gaming sinds 1997

Rise of the Argonauts

De combinatie van RPG met het actie-genre is reeds gekend, maar leverde daarom niet steeds goeie spellen af. Rise of the Argonauts probeert deze samensmelting van genres ook, in de hoop zo een topper te produceren.

In Rise of the Argonauts speel je Jason, de koning van Iolcus. Het verhaal start op de trouwdag van jezelf en je geliefde Alceme. Een pijl verbrodt echter je geluk door Alceme van een gaatje teveel te voorzien. Razend om zoveel wreedheid ga je achter de daders aan en die blijken Blacktongues te zijn. Dit alles is de aanzet van je grote opdracht: je wil Alceme weer tot leven wekken en haar terug in je armen sluiten.

Al van in het begin van je reis krijg je hulp van bekendheden uit de Griekse mythologie. Hercules is de eerste van je Argonauten, helden die meereizen op je schip de Argos om je te helpen. Elke Argonaut heeft zo zijn eigen persoonlijkheid die ondermeer bij de gesprekken tot leven komt. Spijtig genoeg moet je meestal enkele Argonauten op het schip achterlaten, waardoor ze niet allemaal hun ding kunnen doen tijdens een bepaalde missie. Het bevordert natuurlijk wel de herspeelbaarheid. Doorheen het spel kom je ook andere Griekse mythes tegen, al zit het soms alleen in de naam van de personages. Wie al wat kennis van de oude Grieken heeft zal dus nog meer genieten van het verhaal, maar verwacht je niet aan het vernemen van encyclopedische kennis.

De gesprekken leren je heel veel in Rise of the Argonauts. Dat deze gesprekken niet goed verlopen is dan ook een groot minpunt voor dit spel. Na het uitspreken van een zin wordt er vaak enkele seconden gewacht op het antwoord. Gelaatsuitdrukkingen lijken deze oude Griekse helden ook nog niet ontdekt te hebben. Snel de ondertitels lezen en naar de volgende zin gaan, naar mijn zin heb ik dat net iets te vaak moeten doen.

De keuze tussen de antwoorden in de gesprekken is wel ruim en elk antwoord begunstigt je relatie met een bepaalde god. Ook door bepaalde daden, zoals het redden van iemand, te offeren aan bepaalde goden kan je betere punten scoren bij de goden. Hiermee kan je dan krachten kopen waardoor je sterker wordt of speciale aanvallen kan uitvoeren, afhankelijk van welke god je aanbidt.

De vrijheid in wat je antwoordt is een goed iets, maar er had ook vrijheid in de keuze van je weg mogen zijn. Je kan bijvoorbeeld wel kiezen welk eiland je eerst zal bezoeken, maar de gebieden bestaan vooral uit pleinen die verbonden worden door straten. Om op een bepaald plein te komen is er meestal slechts één weg, waardoor je het gevoel hebt dat je maar wat vooruit loopt. In deze straten loop je ook vaak vast tegen voorwerpen of muren die wat verder uitsteken dan zichtbaar is, iets waar ook je Argonauten frustrerend genoeg last van hebben.

Het actiegedeelte in Rise of the Argonauts is simpel, maar daarom niet minder vermakelijk. Er zijn twee basisaanvallen en daarnaast kan je ook enkele speciale aanvallen uitvoeren. Naarmate het spel vordert krijg je betere wapens en uitrusting, die er stuk voor stuk mooi en gedetailleerd uitzien. Je wapens bestaan steeds uit een zwaard, een speer en een mace. Het is belangrijk om op je schip te kiezen welke wapens je meeneemt, want sommige geven je iets extra dat handig kan zijn tijdens je gevechten.

Rise of the Argonauts is door enkele irritante minpunten geen topper geworden. De gesprekken verlopen te traag en zonder emoties, de gebieden zijn te lineair en je Argonauten komen af en toe vast te zitten in een straat. Het verhaal is wel aangenaam en kan via de gesprekken zo diepgaand zijn als je zelf wil. Dit spel is leuk om eenmaal te spelen, maar een tweede keer zal je niet meteen zien zitten.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Rise of the Argonauts
geplaatst in: Codemasters, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply