar via het internet. Helaas bevat R.U.S.E., net als zoveel games tegenwoordig, geen splitscreen modus!

Een groot pluspunt is de besturing in R.U.S.E. Nog nooit heeft een RTS zo vlot gespeeld op een console als deze. Manschappen zijn intuïtief en snel selecteerbaar, het in- en uitzoomen werkt perfect en zelf het ‘micro’-management verloopt vlotjes. Voor zij die deze games op de PS3 spelen en een Playstation Move thuis hebben liggen is er een klein extraatje in de game gestopt. R.U.S.E. is volledig speelbaar met de Move. Je zult al snel merken dat eens je ermee weg bent, je niet terug wilt naar een controller en dat deze besturing na muis en keyboard extreem goed werkt.

Er zijn echter twee punten die me zwaar teleurstellen aan deze game. Het verhaal is maar een zwak afkooksel van een afkooksel en grafisch stelt het zwaar teleur. Ubisoft heeft kosten noch moeite gespaard met de prachtige cutscenes maar naast mooi plastiek en CGI zijn ze vooral enorm saai en monotoon. Barslechte dialogen en stereotiepen is wat je krijgt. We weten allen dat de graphics geen belangrijk onderdeel zijn zolang de gameplay goed in elkaar zit, maar ik vond het ontzettend spijtig dat deze game geen betere graphics had. Het in- en uitzoomen kon zoveel beter in beeld gebracht worden en je manschappen zien er maar levenloos uit.

R.U.S.E. is geen spel voor gamers die houden van makkelijke gevechten, waarbij je gewoon met je troepen blindelings op je doel afstormt. Strategie en inzicht zijn zeker vereist en dat is altijd welkom in dit run en gun tijdperk. De controls zijn perfect uitgewerkt voor de console versie en qua gameplay zit alles hoe het moet. R.U.S.E. bevat naast een zeer uitgebreide campaing een heleboel modi en bevat ook een leuke multiplayer waar je zeker enkele uren zoet mee bent.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: R.U.S.E.
geplaatst in: PS3, Reviews, Ubisoft
tags: , ,


Leave a Reply