gaming sinds 1997

Star Wars: Jedi Knight II – Jedi Outcast

Zoals we al kunnen zien hebben in het forum hebben veel gamers last van Game Burn (klik hier als je niet weet wat het is). De oplossing waar we opkwamen was om een console te kopen of een originele game dat eens iets wat anders is dan je gewoon bent te spelen. Nu als die-hard fps-speler aan 1 of andere racespel beginnen zie je misschien niet direct zitten, daarom ook een gepatenteerde BGN oplossing : Star Wars JK II Jedi Outcast of JK in het kort.

Valley of the Jedi
Eerst ff wat voorgeschiedenis. Kyle Katarn, de hoofdpersoon in deze game en goedzak van een Jedi is ooit nog een huurling geweest voor het kwaadaardige Empire. Toen hij te weten kwam dat ze echter verantwoordelijk waren voor de dood van zijn ouders is hij overgeschakeld naar het goede Rebellion. Terloops komt hij ook nog te weten dat hij Jedi krachten heeft en voordat hij het weet zit hij verwikkeld in de slag om de Valley of the Jedi. Als enige overlevende is hij ook de enige die de locatie weet van de Valley of the Jedi. Kyle keert zich hierna ook af van de Force.

Nu je dit weet kan je ook de game zelf wat beter begrijpen. Punt 1 dat JK al beter maakt dan de meeste FPS , een verhaal dat ook nog is de moeite is en je trouwens ook geboeid houd doorheen de game. Het is eigenlijk moeilijk om uit te leggen waarom JK zo’n goeie game is zonder een deel van het verhaal te vertellen. Als je me op men woord geloofd dat de game ruled stop dan nu maar met lezen want hier komen de spoilers :p.

Use the force!
De eerste missie die je opgedragen krijgt is om in dienst van de New Republic (het vroegere Rebellion) samen je partner Jan Ors een basis van de Remnant (de oude Imperial forces) te onderzoeken. Na nog wat verder te spelen kom je te weten dat er een groot plot is tegen de New Republic. Ik zal nog een deel van het verhaal laten om zelf te ontdekken maar het komt er op neer dat ze je zo kwaad krijgen dat je via een binnenweggetje je Force krachten terug zoekt. Dit is dus 1 van de punten dat JK onderscheid van de rest van de games , je Force krachten. Je hebt verschillende Krachten zoals : force full/push , mind trick , …
Er is niks leukers dan via een ingenieus gebruik van je Force krachten een hele groep van die irritante Storm troopers ( die mannetjes in dat wit pak ) uit te schakelen. De game is ook zo opgebouwd dat je deze krachten ook daad werkelijk nodig hebt. Al je Force krachten beginnen op level 1 , dit kan dan nog uitbouwen tot level 3. Zo kan je met force push in het begin alleen wat kleine duwtjes geven aan alles zonder echte schade te berokkenen aan de vijanden. Bij level 3 echter kan je zo hard « pushen » dat je vijanden er aan dood kunnen gaan.

Zwooooeeeeng, swooosch, …
Een voorbeeld van de keren dat je de Force nodig hebt om een opdracht te vervullen is wanneer je de Lightsaber moet verdienen. Deze krijg natuurlijk niet zomaar terug van onze Skywalker. Na enkele proefjes om je Force skillz wat op te vijzen mag je al direct je Force pull gaan gebruiken om je Lightsaber uit zen gouden kooitje te halen. Hoewel je in het begin van de game een vrij indrukkenwekkend hoopje wapens krijgt waarvan sommige wel wat minder interessant zijn dan andere zal je na het vinden van je Lightsaber snel alleen nog je sniper geweer nodig hebben. Alle andere vijanden worden wel rustig in mootjes gehakt. Alleen al voor de gevechten en de effecten van de Lightsaber alleen zou je JK kunnen kopen. Net zoals je Force krachten evolueren doorheen de game verzamel je met je Lightsaber ook 3 nieuwe vechtstijlen. Sommige wat meer verdedigend andere dan weer aanvallend. Het is maar hoe je het graag hebt.

Nu de gameplay en het verhaal ongeveer gekend zijn kunnen we het over de graphics hebben. Hoewel gameplay het belangrijkste is op de lange termijn is het, in het begin toch zeker, ook belangrijk dat het er iets of wat uitziet. Gelukkig stelt JK ook daar niet teleur. De game-engine is gebaseerd op de Quake III 1.31 engine. Voor de mensen die hiermee bekend zijn is dit al zo goed als een garantie voor prachtige gfx. Op geen enkel moment stellen de GFX teleur zoals men ook mag verwachten met specs als deze. En als kleine bonus is er dan ook nog het feit dat hoewel het er in mijn ogen beter uit ziet als Return to Castle Wolfenstein ( ook een Q3 engine game ) het veel soepeler draait. Ook het geluid in de game is prachtig , sommige effecten lijken recht uit de film te komen en de dramatische muziek maakt de hele game nog spannender.

Ysalamiri
Is er dan helemaal niks negatiefs op te merken bij deze game ? Toch wel , Het begin van de game is eigenlijk nogal traag om op gang te komen maar eens je wat doorgebeten hebt en je je Lightsaber gevonden hebt kan de fun beginnen. Alleen spijtig dat het zo lang duurt. Ook de multiplayer is wat minder in mijn ogen. Er zijn de standaard modes zoals TDM , CTF en FFA plus nog wat speciale modes zoals Capture the Ysalamiri, King of the hill en Lightsaber only gevechten. Op dit punt lopen de meningen wel uiteen, volgens sommige is het de heilige graal van on-line gamen voor anderen zoals ik is er niet veel aan. De eerste groep lijkt wel in de meerderheid. Persoonlijk vond’k de single player 10 keer beter maar dit hangt duidelijk van de voorkeur af. Ook moet ik zeggen dat sommige van de puzzels wel vrij onlogisch zijn, zo moet je als je juist je Lightsaber hebt een paar koorden doorhakken door je saber te werpen. Maar i.p.v. dat de koorden dan in 1 keer doorbreken zoals je zou verwachten met zo’n zwaard moet je er een paar keer op gooien. Eer je zoiets door hebt is het al wel een paar minuutjes verder.

JK is 1 van de beste games van de laatste maanden en verdient zeker een plaatje tussen de verzameling andere instant classics. Zoals elk spel heeft het zijn minpunten, maar deze wegen niet op tegen de veel grotere pluspunten. Kortom een aanrader dus.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast
geplaatst in: LucasArts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply