gaming sinds 1997

Sherlock Holmes: The Awakened

Nadat ik een tijdje geleden een game beoordeeld had dat gebaseerd was op een verhaal van Agatha Christie (Murder on the Orient Express), werd mij nu Sherlock Holmes: the Awakened bezorgd, nog zo’n bekende figuur in de detectivewereld.

The Awakened is wel niet volledig gebaseerd op een verhaal van sir Arthur Conan Doyle, maar is een mengeling van een detectiveverhaal met horror; Sherlock Holmes meets Cthulhu (ik ben nog altijd aan het zoeken naar de juiste wijze om dat uit te spreken) dus. Die laatste werd gecreëerd door horrorauteur H.P. Lovecraft en heeft eveneens al tot inspiratie gediend voor een aantal films en games.

Het verhaal: na een periode van verveling heeft Sherlock eindelijk weer een zaak. Het gaat om de verdwijning van een Maori, een knecht van een rijke buur. Al snel blijkt dat er nog andere verdachte verdwijningen zijn die Sherlock en Watson al snel op het spoor brengen van een gevaarlijke sekte. De makers van dit spel noemen het ‘het donkerste avontuur van Sherlock ooit’ en dat is terecht, want de horror is overal aanwezig. Niet alleen slingeren er hier en daar lichaamsdelen, bloed en gruwelijk verminkte lijken rond, soms vinden er ook echt gore taferelen plaats.

Het verhaal is op zich niet slecht -zeker de plot kent een paar originele momenten-, maar het gebeurt te weinig dat je je kan inleven in het verhaal. Het is gewoon niet meeslepend genoeg. Je krijgt ten eerste de kans niet om je in te leven omdat het vaak niet zo duidelijk is wat er nu eigenlijk aan de hand is, om de eenvoudige reden dat aangenomen wordt dat je dingen weet die je nog niet kan weten. Gelukkig wordt tussendoor nog vanalles uitgelegd zodat je tenminste kunt volgen én zijn er momenten waarop je wel degelijk toch je eigen conclusies voor het onderzoek kan trekken met wat je aangeboden wordt aan informatie.

Ten tweede worden er naar het einde toe allerlei subplots bovenop de hoofdqueeste gesmeten, waardoor het einde uiteindelijk een hele soep is en je het gevoel hebt dat het verhaal nog doorloopt, maar om de een of andere reden niet verder in de game is geraakt. Resultaat van die twee problemen: sommige momenten zijn melodramatisch, af en toe lijken personages overemotioneel te zijn en je blijft uiteindelijk met een leeg gevoel achter.

Dit spel speelt als een klassiek point-and-click adventure. In first-person view speel je meestal als Sherlock Holmes en soms ook als Watson. Je onderzoekt de omgeving op zoek naar sporen, verzamelt voorwerpen en lost voorwerppuzzels op.

Omdat je niet verder kan geraken als je niet alle aanwijzingen op een bepaalde plaats verzamelt en omdat sommige aanwijzingen wel erg klein zijn, zal je soms pixel per pixel moeten kijken waar die cursor toch verandert, wat uiteraard zeer frustrerend is. Op bepaalde plaatsen kan je effectief aan de slag met vergrootglas, pincet en ander detectivemateriaal. Dat is een leuke toevoeging, die een zekere ‘Sherlock Holmes-sfeer’ creëert.

De personages dragen ook bij aan die detectivesfeer, want ze zijn beter uitgewerkt dan het verhaal zelf. Vooral hoofdfiguur Sherlock toont wat diepgang. Hij blijkt een voorkeur te hebben voor droge, een beetje sarcastische humor en al zal je er de slappe lach niet van krijgen, bij momenten is het wel geslaagd.

Dan, de graphics: die zien er verouderd uit en geven het hele spel jammer genoeg een oubollige indruk. De muziek en de geluidseffecten zijn niets speciaals, wat wel jammer is, want het geluid is in dit soort games een zeer belangrijke factor in het creëren van de juiste sfeer.

Er zaten goede ideeën in Sherlock Holmes: The Awakened, maar de makers hebben ook een aantal grote steken laten vallen. Hadden ze dat niet gedaan, was dit een heel goede game geweest, maar nu komt het spel helaas niet boven de middelmaat uit.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Sherlock Holmes: The Awakened
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply