gaming sinds 1997

Ratchet & Clank 2: Locked & Loaded

Het olijke duo was van plan om te genieten van een welverdiende vakantie, maar de verveling sloeg al snel toe. In een vlaag van onuitstaanbare saaiheid accepteerden ze een missie die hun leven zou veranderen. Vergeet wat je al weet, want Ratchet and Clank 2 is alles wat het eerste deel was, maar doet er nog een grote schep bovenop. Wederom genieten geblazen voor de fans, want het gaat er weer hevig aan toe.

De missie lijkt eerst een routineklus, maar verandert al snel in een poging om het hele universum te redden. Jij moet een wetenschappelijk experiment (een beestje met een hoog knuffelgehalte, maar uiterst gevaarlijke manieren) redden uit de klauwen van de vijand. Best een aardig clichégehalte natuurlijk, al zullen de filmpjes voortdurend een glimlach op je gezicht toveren. Van de zetel vallen en kramp krijgen van het lachen zit er niet in, maar het zijn die grapjes en domme stoten die maken dat je de console uitzet met een goed gevoel. Het gevoel dat je krijgt is zelfs zo leuk dat je het spel alleen daarom al uit de kast zult halen.

Gaandeweg zul je weer allerlei spitsvondige gadgets en bizarre wapens moeten vinden of kopen. Deze zul je in de veelvuldig voorkomende verkooppunten kunnen upgraden. Later zul je die heftigere versies zelfs nog eens kunnen verbeteren om zo het ultieme wapen te verkrijgen. Vanzelfsprekend zijn er meer wapens, meer gadgets, meer vijanden en meer planeten te bezoeken. Ratchet and Clank 2 is gewoon de meest clichématige sequel die er maar bestaat. Meer van alles en het beste is dat we er nog blij mee zijn ook. Gelukkig is dit alles vaak nog beter geserveerd dan het eerste deel, en dat maakt dat je gewoon met een topper te maken hebt. Een weinig originele topper, dat wel, maar het blijft gewoon leuk.

Het platformelement wordt weer afgewisseld door het onbedacht schieten op talrijke vijanden. Dit kan tactisch, met de sniper (die overigens best ver kan inzoomen), of met brute kracht. Dit laatste is er overigens genoeg met kleine nucleaire bommen, op afstand bediende raketten, lavageweren en meer van dat leuks. Ik ben er overigens nog niet uit wat me het meeste kon boeien, de schietgevechten of het springen. Het contrast tussen de twee elementen is goed uitgebalanceerd, met een lichte neiging om iets te veel te vervallen in het schieten. Gelukkig zijn er genoeg doordenkers om het spel in evenwicht te houden.

Wie toch wat meer wil doen heeft met Ratchet and Clank het juiste spel gekocht. Opdat het niet zou hervallen in vervelende herhalingen is het doorspekt met leuke minigames. Denk aan podraces die nog het meest doen denken aan de scènes uit Star Wars: Episode 1. Daarmee verdien je de nodige gadgets en bolts, die je kunt gebruiken om je wapens sterker te maken. Ook de gevechten die zo uit de nieuwe Godzilla film weggelopen konden zijn, zijn weer terug. Hier moet je op de rug van een gigantische Clank door een kleine planeet wandelen en alles verrot slaan om je heen, inclusief de forse legermacht. Dan vergeet ik nog de gevechten in de arena, die soms wel erg heftig worden. Vooral de latere gevechten zijn zeer chaotisch. Als je dan nog tegen de grootste freaks uit het universum moet vechten als eindbaas begrijp je dat ik blij was om levend dit “brood en spelen evenement” te verlaten.

Aangezien de planeten verspreid zijn over het hele universum zul je een degelijk schip nodig hebben. Ruimtepiraten staan namelijk op de loer om je het leven zuur te maken. Je zult dan ook geregeld verwikkeld geraken in dogfights. Da’s leuk, maar soms vind je de vijanden niet meer. Eventjes oriënteren helpt je wel, maar ik blijf het storend vinden omdat de vijanden meestal achter je vliegen. Als ik me dan omdraai blijkt er van vijanden geen spoor te zijn, vreemd.. De tegenstand wordt harder en is vooral voorzien van meer vuurkracht. Dat euvel kun je oplossen door je schip te voorzien van nieuwe wapens en betere onderdelen. En dit alles maakt dat je je geen moment zult vervelen.

Maar laten we eerlijk zijn. Hoe leuk Ratchet and Clank 2 ook is, veel vernieuwing of enigszins andere elementen dan deel één heb ik na lang zoeken niet kunnen vinden. Toch blijft het spel leuk om te spelen, en is de speelduur veel hoger dan de meeste hedendaagse spellen. Een miskoop zul je dus absoluut niet maken met dit spel. Besef wel dat als je deel één al in huis hebt gehaald, je weinig nieuws te zien zult krijgen. Meer van hetzelfde dus, maar wel meer van iets moois. En dat is nog altijd het belangrijkste, toch?Blijft er nog de vraag over wie het beste is: R&C 2 of J&D 2. Ik zou zeggen, spaar eventjes en koop ze allebei, want ze zijn allebei meer dan de moeite waard.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Ratchet & Clank 2: Locked & Loaded
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply