gaming sinds 1997

Resistance 3

Veel te lang heeft de Resistance-reeks in de schaduw gestaan van die andere PS3-shootergrootmacht, Killzone. Hoewel de games altijd tot het betere werk hebben behoord, misten de eerste twee delen dat klein beetje extra pit om als echte klassiekers door het leven te gaan. Met veranderingen aan de protagonist, sfeer en gamepla probeert Resistance 3 zich wel een plaatsje te verzekeren in de gallerij der FPS-groten.
Resistance 3 begint een poosje na de gebeurtenissen van de vorige games. De vorige held, Nathan Hale, ligt onder de zoden en zijn trouwe compagnon Joseph ‘Joe’ Capelli houdt zich schuil in een verdoken ondergrondse gemeenschap, samen met zijn vrouw en pasgeboren zoontje. 90 procent van de wereldbevolking is ofwel dood of besmet met het Chimeravirus en de weinige overlevenden leven in kleine communes zoals die van Capelli. Wanneer de Russische wetenschapper Malikov een middel beweert te hebben om de Chimera voor eens en voor altijd uit te roeien, beginnen hij en Joe aan een lange reis doorheen de VS, met bestemming New York, het zenuwcentrum van de Chimera-invasiemacht.

De reis begint in een verlaten boerengat in Oklahoma en neemt je mee door de platgebombardeerde straten van St. Louis, een besmet Ravenholm-achtig bergdorpje en een verlaten gevangenis waar je uit moet zien te ontsnappen, tot je uiteindelijk aankomt in een besneeuwde Big Apple. Wat al die locaties gemeen hebben, is een opmerkelijk donkere en deprimerende sfeer. Dat is een enorme stijlbreuk met de “propere” omgevingen uit de eerste twee games. De verandering van setting past perfect bij de steeds grimmigere toekomst van de mensheid en Insomniac verdient alle lof voor deze uitstekende designkeuze. Het vraagt cojones om de toon van je spel volledig om te gooien, maar die gok heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

De gameplay heeft ook enkele aangename wijzigingen ondergaan. Insomniac leende enkele elementen uit hun andere succesfranchise, Ratchet & Clank, zoals het uitgebreide arsenaal en het verslavende wapenupgradesysteem en implementeerde ze in Resistance 3. Je kan alle twaalf wapens tegelijk meezeulen en elk heeft specifieke sterktes en zwaktes tegen bepaalde types vijanden. De secundaire tag-functie van de verbeterde Bullseye is uitstekend tegen de springende Longlegs, terwijl de Rossmore-shotgun en de gloednieuwe Atomizer uitstekende keuzes zijn voor gevechten op korte afstand met Grims. De meeste wapens (zoals de Bullseye, Auger, Deadeye-scherpschuttersgeweer, M5A2 carbine en de HE magnum) zullen wel een belletje doen rinkelen bij de veteranen, maar nieuwe speeltjes als de Cryogun en de voornoemde Atomizer (waarvan de secondary fire een klein zwart gat afvuurt waar je hele groepen Hybrids tegelijk mee kunt uitroeien) en de Mutator (die Chimera infecteert en hen dwingt hun medestanders aan te vallen) zullen zeker heel wat harten veroveren. Omdat je niet veel munitie meedraagt, wordt je aangemoedigd om al je wapens te gebruiken, waardoor de vuurgevechten voortdurend fris blijven aanvoelen. Wanneer je een geweer vaak genoeg gebruikt, transformeert het in een krachtigere variant met extra functionaliteit. Je shotgun verkrijgt bijvoorbeeld brandende kogels wanneer hij levelt.

Insomniac maakte ook komaf met de zichzelf hervullende levensbalk die we zijn tegengekomen in zowat elke shooter sinds Call of Duty 2. Dat heeft tot gevolg dat de grite set pieces veel dynamischer en spannender zijn. Te lang op een plaats blijven zitten, leidt tot een gewisse dood (zeker tegen vijanden die bewapend zijn met Augers), omdat de genezingsampullen in je buurt op zullen raken. De Chimera zullen ook vakkundig jacht op je maken, om je zo op korte afstand af te maken. e moet dus constant van positie wisselen om te overleven. Het is ook enorm bevredigend om een grote golf van allerhande Chimera te overleven met amper een minuscuul streepje gezondheid. Ik begin mij zelfs af te vragen waarom ontwikkelaars in godsnaam ooit health packs hebben afgezworen.

De campagne kan je ook in co-op doorlopen, weze het nu lokaal in splitscreen of online. Hoewel de co-op mode zeer te genieten is (een inherente eigenschap van co-op) is die niet zo meeslepend als de op klassen gebaseerde co-op met acht spelers uit Resistance 2. De online multiplayer werd ook wat kleinschaliger gemaakt, van een verbluffende 60 spelers naar een veel minder ambitieuze 16. Dat maakt de partijtjes Resistance 3 heel wat minder chaotisch, maar ontneemt ook wat de reeks uniek maakte. Alle wapens uit de singleplayer zijn speelbaar in MP, maar je dient ze te unlocken door ervaring op te doen en te stijgen in level. Je begint standaard met een Bullseye of M5A2. Je personage valt volledig naar wens aan te passen met een aantal actieve en passieve vaardigheden die waarmee je je tegenstanders kunt verrassen. De actieve skills zijn in te delen in ondersteunende (schilden, genezingsstations,…) en tactische abilities (turrets, hologrammen,…).

Resistance 3 biedt de normale modes als DM, TDM en CTF aan, maar veel interessanter zijn Breach (waar een team een aantal doelen aanvalt en het andere verdedigt) en Chain Reaction (een Battlefield-achtige capture and hold-modus waar je de tickets van het andere team dient tot nul te reduceren). Samengevat: er vallen heel wat leuke uurtjes te besteden in de online multiplayer van Resistance 3, maar de regerende kampioen Call of Duty hoeft nog niet zo snel te vrezen voor zijn troon. De multiplayer en co-op rekken de speelduur ook aardig, wat best welgekomen is met een campagne van amper een uur of acht. Ten gevolge van die korte speelduur voelt het einde van Resistance 3 (en mogelijks ook de franchise) toch wat gerusht en onsamenhangend aan.

Niettemin doen die kleine minpuntjes amper afbreuk van de vele kwaliteiten van de game. Resistance 3 is zonder twijfel de game die zijn voorganger had moeten zijn. Met sprankelende gevechten, een niet alledaagse verzameling schiettuig, een meesterlijk donker sfeertje en een stevige multiplayer, biedt Resistance 3 dan ook aardig wat waar voor je geld. Een dikke aanrader, dus.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Resistance 3
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply