gaming sinds 1997

Spore

Spore. Van de makers van De Sims, een game met grenzeloze ambitie, jaren geleden aangekondigd en geëvolueerd van visionair concept tot een mainstream game, toegankelijk voor alles en iedereen. Net die dualiteit, gecombineerd met het razendsnelle tempo waarop de spelindustrie en de daarbij horende games en mogelijkheden tegenwoordig vooruitgaan, hebben ervoor gezorgd dat Spore niet die revolutie was waarop we hoopten.

Laten we een koe een koe noemen. De Creature Creator van Spore is zonder meer fantastisch! Misschien wel het leukste onderdeel van het spel, je kan er uren en uren in verliezen. Iedereen met een beetje creativiteit in zich (en zijn we dat niet allemaal in deze tijd van YouTube) zal binnen de kortste keren gekke, grappige of op echte personen of dieren gelijkende beestjes uit de mouw schudden. Geniaal is ook dat de resulterende animaties steeds levensecht aanvoelen en quasi nooit foutief uitdraaien.

Het is echter jammer dat naast de mogelijkheid om filmpjes van je wezens rechtstreeks te uploaden naar YouTube, de enige echte community-tools die van SporePedia en het random verschijnen van andermans creaties in jouw game zijn. Omgekeerd werkt het natuurlijk ook. Je kan constant je eigen creaties aanpassen waarna ze steeds worden geüpload naar de globale database en ze dus kans maken om op te duiken in iemand anders zijn of haar speelsessie.

Dat laatste is natuurlijk erg amusant, je bent immers constant benieuwd wat het volgende is dat je zal ontdekken en uiteindelijk draait het hele spel om dat opzet. Echt deel van een grote community voelde ik me echter nooit. Dit is een beetje teleurstellend met zaken zoals LittleBigPlanet om de hoek en zoveel andere games met mogelijkheden voor co-op of samenwerking. Niet dat Spore meer beloofde, maar het concept kon ongetwijfeld interessanter worden uitgediept.

Wat betreft de gameplay overheerst jammer genoeg hetzelfde gevoel. Zoals jullie ondertussen wel weten zijn er vijf fasen in het spel. In Cell moet je een eenvoudige oersoep navigeren terwijl je kiest om vlees, groentjes of beide te eten. Die keuze beslist over je toekomstige menu: herbi-, carni- of omnivoor. Tijdens Creature huppel je het vasteland op en doe je eigenlijk hetzelfde: op jacht gaan of meer vreedzaam je voedsel plukken. Ondertussen personaliseer je je diertje met gevonden stukken lichaam. In de Tribal fase krijg je een hoop tools (zoals bijvoorbeeld wapens) en krachten, en mag je meer wezens rondsturen en beginnen met veroveren op de manier die jij verkiest. De voorlaatste fase, Civilization, plaatst je in een erg eenvoudige RTS met de basiselementen waar we allemaal mee vertrouwd zijn. Leuk is hier dat je je eigen gebouwen kan ontwerpen en dus een look & feel kan geven.

De bovenstaande onderdelen van de game zijn goed afgewerkt, duren niet langer dan nodig gezien hun simpele samenstelling en gameplay, maar zijn uiteindelijk slechts een voorspel voor de laatste fase: Space. Dat gedeelte is een stuk dieper uitgewerkt en je zal een boel planeten moeten ontdekken, verkennen, veroveren, verdedigen, bevolken en terraformen om je rijk uit te breiden en het heelal in kaart te brengen. Handelen, oorlog voeren en andere volkeren overtuigen, er valt heel veel te doen in het finale onderdeel van Spore. Denk pakweg aan Star Control en Alpha Centauri en je weet wat je moet verwachten. Het grootste punt van kritiek is dat de speler wel heel vaak zich moet bezighouden met repetitieve zaken en onderhoudstaken die het plezier van een universum bestaande uit 50.000 planeten een stuk minder groot maken.

De graphics en de muziek zijn overigens erg kleurrijk, schaalbaar voor elk soort pc en zullen zowel casual als hardcore gamer een aangename omgeving verschaffen om alleen of met de kids en familie aan het creëren te slaan.

Spore moet je je aanschaffen omwille van de toegankelijke maar krachtige Creators, de SporePedia en alles wat daarrond draait. Het spel zelf, en de bijhorende gameplay, lijkt eerder een uitgebreide aanleiding te zijn om deze innovatie te kaderen; je de wezens te laten maken en andere gamers hun wezens te laten zien. Niks mis mee, maar een Sims, Civilization of diepgaande speelervaring zal dit volgens ons nooit worden. Leuk en ontspannend is het wel!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Spore
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply