gaming sinds 1997

Skate 3

“Derde keer, goede keer!”, is wat ik te horen kreeg van mijn maat nadat dat verdomde skateboard voor de zoveelste maal pijnlijk tussen mijn benen belandde. Een hoopgevend gezegde, maar vooral een gezegde waar EA en Black Box niets aan hebben, aangezien zij vanaf de eerste keer met een haast perfecte game op de markt kwamen. Skate zorgde voor een revolutionaire tornado in het skating-landschap. Een wervelwind die Tony Hawk na jaren hegemonie en daarna verloedering van de kaart veegde en toonde hoe het wel moest. Dit jaar zitten we al aan deeltje drie van de serie, wellicht tijd om de moeren wat te smeren?

Niet langer dan een jaar heeft het geduurd om een opvolger van Skate 2 op poten (of in dit geval op wielen) te zetten. Een jaar tijd lijkt verschrikkelijk weinig om een volledige game klaar te stomen, maar een reeks waarvan de funderingen zo goed zaten vergt weinig gesleutel. Een volledig nieuwe stad, enkele nieuwe kunstjes en verbeterde online mogelijkheden moeten ervoor zorgen dat Skate 3 niet hetzelfde pad bewandelt als dat van Tony Hawk Pro Skater.

In het begin moet je kiezen uit drie verschillende moeilijkheidsgraden, variërend van ‘met alle vingers in de neus’ tot ‘ik zit hier mijn schaamhaar pluk per pluk uit te trekken omdat er niets meer op mijn hoofd overblijft’. Eens je keuze gemaakt krijg je wat opwarmingsoefeningen van Coach Frank die fantastisch tot leven wordt gebracht door ‘My Name Is Earl’-acteur Jason Lee. Wat lessen en ervaring later word je gedropt in het maagdelijke stadje Port Carverton dat hard bereden wil worden door je vier wieltjes.

Een droomstad voor bejaarden en mindervaliden is het! Overal waar je kijkt zijn banken, bloembakken en drempels waar je op kunt grinden en er is geen trap zonder uitnodigende leuning te bekennen. Een waar paradijs dat de demografische kloof tussen bejaarden en skaters ongetwijfeld zal doen smelten als sneeuw voor de zon. EA had het goeie idee om de stad een stuk vriendelijker te maken waardoor er plezierig en vrij doorheen de stad geskate kan worden zonder de tussenkomst van een of andere bewakingsagent.

Het gebruikelijke “from zero to hero” verhaallijntje werd ingeruild voor een wereld waarin je in de huid kruipt van een professionele skater die zijn eigen merk wil uitbrengen. In Skate 3 moet je je ‘brand’ dus zien te verspreiden door zoveel mogelijk skateboards aan de man te brengen.

De grootste vernieuwing vinden we in het online gedeelte. In principe is de game volledig ontworpen in teken van de multiplayer. Met een druk op de knop bevind je je online met vreemden of met vrienden. Nagenoeg alle challenges en opdrachten in de singleplayer zijn ook te voltooien met online vrienden. Het sociale aspect speelt hier een grote rol, want het maken van je eigen team (inclusief logo en slogan), het uitnodigen van vrienden en het in team voltooien van opdrachten vormt maar het tipje van deze sluier. Het lijkt erop dat Skate 3 voor het eerst een echte community zal hebben!

Slechts een handjevol nieuwe tricks vullen de vrij korte bibliotheek aan. De meest in het oog springende is ongetwijfeld de darkslide. In de echte wereld is dit een erg omstreden en technisch moeilijk manoeuvre, maar daar merken we in Skate 3 niet erg veel van. Ligt de schaarste aan nieuwe kunstjes bij de korte ontwikkelingstijd? Misschien niet, maar hier mocht toch wat meer tijd in gestoken worden.

Ook de ‘Hall of Meat’ is weer terug in Skate 3. Deze sadistische feature kennen we al van de eerste Skate waarin het niet meer dan een simpel extraatje was. De Hall of Meat groeide echter snel in populariteit en kwam in volle glorie terug in Skate 2, waarin het zelfs zijn eigen opdrachten kreeg. In Skate 3 is deze feature opvallender aanwezig dan ooit tevoren. Nu is het zelfs mogelijk om al vallend te skydiven en kan je na je landing op de grond nog wat naspartelen in de hoop dat je verder naar beneden dondert. Al bij al blijft Hall of Meat niets meer dan de luchtige afwisseling die Skate 3 nodig heeft.

Skate 3 heeft hier en daar wat toevoegingen gebracht aan de Skate-formule, waaronder het maken van je eigen team en skatepark, verbeterde physics en een interessante multiplayercomponent. De speelwereld heeft bovendien een hele metamorfose ondergaan dankzij Port Carverton dat uitnodigt tot skaten. Al bij al blijft dit een erg leuke game, maar de sleur begint er in te komen. Te weinig vernieuwing en verandering zorgen er voor dat deze reeks de volgende keer een stuk verrassender uit de hoek zal moeten komen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Skate 3
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply