gaming sinds 1997

Star Fox: Assault

Star Fox Adventures was het laatste spel dat Rare voor de Nintendo Gamecube maakte. Het werd redelijk goed ontvangen. Star Fox Assault moest nu gemaakt worden zonder de hulp van Rare en dus riep Nintendo de hulp van Namco in om van dit spel een topper te maken. Is het hen gelukt? Read on…

Nog maar een jaar nadat een ander gevaar op Sauria werd tegengehouden en de legers van Andross ten onder gingen, ligt een nieuw gevaar op de loer. Het Lylat-stelsel dreigt vernietigd te worden door de aanvallen van de Aparoids, wezens die alles en iedereen opnemen in hun brein. Jij moet als Team Star Fox de boel redden.

Is dit standaard verhaal de basis van een goede gameplay? Afhankelijk van hoe je je speelt; ja en neen. Door de eerste missie zal je hoogstwaarschijnlijk een verkeerd beeld van dit spel krijgen, aangezien dit meteen een van de beste is: een Arwing-missie. Een Arwing is een ruimteschip waarmee je als het ware arcade-achtige ‘shooter-on-rails’ levels mee kunt doorspelen. Je hoeft enkel een beetje naar links/rechts uit te wijken en zoveel mogelijk vijanden neerknallen. Deze passages zullen bij menig gamer een glimlach op het gezicht toveren.

Naast vliegen heeft deze Arwing nog wat andere trucjes in petto. Wanneer het toegelaten wordt, kan je met een enkel beweging van de C-stick een volledige of halve looping maken, erg handig bij achtervolgingen. Daarnaast kan het futuristische vliegtuig ook naar links/rechts rollen om vijandelijke kogels te ontwijken. Het enige minpunt aan deze straaljager is dat hij retetraag gaat… Zelfs de boost geeft je niet het gevoel dat je snel vooruit gaat.

Nudat ik de Arwing-missies heb besproken is het leukste van het spel al afgehandeld. Daarnaast heb je ook nog levels op het land. De besturing van de hyperactieve vos Fox McCloud, die sneller loopt dan zijn Arwing vliegt, is niet bepaald handig te noemen, ook al zijn er 3 verschillende besturingsmethodes te kiezen. Goede tip van oom Flip: neem de Dual Stick-besturing, die is nog enigszins bruikbaar.

In de missies op de grond moet je onze doping-vos (echt, hij loopt waanzinnig snel) door grote levels loodsen; soms net iets té groot, waardoor de zoektocht naar je doelen vreselijk vervelend kan zijn. Tijdens zijn tocht om het kwaad te bestrijden heb je een achttal wapens ter beschikking; van de Blaster (je standaardwapen), tot de Homing Launcher en de Gatling Gun. Gelukkig staat er naast deze wapens ook nog de Landmaster Tank klaar om bereden te worden (op een non-Asqwanka manier).

Misschien moet ik mijn laatste zin toch nog maar eens herzien, want zo gelukkig moet je je niet echt voelen om deze paarse, grote lelijkerd te besturen. Als je hem al kán besturen, natuurlijk. De besturing slaat nergens op. Je zal verschillende keren vastzitten in een hoekje, terwijl de vijanden je bespringen. Ze gewoon snel even neerschieten zal ook niet zo makkelijk zijn, want vijanden van dichtbij raken met dit ding is niet makkelijk. Er is één voordeel aan deze tank; met een druk van de Z-knop spring je er uit!

De animaties van onze vos en zijn kompanen verlopen vlot, maar de omgevingen zijn vreselijk kaal. Het is best te begrijpen dat de ruimte er niet anders uitziet dan een groot zwart/blauw laken met witte vlekken op (sterren…), maar de omgevingen voor de grondmissies hadden best wat gevarieerder gekund. Grafisch is het dus geen pareltje, maar slecht kan je het ook niet noemen. Hetzelfde geldt voor het geluid.

De multiplayer mode van het spel heeft me wel weten te vermaken. Door de extra unlockbare level (die je krijgt door de singleplayer te spelen) kan dit best wel even blijven boeien. Tot vier spelers kunnen het in splitscreen tegen elkaar opnemen te voet of in Arwings en Landmasters. De combinatie van die eerste twee is mijn lievelingsstrategie; meteen op zoek gaan naar een Homing Launcher en een Arwing, dan in de lucht uit mijn Arwing stappen en als een acrobaat op de neus gaan staan. Daarna is het gewoon een kwestie van homing missiles afvuren op je doelen en klaar is kees.

Star Fox Assault behoort tot een categorie die de laatste tijd zowat uitpuilt met games; de categorie ‘Games met veel potentieel dat niet ten volste is benut’. Waar de vliegtuigmissies en multiplayer-mode vermakelijk tot zeer vermakelijk zijn, laten de grondmissies (enndie met de Landmaster in het bijzonder) het een beetje afweten. Ook de graphics en het geluid zijn niet erg bijzonder. Een middelmatig game dus, waarvan er de laatste tijd iets te veel uitkomen.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Star Fox: Assault
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply