gaming sinds 1997

Sonic & SEGA All-Stars Racing

Sonic, SEGA’s blauwe mascotte, vertoeft al jaren in de schaduw van zijn eeuwige aartsrivaal Mario. Toch sloegen beide iconen de handen in elkaar voor een reeks games gebaseerd op de recente Olympische Spelen. Nu gaat Sonic echter weer snoeihard de concurrentie aan door zich te richten op Mario’s favoriete hobby, karting. Of Sonic daadwerkelijk zijn blitse wagen op het parcours kan houden of zijn kunsten eerder in een permanent rijverbod zullen resulteren, kan je hieronder lezen.

Om meteen met de deur in huis te vallen: Sonic & Sega All-Stars Racing is eigenlijk puur Mario Kart, maar dan overgoten met een sausje van SEGA. Mario en zijn vrienden werden gewoon vervangen door Sonic & Co. Tevens gooide SEGA er nog een allegaartje van eigen figuren tussen zoals AiAi uit Monkeyball, Amigo uit Samba de Amiga en Billy Hatcher die dan weer bekend werd met zijn gigantische eitjes.

Of deze figuren echter de niet-SEGA fans zullen aanspreken is mij onbekend, maar ik vermoed dat voor velen de figuren iets te veel uit lang vervlogen tijden dateren. En dan lieten we de namen Ulala 5 (Space Channel 5), Ryo (Shenmue) en Jacky & Akira uit Virtua Fighter nog niet vallen. De laatst genoemden lijken trouwens helemaal niet te passen in het concept van een komisch uitziende racer vanwege hun realistischer uiterlijk tegenover de andere figuren. Voor de Xbox 360 bezitters komt er tevens nog een extra personage in de vorm van Banjo & Kanzooie.

Ieder personage speelt licht verschillend, maar het belangrijkste verschillen betreffen de turbokrachten. Want All-Stars Racing besturen houdt verder niet meer in dan enkele simpele knoppen bedienen. De eerste is uw rechtertrigger om gas te geven, een facebutton om je wapen af te vuren en uiteraard een linkertrigger om je powerslide in gang te zetten en je turbo op te laden. Hoe langer je een powerslide aanhoudt, hoe meer turbo je ontvangt. Dit vormt het hoofddoel van de race en wie wil winnen zal algauw in een constante drift overheen het parcours vliegen. Vooral online is dit een noodzaak tegen getrainde spelers.

De tracks zijn dan weer gebaseerd op de werelden waaruit ook de personages zijn ontsproten. Allemaal beschikken ze over een rijk kleurenpalet en de makers waren zo goed om ze met een oog voor detail te ontwerpen. Zelfs op de Nintendo Wii zien we zelden zo een hoge afwerking van third-party ontwikkelaars. De moeilijkheidsgraad en bijhorende leercurve houdt dan weer geen steek. Sommige levels uit de eerste grand-prix cups vereisen al goede stuurkunsten om je zonder botsen doorheen het parcours te loodsen. Vooral jongere spelers hebben het toch moeilijk om de perfecte timing te bepalen voor het inzetten van een powerslide rond die scherpe bochten.

Aan lokale gameplay is er geen tekort; je kan zowel een grand-prix, een enkele race, een time-trial of een van de 60 missies uitvoeren voor een zo hoog mogelijke ranking. Er is tevens, zoals het elke Kart-game betaamt, een lokale multiplayer voorzien. Wie dan weer liever online vertoeft zal aangenaam verrast zijn door het goed werkende lobby-systeem en het feit dat er tal van spelers online te vinden zijn. Waar de game dan weer de mist ingaat, is met de beperkte opties. Er is namelijk enkel keuze uit één race en het blijkt dus niet mogelijk om een kampioenschap te creëren. Hopelijk integreert SEGA deze mode nog via een update, maar daar vrezen we wat voor.

Grafisch doet de game het niet slecht, dankzij de frisse en vrolijke kleuren, en de toch wel gedetailleerde omgevingen. Toch lijdt de framerate onder al dat schoons. De onstabiliteit steekt voornamelijk de kop op wanneer er iets te snel of teveel op het scherm moet worden getoverd. Gelukkig maar zorgt dit nergens voor een slechte speelbaarheid. De audio kon dan weer wat beter – het vreselijk commentaar stoort enorm – en de muziek lijkt dan weer van die typische trashdance die men in andere landen weet te appreciëren, maar in mijn huis niet.

Sonic & SEGA All-Stars Racing blijft een regelrechte kopie van Mario Kart en brengt dan ook niets nieuws. Mensen zonder Wii in huis vinden hier wel een perfecte vervanger voor Mario en zullen het pick-up & play gehalte zeker appreciëren. Sonic & zijn vrienden brengen het er niet slecht vanaf en leveren, ondanks de tekortkomingen, dan toch een plezierige kartracer af voor jong en oud, SEGA fan of niet.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Sonic & SEGA All-Stars Racing
geplaatst in: Reviews, Sega, X360
tags: ,


Leave a Reply