gaming sinds 1997

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3DS

The Legend of Zelda: Ocarina of Time dateert ondertussen uit 1998 maar staat bij veel mensen nog in het geheugen gegrift als één van de beste games ooit. De klassieker van de Nintendo 64 konden we al opnieuw spelen op de GameCube, maar nu heeft Nintendo het spel een remake gegeven – met 3D graphics – voor hun nieuwe handheld, de Nintendo 3DS.

Het resultaat daarvan is dat je het topspel opnieuw kan beleven met betere graphics, betere besturing en wat extra’s die meer dan de moeite waard zijn voor jonge en oudere gamers. Het is ook het perfecte voorbeeld voor andere uitgevers over hoe je oude games opnieuw kan uitbrengen, en dat is dus niet door ze gewoon te porten zonder meer.

De graphics zijn zoals gezegd de grootste reden om deze versie in huis te halen in plaats van de Nintendo 64 uit de kast te nemen. Omgevingen zien er scherper en kleurrijker uit, er is veel meer detail, meer objecten om te ontdekken en de 3D neemt je toch op één of andere manier nog meer mee in de sprookjeswereld van Hyrule. Een kanttekening is wel dat de impact van de grotere gebieden minder is, enkel en alleen omdat je nu eenmaal niet meer op een groot scherm zit te spelen, maar op een mini-schermpje in je handpalm. Een afweging die we het liefst niet zouden maken.

Onder die graphics bevindt zich natuurlijk die goeie, oude sfeer en verhaallijn die dit spel pas echt schitterend maken. Het is immers nog steeds een game waarin je zelf aan het ontdekken en uitpluizen moet – en ondanks de introductie van filmpjes die je helpen als nodig – zal je hier meer dan in recente games het gevoel krijgen dat je echt op avontuur bent. Niet alleen de omgevingen lenen zich daartoe met allerlei verrassingen, maar de verhaallijn bereidt je altijd voor op wat komen gaat en personages zijn gevarieerd, origineel en vaak mysterieus. Nog steeds ongeëvenaard op dat vlak!

En dat geldt natuurlijk ook voor de puzzels en de gameplay zelf, wellicht het beste voorbeeld van hoe Zelda spellen horen te spelen. Je krijgt een constante stroom aan nieuwe wapens, uitrusting en objecten die je weer niet mogelijkheden geven en nieuwe opdrachten laten vervullen. Met de Ocarina zelf als één van de uitschieters natuurlijk. Zelfs voor wie alles al één of meerdere keren uitspeelde, valt er nog iets te rapen want dankzij de motion sensing in de 3DS kan je nu je handheld bewegen om rond te kijken en te mikken met je pijl en boog. Erg cool en natuurlijk, en bovendien erg handig in de meer complexe dungeons! Die goeie besturing geldt overigens doorheen het ganse spel: enkele minuten nadat je je eerst zwaard in handen neemt spring, ontwijk en steek je als de beste.

Maar zoals gamers die al in de huid van Link kropen weten als de beste, het vechten is slechts een deel van het spel, zelfs als je de briljante bazen in acht neemt. Het meest voldoening gevende aan de Zelda spellen zijn natuurlijk nog steeds de uitgebreide puzzels, en ook hier stelt het spel niet teleur. Ook al zijn ze soms wat onhandig voor zij die gewend zijn geraakt aan de perfect gepolijste opdrachten van huidige games, je zal meer dan eens je hersenen in werking moeten stellen. Met een beetje geduld, en een dosis ervaring of Google zal je echter niet te lang vast zitten. Waarschijnlijk zijn we nu ook gewoon slimmer en handiger geworden dan een dikke tien jaar geleden, want ik vond de tempels toch een stuk verteerbaarder – en jammer genoeg ook iets minder indrukwekkend – dan toen. Nintendo had dit kennelijk ook gemerkt, want je krijgt de Master Quest als extraatje na het uitspelen: een optie die alle tempels en kerkers in spiegelbeeld zet, en ook de opdrachten moeilijker maakt, met opgefriste puzzels en meer tegenstanders.

Deze 3D remake van Ocarina of Time is dan ook zoals we verwacht hadden: een prachtig avontuur en één van de beste games ooit, maar dan met knappere graphics en enkele handige verbeteringen zoals motion controls en de Master Quest. Wie deze Zelda nog nooit speelde, moet dit gaan halen in de winkel en voor wie eerder al op avontuur ging met de Ocarina zal niet alleen plezier beleven aan de hopen nostalgie, maar eveneens verrast worden met de Master Quest en de geslaagde 3D beelden.

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, The
geplaatst in: 3DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply