gaming sinds 1997

Tekken 4

You win! Dit waren de eerste woorden die ik te horen kreeg na mijn eerste potje Tekken 4. Paul Phoenix deed een victoriedansje terwijl Steve op adem kwam en smekend vroeg of er geen aspirientje in de zaal was. Je hebt het waarschijnlijk al door, de Tekken-reeks heeft na lange tijd eindelijk een volwaardige stap in de Playstation 2 wereld gezet. De launchtitel Tekken Tag Tournament had te kampen met PS2 onwaardige graphics en was eerder een uitbreiding dan een vervolg op Tekken 3. Deze laatste heeft mij trouwens ontelbare uren achter mijn goeie ouwe Playstation gekluisterd, dus met overweldigende blijdschap stortte ik me in de vernieuwde wereld van The King of Iron Fist Tournament!

Tekken 4 bevat aanvankelijk maar 8 personages, maar naarmate je vordert in het spel, worden er in totaal meer dan 20 verschillende op het scherm getoverd. Enkele oude vechtjassen zoals Kazuya en Lee zijn terug vanonder het stof gehaald en er zijn 2 nieuwe toegevoegd: het zwaargewicht Marduk en de exotische Christie. Helaas moesten ook enkelen uit de vorige versie geschrapt worden, waaronder mijn favoriet personage Eddy Gordow, maar gelukkig neemt zijn leerlinge Christie zijn breakdansende vechtstijl zonder problemen over.

Voor het eerst is er nu ook een uitgebreid verhaal in het spel gestopt. Het spel begint 2 jaar na de gebeurtenissen uit Tekken 3 en 20 jaar na het tweede deel. Heihachi staat nog steeds aan het hoofd van het wetenschappelijk bedrijf Mishima Zaibatsu, maar is verbitterd omdat hij 2 jaar terug het monster Ogre niet heeft kunnen verslaan. Zijn wetenschappers moesten het dan maar stellen met wat achtergelaten bloed en haar van het beest. Het kruisen van het DNA van Heihachi en dat van Ogre mislukte echter, aangezien er 1 bepaald gen ontbrak: het Duivelsgen. Het toeval wil nu net dat Heihachi’s zoon en kleinzoon, respectievelijk Kazuya en Jin, beide dit gen dragen. Kazuya is echter 20 jaar geleden vermoord door Heihachi en Jin is spoorloos verdwenen. Gelukkig voor hem, ontdekt Heihachi dat G Corporation al geruime tijd in het bezit is van het lichaam van Kazuya en ze het gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Hij laat een Tekken Force Team het gebouw binnenvallen, maar daar worden ze in de pan gehakt door Kazuya himself. G Corporation heeft hem jaren geleden terug tot leven gewekt en hij is nog steeds vastbesloten wraak te nemen op Heihachi. Daarnaast wil hij ook het andere deel van de duivel dat in hem woedt vinden en ze samenbrengen. Zo zal hij machtig genoeg zijn om Mishima Zaibatsu en Heihachi neer te halen ! Maar Heihachi jaagt zelf op Kazuya en Jin om het mysterieuze Duivelsgen te bemachtigen. Hij kondigt dan maar meteen The King of Iron Fist Tournament 4 aan. Wetende dat Kazuya en Jin zich zullen inschrijven om zich op hem te wreken, wacht Heihachi dan ook de komst van zijn zoon en kleinzoon af…

Naast het hoofdverhaal, heeft ieder personage een persoonlijke reden om zich in te schrijven voor het tornooi. Deze kom je in de Story Mode te weten : Na het kiezen van een personage wordt een kort tekstje voorgelezen waarin alles uit de doeken wordt gedaan. Nadat je 7 tegenstanders, eindbaas Heihachi en een eventueel eindgevecht hebt doorstaan, krijg je terug een kort tekstje en een mooi filmpje. Bij het verhaal van sommige personages blijven er echter wat onopgeloste vragen hangen. Het is dan ook aan te raden om deze mode met alle vechters uit te spelen, want de verhaallijnen van sommige personages vullen elkaar aan. Zo komt Marduk na 2 jaar gevangenisstraf onverwachts vrij, nadat een onbekende zijn borg heeft betaald en hem een uitnodiging voor het tornooi heeft gezonden. Maar wie is die onbekende? Pas wanneer je het verhaal van King te weten komt, wordt het duidelijk dat hij dit heeft gedaan om wraak te nemen op Marduk, die zijn mentor heeft vermoord.

