gaming sinds 1997

Resident Evil: Retribution

residentevilretributionOp het einde van “Afterlife” bevindt Alice zich op het schip Arcadia en dat is waar we haar in Retribution terugvinden. De Umbrella Corporation is bezig met het aanvallen van de boot en in de openingsscene zien we hoe Alice door een ontploffing buiten bewustzijn in het water belandt. Even later wordt Alice wakker in een Umbrella gebouw en komen we erachter dat de Red Queen (de AI uit de eerste film) de firma heeft overgenomen en van plan is om de mensheid van de aardbodem te vegen.

Voormalig Umbrella-directeur Albert Wesker is echter op de hoogte van de plannen van de Red Queen en stuurt Ada Wong, Luther West, Leon Kennedy, Sergei en Barry Burton erop uit om Alice te redden aangezien zij volgens hem de sleutel bevat tot het ultieme wapen om de mensheid te redden. De Red Queen heeft echter een leger aan zombies en klonen om hen tegen te houden, met als ultieme tegenstander een gebrainwashte Jill Valentine.

De plot van Resident Evil: Retribution is flinterdun en niet meer dan een vehikel om de actiescenes te laten plaatsvinden. Op zich zien we dit wel meer gebeuren in actiefilms, maar regisseur Paul W.S. Anderson (die eerder ook delen 1 en 4 regisseerde) brengt dit gegeven tot een nieuwe laagte. De weinige dialogen slaan op niets, de personages bevatten echt nul komma nul diepgang, en zelfs het gemiddelde videospel bevat een interessantere plot. Simpel gezegd is Resident Evil: Retribution weinig meer dan een slechte third person shooter waarin de speler zich door een aantal levels moet vechten en schieten om zo tot het oppervlak te geraken.

Zoals gezegd stelt het verhaal niets voor, maar ook de acteerprestaties zijn ondermaats en de actiescenes zijn ook al niet om over naar huis te schrijven. Om de link met videogames nog maar eens te maken: de AI van de vijanden is oerdom en Anderson heeft teveel spelletjes uit de jaren ’90 gespeeld waarbij je achter een muurtje gaat schuilen om af en toe omhoog te kijken en iemand neer te schieten. Dit was leuk voor spelletjes in die tijd, maar is ook in de videogame industrie al achterhaald en op het grote scherm is dit gewoon ergerlijk. Doe de 3D effecten uit en deel 5 uit de Resident Evil serie slaagt er zelfs niet in om qua kwaliteit boven dat van de gemiddelde B-film op Syfy Channel te geraken.

Het is duidelijk dat veel tijd en geld gespendeerd is aan special effects en dat zie je wel. Ook al zijn sommige scenes en effecten bar slecht, ziet het er bij tijd en wijl echt schitterend uit en de transfer is op technisch vlak schitterend gedaan. Huidstinten variëren van natuurlijk voor de mensen tot ziekelijk voor de zombies, en je kan elke porie op het gezicht van Leon met gemak beginnen tellen. De Blu-ray is haarscherp, bevat geen compressiefouten, en het enige negatieve dat we eigenlijk kunnen meegeven is dat de kwaliteit zo hoog is dat bepaalde scenes door de CGI en special effects bij momenten compleet onnatuurlijk en bijna als een videogame overkomt (de shootout scene met Jill Valentine is een goed voorbeeld hiervan).

Het geluid is eveneens zeer gedetailleerd met veel en goede plaatsing van effecten en meer dan voldoende gebruik van de subwoofer voor wat extra laag. Als enig puntje kritiek kunnen we zeggen dat de track niet zo agressief is als we hadden verwacht dus je moet het volume wel wat omhoogkrikken om er echt van te kunnen genieten. Maar eens je dat doet krijg je wel waar voor je geld. Op geluidsgebied natuurlijk.

Sony levert ook wel wat extra’s bij deze release en dat begint met enkele bloopers, audio commentaar, en een zeven minuten durende feature over de verschillende creaturen die de revue passeren. De Blu-ray heeft daarnaast ook nog verwijderde en uitgebreide scenes, een paar korte achtergrond features, en een interactieve database waarin je achtergronden over de verscheidene personages kan nalezen en korte clips bekijken van de films.

box-residentevilretribution

Onze Score:
4.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Sony Pictures
tags: , , ,


Leave a Reply