gaming sinds 1997

The Bigs 2

Baseball is niet meteen een favoriete sport in de lage landen, laat staan in de rest van Europa. Toch waagt 2K Sports zich aan een release van The Bigs 2 in onze contreien. Wie echter een simulatie van Amerika’s grootste tijdverdrijf verwacht, zal met verstomming geslagen worden. De game is meer een verzameling van Quick Time Event, metertjes waar timing centraal staat en bergen minigames. Creëert 2K games hiermee toch een hype in ons voetbalminnend land of zal het een Strike-out worden?

Iedereen heeft waarschijnlijk al eens een partijtje baseball of honkbal gespeeld tijdens de lessen lichamelijke opvoeding of in een jeugdbeweging. Daardoor ben je waarschijnlijk toch licht vertrouwd met de regels, maar voor wie de spelregels niet kent overlopen we die even kort. Zoals in de meeste sporten gebeurt alles in twee teams, bestaande uit negen spelers, die zoveel mogelijk punten willen behalen. Het ene team staat op het veld om te vangen terwijl het andere aan de slagbeurt is. De slagman moet van op de thuishonk een geworpen bal zo goed mogelijk weg slaan. De werper, die tot het andere team behoort, heeft echter verscheidene worpen ter beschikking om het leven van de slagman zo zuur mogelijk te maken. Lukt de opzet van de slagman toch dan moet hij proberen zoveel mogelijk honken voorbij te lopen. Loopt hij tot de thuisbasis dan scoort het team een punt. Iedere slagman heeft drie beurten voor hij uitgeschakeld is, missen drie slagmannen hun kansen of worden die uitgesloten door niet tijdig een honk in te nemen dan is het wisselen van positie met het andere team. Het klinkt in het begin misschien allemaal wat moeilijk, maar eenmaal je begint te spelen wordt alles snel duidelijk en zal je merken dat een handleiding overbodig is.

Zoals eerder vermeld is The Bigs 2 geen simulatie, maar eerder een arcadeversie gecombineerd met superkrachten. Wie ooit de NBA Street-reeks gespeeld heeft, zal meteen begrijpen wat ik bedoel. Toch kan je een volledig seizoen spelen met je favoriete team in de Season Mode of je eigen personage creëren in Become a Legend. In deze modus speel je als een geblesseerde speler, na je verwondingen is er enkel nog plaats voor jou in de minderwaardige Mexicaanse leagues. Algauw blijkt echter dat je volop aan het recupereren bent en mag je terug naar de MLB om te spelen bij de grootsten. De leukste modus die terugkeert uit de eerste game is Homerun Pinball. Je slagman wordt geplaatst op een bekende “venue” of plaats, zoals Times Square in New York, waar je zoveel mogelijk lichtreclame aan diggelen moet slaan. De modus is vooral verslavend dankzij het online scoreboard, maar ook aangenaam om met vrienden samen op de sofa te spelen.

De besturing van de game is voor iedereen instapklaar, want je hoeft gewoon de corresponderende knop – die men op het scherm toont – in te drukken. Om te werpen moet je bijvoorbeeld richten in een rechthoek met de analoge stick en een van de vier worpen kiezen die verbonden zijn aan de face buttons. Vice versa voor de slagman, maar hier kies je de richting en het type slag. Iedere speler heeft zijn eigen stats die worden aangetoond met een tot vijf sterretjes of een “Legendary” status. Het betekent echter niet omdat je curveball – een draaiende worp – legendarisch is dat je daarom onoverwinnelijk bent. Als de tegenspeler er toch op kan slaan, bestaat namelijk de kans dat je een bepaalde worp verliest. Het vangen van de ballen door de veldspelers gebeurt door onder het traject van de bal te staan. Mensen die echter een legendarische status hebben voor het vangen kunnen ook nog eens moeilijke ballen vangen. Dit gebeurt door de corresponderende knop in te drukken en daarna het quick-time event succesvol te doorlopen. Lukt dit, dan krijg je een pak bonuspunten. Naast het vangen verdien je ook punten bij het innemen van honken, het stelen van honken, strike-outs, home-runs en alle andere zaken die de sport aangaan. Deze vullen een balkje bovenaan het scherm. Lukt het om die volledig vol te krijgen dan kan je een Big Slam uitvoeren, wat gegarandeerd resulteert in een home-run. Ben je echter aan de werpbeurt dan kan je een Big Heat uitvoeren, maar het lijkt me beter om die speciale beurt op te sparen zodanig dat je punten kan scoren.

Het lijkt allemaal wat onrealistisch met al die superkrachten en speciale sprongetjes om de bal te vangen, maar het maakt van het geheel meer dan een aangename game. Vooral met meerdere spelers weet de game aangenaam te verrassen. Zeker de minigames in Become a Legend zijn leuk om met z’n tweeën te spelen. Wie echter geen vrienden heeft, kan altijd online terecht voor een potje baseball. De modi zijn echter wat beperkt, maar voldoen om snel een potje te spelen. Een uitgewerkte Season of Career Mode kon nog meer bieden, maar beter enkele goede speelbare modi in plaats van een berg half afgewerkte zaken.

Visueel doet de game het niet slecht. Er zijn enkele beter uitziende sportgames op de markt, maar al bij al hebben we zeker geen klagen. Vooral de personages zijn goed uitgewerkt, bevatten veel uiterlijke details en tonen hun emoties perfect via hun gezicht. Het grootste nadeel is dan weer het stadion dat nogal statisch is en het gras dat er ietwat raar uitziet. De audio doet het iets minder goed, de soundtracks zijn rocknummers van weleer en het commentaar valt zoals bij de meeste sportgames in herhaling. De geluiden in het stadion klinken dan weer een pak beter.

The Bigs 2 kunnen we moeilijk vergelijken met de concurrentie, want vele gelijkaardige zijn er niet in onze regio. De Become a Legend en Season Mode zijn wat aan de korte kant, maar de andere modi brengen dan weer de nodige herspeelbaarheid met zich mee. Vooral met twee spelers op de sofa kan je er uren van genieten. Een realistische weergave van de sport is het niet, maar het kan zeker de (weinige) baseball fans bekoren. En voor de prijs hoef je de game zeker niet te laten liggen, want met een adviesprijs van €30 in de winkel en bijna aan de helft in sommige online shops doe je meer dan een koopje.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Bigs 2, The
geplaatst in: 2K Games, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply