gaming sinds 1997

Rogue Galaxy

Als een spel ontzettend veel op Final Fantasy probeert te lijken, is het eigenlijk bij voorbaat al mislukt. Hoe goed het ook mag zijn, als het niet even goed of beter is, kan het maar beter inpakken. Daarom is het ook zo jammer dat Rogue Galaxy zo veel weg heeft van Final Fantasy, want op zich is het wel een goed spel. Dat het er niet in slaagt zijn grote voorbeeld te overtreffen, is geen schande, want voor elke rechtgeaarde RPG-liefhebber blijft Rogue Galaxy een feest!

Zowel qua verhaal, uitwerking, locaties en personages hebben de makers zich laten inspireren door Final Fantasy en Dragon Quest, maar ook door films als Star Wars. Zo heeft het hoofdpersonage nogal wat weg van Luke Skywalker. Jij bent Jasper Rogue, een simpele ziel die enkele ondankbare klusjes moet opknappen voor anderen, terwijl je veel liever had rondgedwaald door het universum, op zoek naar avontuur. Wanneer je tijdens een opdracht plots wordt aangevallen door vreemde wezens lijkt die tijd echter eindelijk aangebroken.

Na enkele minuten ben je immers al snel verwikkeld in een episch verhaal, compleet met mysterieuze weldoeners, vliegende boten en verraad. Dat verhaal zal, mits je alles gezien wilt hebben, maar liefst 100 uur van je vrije tijd in beslag nemen. Dat kan zelfs voor een RPG tellen. Je ontdekt nieuwe planeten en komt in nederzettingen, zowel groot als klein. Overigens was het verbazend hoe erg goed het eerste stadje leek op een kruising tussen Dalmasca uit Final Fantasy XII en Naboo uit Star Wars. Natuurlijk kom je, zoals het hoort in een echte RPG, tijdens je avontuur enkele nieuwe speelbare personages tegen. Er zijn er in totaal acht en uiteraard ga je al snel enkele personages prefereren en er het vaakst mee op pad trekken.

Rogue Galaxy blinkt vooral uit met zijn vechtsysteem. Het woord ‘revolutionair’ is misschien niet eens zo vergezocht. Denk aan een kruising tussen The Legend of Zelda en Final Fantasy. Dat houdt in dat je vrij kunt rondlopen en hakken met je zwaard, waar en wanneer je maar wilt. Of toch bijna, want hoe meer je wapens gebruikt, hoe sneller je meter leegloopt, waardoor je jezelf moet opladen. De gevechten zijn pittig en ook in het begin is de tegenstand niet mis. Misschien doet Rogue Galaxy het qua vechten zelfs beter dan Final Fantasy, want het loopt allemaal net dat beetje vlotter dan in de laatste telg uit die reeks.

Grafisch behoort Rogue Galaxy tot de top op PS2. Alles komt zeer sfeervol in beeld en vooral de tussenfilmpjes zijn spectaculair te noemen. Het spel maakt gebruik van dezelfde grafische stijl als Dark Cloud; je merkt dan ook aan alles dat het spel van dezelfde makers is. Ook muzikaal zit alles goed en dat is toch wel een verreiste in een RPG als dit.

Sommige bronnen beweren dat Level 5 de nieuwe Square-Enix is. Voor zulke uitspraken is het nog te vroeg, vind ik, maar het is wel duidelijk dat er talent rondloopt in het bedrijf. Misschien dat Level 5 dus over enkele jaren de nieuwe Square-Enix kan worden, maar nu alleszins nog niet. Daarvoor missen spellen als Rogue Galaxy een eigen gezicht. Blijven oefenen dus!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Rogue Galaxy
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply