gaming sinds 1997

Spellforce: The Order of Dawn

Een RTS met een RPG gedeelte dat superieur gaat zijn aan dat van Warcraft3 en een strategy gedeelte dat C&C Generals van de tafel zou blazen. Dat waren toch de woorden van Phenomic over hun nieuwste game Spellforce. Sterke woorden vond ik en ben het dan maar zelf gaan uittesten …

Tenminste… als je alle Full Screen Anti Aliasing en Anistrophic Filtering af hebt gezet want anders kan je heel lang naar het loading screen blijven kijken. Dit is een probleempje met de grafische engine en is op moment van schrijven nog altijd niet verholpen.

Als je dan toch ingame bent geraakt begin je met het maken van je avatar, het hoofdkarakter, jouw personage. Eerst selecteer je een klasse, welke skills en attributes. Deze skills en atrributes zijn net zoals in elke RPG een aantal punten die je toekent aan parameters zoals Strenght, Charisma, Stamina, Wisdom etc. Dan kan je kiezen hoe je karakter door de wereld zal gaan. Visueel valt er niet veel te kiezen, je kiest een gezicht en daarmee is de kous dan ook af. Eens dit alles gedaan is krijg je de proloog in een knap introfilmpje. Je krijgt meteen zin om je tanden in het spel te zetten.

Als je gekozen hebt om de tutorial te spelen krijg je de RTS basics (zoals bewegen en aanvallen) en een paar van de RPG basics (inventory gebruiken en het nakijken van slachtoffers hun inventory) duidelijk gemaakt. Meestal bekijk je de wereld van bovenaan, zoals in de meeste RTS games, maar in Spellforce zit de optie om vanuit derde persoonsperspectief te spelen. Dan bestuur je je karakter met de pijltjes toetsen i.p.v. ergens op de map te klikken. Leuk voor eventjes maar de gein is er al snel af. Hier valt ook op dat de textures er mooi uitzien van op een afstand maar als je er met je neus op staat zijn ze op momenten onscherp en echt niet om aan te zien. Eens je de tutorial hebt uitgespeeld word je in het echte verhaal gedropt.

Het missieverloop is niet zoals bij de meeste RTS games waar je begint met een base te bouwen, resources te zoeken en units spawnen tegen hel omhoog. Hier begin je iets anders bij de aanvang van de missie; Er zijn 2 soorten runes, worker– en hero runes welke je kan activeren in de juiste monumenten. In de worker monuments train je allerhande units, gaande van gewone arbeiders tot grote legers van boogschutters en swordsmen, zolang je maar de juiste gebouwen en resources hebt. Vanaf je zo’n wokers monument hebt ben je een ordinaire RTS aan het spelen. Hero monuments voorzien je gewoon van een extra hero waarmee je de map kan opkuisen.

In veel gevallen komt het hier op neer, meestal wordt het wel in een mooi stukje gesproken tekst gegoten maar als je klaar bent staat er geen enkele vijand nog recht. Hetgeen zeer storend werkt is het feit dat de maps te groot zijn of je eenheden te traag lopen. Feit is en blijft: als je versterking stuurt naar de andere kant van de map ben je gemakkelijk 10 minuten op die units in kwestie aan het wachten. Versterking die je meestal zwaar nodig hebt want de manier om een gevecht te winnen is gewoon zorgen dat jij het snelste het meeste units uit je monument geperst krijgt.

Het hele verhaal berust op het principe van RolePlayingGames. Er is een grote verhaallijn die je doorheen het spel loodst in de vorm van verschillende quests en er zijn sub-quests. Deze laatsten zijn niet verplicht maar wel interessant aangezien je meestal items of cash krijgt. Jammer genoeg zit je ook hier met het probleem dat je avatar redelijk traag over de map kruipt. Als je weet dat er genoeg quests zijn waarbij je van punt A naar punt B moet om daar wat gespuis in de pan te hakken en item C te stelen om dat dan terug naar punt A te brengen dan hoef ik jullie niet vertellen dat je je op sommige momenten stierlijk verveelt terwijl je het groene bolletje op je minimap in het oog aan het houden bent. De motivatie om sub-quests te doen is dus redelijk snel verdwenen.

Al bij al is spellforce geen slechte RTS/RPG alleen jammer dat het in geen van beide een uitblinker is en er ook geen gaat worden. Afgezien van de technische problemen en de tragere gameplay toch nog een leuk tijdverdrijf, maar WC3 of Generals van de troon stoten zit er toch niet in.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Spellforce: The Order of Dawn
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , , ,


Leave a Reply