gaming sinds 1997

Sonic Riders: Zero Gravity

Wie kent Sonic R nog? Niet zo gek veel bezoekers veronderstel ik! Als je je het spel toch herinnert, dan had je ooit een hele zieke console met een paar vergeten games. Sonic R was de eerste racer met de blauwe egel, eentje waarbij je zowel te voet of in een wagen kon racen om de hoogste eer. Met Sonic Riders: Zero Gravity is er weinig veranderd, uitgenomen de vaststelling dat Sonic nu beschikt over een hoverboard.

Mocht Sonic nu geen speciale plaats veroverd hebben in het hart van iedere jongen die opgroeide in het begin van de jaren 90, dan noemden we dit game slecht. Gelukkig voor de vrienden van SEGA zijn we in een nostalgische bui, en komt Zero Gravity er vanaf met een ‘matig tot duf’.

Om te beginnen lijkt de interface wel weggelopen uit Sonic R. En interfaces die weglopen uit een spel van tien jaar geleden, dat is tegenwoordig niet meer goed te praten. Je naam intikken met de Wii-mote gaat tergend traag, omdat je pas na het intikken snapt dat je de Wii-mote om moet draaien als je Zero Gravity speelt. Mooi is dat! Na een hoop geklungel lukt het toch en overloop ik de mogelijkheden.

Story, Normal Race, Survival, Tutorial: die mannen van Sega weten hoe je een gamer warm moet krijgen! Omdat ik toch een keuze moet maken, kies ik voor Story. Na een overbodige, want heel verwarrende, tutorial begint het verhaal. Het filmpje dat ons meeneemt is alvast waanzinnig cool. FMV Sonic ziet er nog steeds vet geil uit, met zijn te grote schoenen en handen. Het racen zelf geeft heel wat minder aanleiding tot vreugdekreetjes.

Nieuw in Zero Gravity is de mogelijkheid om net als in The Matrix de tijd even te vertragen. Zo kan je bijvoorbeeld beter bijsturen in een gevaarlijk scherpe bocht. Dat klinkt leuk en handig, maar eigenlijk vertraagt dit de race alleen maar. Daarenboven vlam je meer dan je lief is tegen een muur door die nieuwbakken ongein. Foutje nummer één dus.

Tijdens het hoverboarden kun je power-ups meepikken die je kan activeren door de bekende ringetjes te verzamelen. Jammer genoeg zijn die power-ups voorgeprogrammeerd en kan je er maar drie per race gebruiken, wat de kans op hilarische chaos zoals in Mario Kart minder groot maakt.

Als je geluk hebt kan je over rails schuiven, of krijg je een motorfiets. Klinkt wederom reuzeleuk, maar echt veel ben je er niet mee. Dat komt omdat je gewoon niet veel grip hebt op de bewegingen van je personages. De Wii-mote faalt deze keer en maakt van de besturing een zielig boeltje. Daarom raad ik aan om niet te tilten, maar om gewoon met je richtingtoetsen op de D-pad te sturen. Niet dat de besturing dan optimaal is, maar je voelt je al heel wat minder zeeziek, iets waar je sofa je dankbaar voor zal zijn.

Als er één ding is dat we met Sonic associëren is het wel een gezonde portie snelheid en adrenaline. Ook hier valt Zero Gravity door de mand. Sonic is al lang niet meer de snelle en rebelse waaghals van weleer. Ik denk dat hij nog maar net zo snel is als Super Mario in Super Mario Bros 3. Da’s niet zo snel als je weet dat Sonic ooit het snelste dier ter wereld was! Daarom vonden wij ‘m immers zo ubercool toen. Bummer…

Kortom… Plots ben je een uur verder en verschijnt de aftiteling reeds op het scherm. Ik blij natuurlijk! Nu kan ik me eindelijk bezighouden met de goede dingen des leven. Op café gaan bijvoorbeeld. Schol!

Ik vergeet bijna iets. Er is ook nog een Grand Prix mode. Maar je moet je wel heel erg vervelen als je daar aan begint. Jandorie, vergeet ik de minigames toch niet te vermelden? Nou, als je die leuk vindt ben je helemaal fout bezig. Je kunt een soort basketbal spelen en een potje deatmatch. Natuurlijk zijn ze allebei zo goed als onspeelbaar. Ik heb het gevoel dat ze er vlug zijn bij gegooid ter opvulling van het geheel. Net zoals ik nu doe in deze review.

Na Donkey Kong heeft nu ook Sonic zijn eigen suffe racegame voor de Wii. Proficiat Sega en Nintendo! Jammer voor die onwetenden die hier weer geld aan zullen uitgeven.

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Sonic Riders: Zero Gravity
geplaatst in: Reviews, Sega, Wii
tags: ,


Leave a Reply