gaming sinds 1997

The Ship

Als we aan zeelui denken, dan hebben we allemaal ongeveer hetzelfde beeld voor ogen. Stoere ongewassen mannen met een overbehaarde borstkas, het toppunt van mannelijkheid in feite. Maar, zijn ze nu echt zo mannelijk als we denken? Zeelui zitten tenslotte vaak weken, zoniet maanden aan een stuk op zee, ver verwijderd van elke vorm van maatschappij of tetn. Het zijn toch ook maar mensen, ook zij voelen de nood om af en toe een gaatje te vullen. Een realityshow ‘De Boot’, dat zou nog eens televisie zijn! Ik ben er zeker van dat vanaf de derde week, de zwakste matroos elke avond besprongen wordt door een hoop zeelui. Dat stoere zeemansleven toch, de afzondering van de wereld, de pure zeewind en het regelmatige kontridderen… elke kleine jongen zijn droom. Fuck, genoeg over kontseks, tijd voor een review ofzo.

Vrouwen mogen dan wel dagelijks aan het fornuis staan, of ze zouden toch moeten, de beste koks ter wereld zijn nog steeds mannen. Dat bewijzen de mannen van Outerlight bij deze weer met hen digitale stoofpot. Het recept? We nemen een goede scheut van The Sims, roeren dit met een liter Gotcha en strooien er een vleugje Cluedo over. Wat krijgen we? Een unieke multiplayerervaring, gebaseerd op de Source-engine, met name The Ship.

U leest het, The Ship is even zeldzaam als een neger die opera zingt. Een opera met kontschuddende ho’s en een rapper die hoge tonen zingt, het zou wat zijn. Nuja, terug naar The Ship. In dit Steamspelletje speel je een passagier op een cruiseschip. Je bent echter niet zomaar een passagier, je bent tevens een moordenaar én een slachtoffer. Ondertussen mag je overigens niet vergeten het kleine kamertje te bezoeken, te slapen, jezelf te wassen, enzovoort. Het Sims-element zit er dus goed in.

Verwacht geen snelle FPS-actie, eens je je slachtoffer in het vizier hebt is het eerder een subtiel kat-en-muisspelletje. Je kan namelijk niet in alle zones je tegenstander rammen met een paraplu (vetzakken) of zijn keel oversnijden. Het gamma aan wapens is immens. Bepaalde zones zijn beveiligd: als je daar een wapen bovenhaalt wordt je beloond met een boete en vlieg je enkele seconden in het cachot. Daarna moet je helemaal opnieuw jacht maken op je slachtoffer. Dat vond ik persoonlijk het leukste aan The Ship, proberen je moordenaar te ontwijken via beveiligde zones, het veranderen van garderobe en tezelfdertijd op zoek gaan naar je doelwit.

The Ship is echter niet alleen een multiplayergame, je kan ook in singleplayer het spelletje spelen tegen computergestuurde tegenstanders. Maar daarover kan ik eigenlijk kort zijn: de singleplayer is waardeloos. De AI is botweg ondermaats en het is even leuk als de borsten van Justine Henin zoeken (cliché, ik weet het)… The Ship is gewoon een multiplayerspelletje. Want waar de singleplayer in gebreke schiet, maakt de multiplayer dat ruimschoots goed. Tenminste, als je een server vindt met menselijke tegenstanders en dat is jammerlijk niet altijd even eenvoudig.

Graphicshoertjes moeten geen spontaan orgasme verwachten, The Ship straalt gewoon een leuk, kleurrijk, maar toch donker, sfeertje uit. Het ziet er allemaal nogal cartoony uit, wat perfect past in het concept. De binnenruimtes zijn mooi afgewerkt, maar wanneer het iets groter wordt kan het spel soms een beetje leeg lijken. De makers moesten natuurlijk ook aan onze minder bedeelde medemens denken, die het moeten doen met een iets tragere connectie of minder presterende pc. Ja, die sukkelaars bestaan nog, ja. Hoe dan ook, grafisch heb je geen recht van klagen met The Ship.

Kortom, ben je op zoek naar iets nieuws om tussendoor te spelen, hou je van vernieuwing en speel je het liefst online? Aarzel niet langer, schaf je The Ship aan, en je zal het je niet berouwen. De kleine minpuntjes, zoals enkele bugs en een spijtig tekort aan menselijke tegenstanders, wegen niet op tegen de legendarische spelmomenten die je met The Ship zal beleven. Overigens kost The Ship maar 20€, en creativiteit mag beloond worden. Geen geld? Je kan altijd nog een handje toesteken in de havens ;)

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Ship, The
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply