gaming sinds 1997

Shameless – Seizoen 1 (US)

shamelesss1De Gallaghers zijn niet wat je noemt een doorsnee gezinnetje. De moeder is al jaren geleden vertrokken en vader Frank leeft van een (onrechtmatig verkregen) invaliditeitsuitkering welke hij met plezier opdoet aan dranks en drugs terwijl hij voor de rest zich vooral bezig houdt met zichzelf uit te roepen tot slachtoffer van zowat alle onrecht in de wereld. Oudste dochter Fiona is dan weer zowat Franks tegenpool. Zij zorgt ervoor dat de rekeningen betaald worden, er eten op de tafel staat, en ze zet zich ten koste van zichzelf in om alles in het gezin zo te organiseren dat alles toch min of meer op rolletjes loopt wat een allesbehalve makkelijke taak is. De rest van de kinderen zijn immers ook allesbehalve makkelijk.

Philip (aka Lip) is de oudste zoon maar terwijl hij wel superintelligent is zet hij zijn kennis vooral in om bijles te geven en examens te vervalsen in ruil voor geld en seks. Ian wil dan weer een carrière in het leger nastreven maar heeft wel moeite mijn zijn homoseksuele geaardheid. Dochter Debbie heeft nog steeds moeite met het feit dat hun moeder vertrokken is, 10-jaar oude Carl is een pyromaan in wording, en jongste zoon Liam mag dan nog wel in de luiers zitten, ook hij is een mysterie want ondanks dat beide ouders blank zijn is hij toch wel donker…

Men neme The OC, draait zowat alles binnenstebuiten, en dan heb je ongeveer het concept van Shameless. Waar de meeste van dit soort series gaat over de “problemen” van de Rich & Famous kijken we deze keer naar de onderkant van de ladder en krijgen een compleet gestoord gezin te zien dat constant alles bij elkaar moet schrapen om de eindjes aan elkaar te knopen en ondertussen de meest waanzinnige toestanden meemaakt, meestal veroorzaakt door hunzelf of door de situatie waarin ze verkeren.

De aanwezigheid van William H. Macy in een van de hoofdrollen is zonder twijfel een van de grote publiekstrekkers voor Shameless, maar alhoewel hij zijn rol met verve speelt valt vooral op dat dit eerste seizoen in grote mate draait rond Fiona (Emmy Rossum) en haar relatie met autodief Steve (Justin Chatwin) en de moeilijkheden die veroorzaakt worden door het feit dat er nogal een groot verschil is in inkomen tussen beide. Wees echter niet bang dat de serie al snel vervalt in de gemiddelde rom-com met alle gerelateerde drama want Shameless is hard en rauw en hun verhouding is meer de rode draad waar het seizoen zich aan ophangt en waarrond allerlei andere (grappige) situaties omtrent het gehele gezin zich afspelen dan dat het enkel over die twee draait met enkele opvullertjes.

Maker Paul Abbott (die naar eigen zeggen de serie losjes op zijn eigen leven gebaseerd heeft) heeft meer dan genoeg interessante situaties bij elkaar gesprokkeld om alle leden van het gezin ten volle aan bod te laten komen, terwijl er ook meer dan genoeg interessante zijpersonages zijn die ervoor zorgen dat je niet al te snel het gevoel krijgt dat de hoofdpersonages voorspelbaar worden. De eerste paar afleveringen zijn even wennen omdat Shameless nogal afwijkt van de gemiddelde series omtrent een familieleven, maar eens je mee bent met de Gallaghers wil je ze ook niet meer lossen

Shameless is de VS-versie van de Britse serie met dezelfde naam die ondertussen in de UK al elf seizoenen meedraait. Dit eerste seizoen is een bijna complete kopie van het origineel (met een beetje meer focus op Fiona en Steve) dus diegenen die de andere versie gezien hebben zullen mogelijk deze best naast zich laten liggen. Heb je de Britse versie nog niet gezien, dan is dit zeker de moeite waard.

Het beeld en geluid op deze DVD release zijn meer dan behoorlijk met een zeer hoog niveau van detail, goede zwartwaarden en (buiten een klein beetje noise) geen compressiefouten. Vooral het geluid valt op en dit vanwege het feit dat voor een serie gedreven door dialogen er toch wel veel actie vanuit de achterste luidsprekers komt. Dit valt vooral op telkens we naar het superdrukke huis van de Gallaghers gaan waar geluiden van de kinderen bijna constant op je afgeschoten worden vanuit alle richtingen en je een goed idee krijgt van hoe hectisch Fiona’s leven wel niet moet zijn.

De pilot en episode 7 (Frank Gallagher: Loving Husband, Devoted Father) krijgen een audio commentaartrack. In de eerste zijn schrijver en regisseur John Wells, Emmy Rossum, en executive producer Andrew Stern aan het woord en zij geven wel wat informatie omtrent de episode, maar bespreken eigenlijk meer het seizoen in zijn geheel. In de tweede track babbelt schrijver Etan Frankel met Cameron Monaghan (Ian), Jeremy Allen White (Lip) en regisseur David Nutter en deze keer gaat het effectief over de aflevering in kwestie.

De verdere extra’s beginnen dan met “Bringing ‘Shameless’ to America” wat een 14 minuten feature is over hoe de Britse versie aangepast werd zodat ze een Amerikaans publiek zou kunnen aanspreken. “Bringing the Fun to Dysfunctional” is een 11 minuten durende “Making Of” die je beter als een promo voor de serie kan bekijken, en in “A ‘Shameless’ Discussion about Seks” krijgen we verscheidene leden van de cast die gedurende 13 minuten spreken over de sexuele escapades die alomtegenwoordig lijken.

box-shamelesss1

Onze Score:
7.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Warner Home
tags: , ,


Leave a Reply