Telkens je de Story Mode met 1 personage uitspeelt, unlock je een andere vechtersbaas. Hiernaast heb je ook nog de goeie oude Arcade Mode, Survival, Versus, Time Attack, Team Battle, Training, Practice en last but not least Tekken Force. Bij laatstgenoemde bestaat de opdracht erin met een personage enkele afwissende levels te doorlopen en telkens een lading vijanden tot moes te slaan. Beschouw het maar als een soort 3D platformspel met veel aanvalsbewegingen. Jammer is wel dat de camera zich hier redelijk enerverend gedraagt en het vaak moeilijk is de juiste vijand aan te vallen. Soms staan er wel 10 rondom je en wordt je van alle kanten aangevallen. Maar het blijft vanzelfsprekend een leuke afwisseling tussen het gewone man-tegen-man vechten.

Qua single player is er dus niet veel aan te merken, maar bij multiplayer des te meer. Persoonlijk vind ik het jammer dat deze geen nieuwe elementen aanbrengt. Er is nog steeds de VS en Team Battle mode, maar hier blijft het bij. Een soort tag battle had in dit deel erg leuk geweest, maar Namco wou het intense verhaal blijkbaar niet ondermijnen door spelers de kans te bieden om vb. Heihachi en Kazuya als team te laten vechten.

Grafisch gezien mag Tekken 4 er zeker en vast wezen. De models en omgevingen zijn erg gedetailleerd en de effecten zijn mooi ineengeflanst. Van de tientallen omgevingen zijn er trouwens een heleboel interactief. Je kunt je tegenstanders tegen de muur slaan of doorheen een standbeeld dat dan leuk in stukken uiteenvalt. De verschillende arena’s zijn erg afwisselend, en je kunt zowel aan de slag op een vliegveld, een parkeergarage, het dak van een wolkenkrabber, een heus stadion, enz. Er is zelfs 1 arena, die gevormd wordt door een kring van toeschouwers. Bijzonder leuk is om je tegenstander tegen enkele omstaanders te smakken en die dan te zien neervallen. :)

Wie reeds vorige delen uit het Tekken repertoire heeft gespeeld, zal bij dit 4e deel onmiddellijk opmerken dat de toetsencombinaties nog identiek gelijk zijn. Elk personage heeft hoofdzakelijk nog steeds dezelfde bewegingen, maar er zijn nog enkele nieuwe toegevoegd. De meeste vechters hebben uiterlijk trouwens ook wat wijzigingen ondergaan : Paul heeft zijn haar laten hangen, Law heeft een snor laten groeien, Hwoarang heeft zijn haar kort gesneden, enz. Wat dit spel ook leuk maakt, zijn enkele subtiele details bij de personages. Bij de aanvang van een wedstrijd draagt Kazuya steeds een zonnebril, maar nadat hij een schop in het gezicht krijgt, valt deze van zijn gezicht. Gelijkaardig is het gesteld met de kap van Jin zijn regenmantel, die na een flinke bolwassing afvalt.

Why change a winning formula? Namco is al jarenlang een van de trendzetters in het beat ‘em up genre en bewijst met Tekken 4 nogmaals dat het spel genoeg in huis heeft om te blijven boeien. En met een goed uitgewerkt verhaal, mooie beelden, vele modes, coole personages en leuke omgevingen gaat het spel allesbehalve snel vervelen. Jammer dat er vooral qua multiplayer niets nieuws onder de zon is, maar een broer even in de pan te hakken, gaat er altijd wel in!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Tekken 4
geplaatst in: NamcoBandai, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply