gaming sinds 1997

Sherlock Holmes versus Arsène Lupin

Na een matig ‘The Awakened’ zien we Sherlock Holmes terug in ‘Sherlock Holmes VS Arsène Lupin’

Deze keer moet Sherlock Holmes geen moord oplossen, maar een dief vangen. Arsène Lupin, de Franse gentleman annex dief heeft Frankrijk even verlaten om ‘die Engelsen een lesje in nederigheid te leren’ en dit door de meest waardevolle bezittingen van het Verenigd Koninkrijk te stelen. Om het wat spannender te maken, stuurt Lupin een brief naar Holmes waarin hij zijn intentie bekendmaakt en de detective uitdaagt hem te vangen.

Het verdere verloop van dit verhaal is voorspelbaar (op een paar ongeloofwaardige bokkensprongen na) en allesbehalve spannend. Zeker in vergelijking met Sherlocks vorige avontuur, The Awakened, waarin we tenminste nog een beetje meegesleept konden worden door het horrorachtige verhaal. Er is eveneens geen sprake van diepgang, noch wat betreft het verhaal, noch wat betreft de personages.

Wanneer Sherlock (en trouwe hulp Watson) aankomen vóór de diefstal is gepleegd, zal er altijd wel iemand met een probleem zijn dat je eerst moet oplossen. Na de diefstal begint het zoeken naar bewijzen die Lupin als dader aanduiden en vervolgens moeten de aanwijzingen die hij heeft achtergelaten ontcijferd worden om het volgende doelwit te weten te komen.

Die aanwijzingen komen in de vorm van een aantal rijmpjes die variëren in moeilijkheidsgraad. Bijkomend probleem is dat zeer goede kennis van het Engels aangewezen is om alle dubbelzinnigheden en verborgen tips te kunnen vinden. In een poging om het geheel wat meer te kruiden, vallen er af toe ver gezochte gebeurtenissen voor. Wereldschokkende plotwendingen, they are not.

Net zoals de vorige keer kan je af en toe aan de slag met vergrootglas en lintmeter, al is dat deze keer iets minder. Wel nog steeds van de partij zijn de raadsels, die zowat als enige element iets leuks bijdragen. Aartsmoeilijk zijn ze niet, maar soms wel uitdagend en er is niet veel heen-en-weergeloop nodig. Dat je niet veel moet rondlopen om de juiste voorwerpen of aanwijzingen te vinden, heeft ook te maken met de kaarten die je krijgt. Die staan je namelijk toe van de ene plaats naar de andere te springen met een muisklik. Handig!

Mochten sommige die-hards toch nog zin hebben in dit spel, zal dat helemaal teniet gedaan worden door de bugs en slechte grafische kwaliteit van de game. Regelmatig kom je met Sherlock of Watson in een zwart gat terecht waaruit geen uitweg meer is, behalve hopen dat je nog een recent savegame hebt en dat kunt laden.

De algemene kwaliteit van de beelden dateert van een paar game-eeuwen geleden, maar het voordeel is dan weer dat je geen straffe PC nodig hebt om het geheel te kunnen spelen. De muziek bestaat uit een violendeuntje dat tot vervelens toe herhaald wordt en de dialogen daardoor vaak onverstaanbaar maakt. Zo erg is dat nu ook weer niet, want de gesprekken zijn vaak langdradig.

Conclusie: laat Sherlock deze zaak maar alleen opknappen.

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: Sherlock Holmes versus Arsene Lupin
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply