gaming sinds 1997

Rockstar Games Presents Table Tennis

Rockstar Games Presents Table Tennis gaat over één ding: focus! Focus qua filosofie, focus qua gameplay, focus wat betreft mogelijkheden. Table Tennis kan je immers het best omschrijven als de next-gen Pong: een realistische weergave van het spelletje, zowel grafisch als wat betreft snelheid en intensiteit. Of dit alles ook vertaald wordt in een geslaagd game, is een vraag die we hieronder even onderzoeken.

Dat nu net Rockstar de taak op zich nam om voor de eerste keer pingpong op een degelijke manier op je af te vuren is verrassend. Hoewel niemand van mening was dat hedendaagse gamers zaten te wachten op de virtuele versie van deze sport, blijkt met dit spel nog maar eens dat gameplay belangrijker is dan inhoud of onderwerp. Rockstar is er dan ook met verve in geslaagd om dat ó zo belangrijke juiste ‘gevoel’ op je scherm te toveren. De game is razendsnel, eist volledige concentratie van de spelers en de makers hebben alle overbodige vetrandjes meedogenloos weggeknipt.

Tafeltennis is een sport die je met twee speelt, en ook dat zien we gereflecteerd in het spel. De singleplayer modus is niks anders dan een amper aangeklede reeks wedstrijden tegen de CPU, die liefhebbers van de carrièremodus van pakweg Top Spin 2 ongetwijfeld zal teleurstellen. Samen met de duidelijke tutorial is het de ideale manier om het spel te leren kennen, maar uiteindelijk heeft het slechts één bedoeling: keet gaan schoppen in de multiplayermodi. Die kan je zowel online via Xbox Live als offline met je vrienden in de zetel afwerken. En geloof me, dit is een soort multiplayer waarvan je klamme handjes krijgt, je op het topje van je stoel gaat zitten en waarbij je zowel zal vloeken van frustratie als kirren van plezier.

Bovendien zit niet enkel het idee en de filosofie juist, ook de uitvoering laat in bijna geen enkel opzicht te wensen over. Grafisch is alles tot in de puntjes afgewerkt, met mooi geanimeerde menu’s, prachtige spelersmodellen (inclusief realistisch bewegende kledij, zweetplekken en levensechte animatie), compleet geloofwaardig balgedrag, knappe geluidseffecten en muziek die op de juiste momenten de al hoogoplopende spanning nog meer ten top drijft. Wanneer je Table Tennis speelt, word je als het ware de groene tafel ingezogen en ook de minieme laadtijden werpen geen roet in het eten.

De inleving wordt bovendien vergemakkelijkt door de erg goeie controls en de intuïtieve besturing. Je kan bewegen met de linkerstick en richten met diezelfde, je slageffect (topspin, backspin, rechts en linkse spin) bepalen met de rechterstick of de knopjes en daarnaast nog een softshot of een focusschot produceren met de schouderknoppen. Enige minpuntje hier is dat je vaker dan je wil zal bewegen wanneer je wil richten en omgekeerd, aangezien beide controls door dezelfde stick worden bepaald. Table Tennis gemakkelijk om leren, maar zo diep en zo gevarieerd dat je er uren en uren aan kan besteden voor je het tot in de puntjes beheerst; net zoals in de echte sport!

Natuurlijk zijn er ook nog wat andere minpuntjes. Zo is het moeilijk om het kleur te ontwaren dat zich rond het balletje bevindt om het soort effect aan te duiden en is het jammer dat je je eigen personage niet kan ontwerpen. Gelukkig wordt dat laatste goedgemaakt door de erg leuke voorgemaakte personages, waaronder je al snel je favorieten zal ontdekken die je eigen speelstijl aanvullen.

De conclusie schrijven voor Table Tennis is makkelijk. Het game heeft een diepe en werkelijk razendsnelle gameplay, uitstekende en intuïtieve controls, een tot in de puntjes afgewerkte presentatie en een ongezien verslavende multiplayer. Al wie Live heeft en graag wint als hij spelletjes speelt, wie zich wil verliezen in een trance, veroorzaakt door het tikken van pingpongballetjes, die weet wat hij moet doen. Wie liever een dik aangekleed en ingekleed sportspel heeft, met heel veel opties en een singleplayer modus om zich uren op zijn of haar eentje mee bezig te houden is hier aan het verkeerde adres. Maar gezien de prijs van dit spel (25€) durf ik het zelfs aanraden aan de meest verknochte eenzaat. Die laatsten moeten dan maar een tante uitnodigen en die even afdrogen met hun zotte pingpongskills!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Table Tennis
geplaatst in: Reviews, Rockstar Games, X360
tags: , ,


Leave a Reply