gaming sinds 1997

Ratchet & Clank 3: Up your Arsenal

De Ratchet & Clank-games zijn samen met Naughty Dog’s Jak(& Daxter)-saga de onbetwiste vaandeldragers van het platformgenre, een genre waar Sony’s PlayStation 2 enorm sterk staat. Voor het derde jaar op rij verblijdt Insomniac ons met een nieuw spel waarin het olijke duo de hoofrol speelt.

In dit derde deel moeten Ratchet de vos en Clank de stuntelige robot de planeet Veldin (thuiswereld van Ratchet, bekend uit R&C1) redden uit de klauwen van de superslechterik Dr. Nefarious en zijn robot-handlangster annex superster Courtney Gears (Rarara, zou die gebaseerd zijn op Britney Spears? Naaah…) . Ze kunnen dit echter niet zonder de “hulp” van Captain Quark, de oerdomme superheld die ook nu weer een hoofdrol speelt. Je merkt het, ook nu zijn de komische knipogen niet ver weg. De hilarische cutscenes met Dr. Nefarious, de zoveelste stommiteit van Quark en de grappige opmerkingen van Clank maken dit spel helemaal niet zo “droog” als de meeste platformers. De humor is wel geen one-man show zoals van Daxter in de Jak-reeks, maar je zal bijna nooit een glimlach kunnen onderdrukken tijdens het spelen.

Het andere sterk punt uit de serie is zonder twijfel het extreem destructieve en lekker over-the-top wapenarsenaal. De meeste wapens zijn gekend uit de vorige games, maar er zitten weer enkele gloednieuwe pareltjes tussen zoals de Rift Inducer, die zwarte gaten doet onstaan, waar je vijanden in terecht komen. Het ultieme wapen blijft echter de RY3NO (Rip Ya a New One), die je kan omschrijven als de “Alles-wat-ook-maar-enigszins-beweegt-krijgt-een-golf-raketten-op-zijn-dak-en-is-er-dan-geweest-Gun”. Alle wapens zijn trouwens terug upgradebaar (tot level 5 ditmaal). De eerder vermelde Rift Inducer verandert in een Rift Ripper en de gekende Lava Gun transformeert op L5 in een Liquid Nitrogen Gun, die alles bevriest en uit elkaar doet vallen. Wie het spel trouwens uitspeelt en herbegint in de Challenge Mode kan zijn wapens trouwens upgraden tot Mega, Giga en Omega weapons. Ik moet je niet vertellen hoeveel kont die dan schoppen, zeker? Het gevierde upgrade-element uit R&C2 is dus terug in een verbeterde vorm.

Maar ook de gadgets waar de serie zo bekend om staat zijn er weer. James Bond, move over, want Ratchet & Clank hebben nu beschikking over de Hypershot (kruising van Dynamo en Swingshot uit R&C2), de Tyrrha-Guise (doet je veranderen in een Tyrrhanoid, een klein éénogig wezen), de Nano-Pak (een soort revival), de Charge Boots en Gravity Boots enzovoort enzoverder. Eindeloze mogelijkheden dus.

Echt vernieuwend is het natuurlijk niet meer, maar Insomiac voert alle gameplay-elementen naar de perfectie. Ratchet & Clank 3 speelt gewoon erg lekker en bezit een extreem hoge fun-factor (X-factor my ass!). De kleine veranderingen (zoals de nieuwe 2D-platform minigames) en tweaks zorgen voor dat tikkeltje extra, waardoor het toch de moeite waard is om te kopen, zelfs al bezit je de eerste 2 delen. De afwerking is ook nu weer voorbeeldig.

De enige echt grote innovatie is de multiplayer mode, maar dat is dan ook een nieuwigheid van jewelste. R&C3 is immers de eerste platformgame die online te spelen valt. Het valt zelfs te vergelijken met Unreal Tournament 2004’s Onslaught mode. Er zijn 2 teams met elk een basis, die door de andere moet worden ingenomen door nodes te veroveren. Hiervoor staan er ook voertuigen ter beschikking, zoals een zwaar bewapende hovercraft en een terreinwagen. Het arsenaal uit de singleplayer is ook wat afgezwakt om de balans ten goede te komen. Jammer genoeg zijn er maar weinig spelers online met het spel, maar daar kan de 4-player splitscreen uitkomst bieden.

Uiteraard zou een review niet compleet zijn zonder het verplichte gezeik over graphics en sound. Gelukkig presteert R&C3 ook hier zoals het een echte topper betaamt. De game draait op dezelfde engine als Jak 3 en ziet er dan ook verbluffend mooi uit. De prachtige, uitgestrekte werelden zijn enorm kleurrijk, maar zijn ook erg gedetailleerd. Je tegenstanders, eigenlijk één grote hoop kanonnenvlees, zien er allemaal uit alsof ze werken in een space-circus. Prima dus. Ook het geluid valt reuze mee. De voice-actors geven het beste van zichzelf (met een speciale vermelding voor de stemmen van Clank, Captain Quark en Dr. Nefarious) en je wapens klinken overtuigend. Je tegenstanders brullen lekker hersenloze kreten en de muziek blijft lekker onopvallend. Mooi zo!

Fanboys, kniesoren en “stoere” pubers hebben al meerdere malen het platformgenre bekritiseerd en bespot. Het zit vol van “kinderachtige” games, zonder bloed, zonder rondvliegende ingewanden en zonder macho-taalgebruik. Waarom zou je ze spelen? Omwille van de pure gameplay natuurlijk! Platformers hebben al altijd een speciaal plaatsje in mijn hart gehad en Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal is zeker een van de beste games die het genre ooit gehad heeft. Velen zullen opperen dat het spel bijna niets veranderd is sinds het origineel, maar als ze zo goed blijven als R&C3, mogen er voor mijn part nog 3 bijkomen! Jammer genoeg zal dat niet het geval zijn, want net als bij die andere klassieker Jak 3, wordt de reeks hier afgesloten. Een afscheid in opperste schoonheid! Proficiat Insomniac!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Ratchet & Clank 3: Up your Arsenal
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply