gaming sinds 1997

The Sims

The Sims, de EA geldkoe, is inmiddels een enorm uitgemelkt beest geworden. Zes expansies werden ons reeds naar het hoofd gesmeten, zes totaal onvernieuwende expansies die keer op keer torenhoge verkoopcijfers haalden. The Sims werd hiermee het best verkochte spel ooit, een consoleversie kon dan ook niet uitblijven. Ik nam alvast de PlayStation 2 versie onder de loep en schreef mijn bevindingen bondig neer.

Het doel van The Sims is simpel, je kiest of maakt een character en helpt hem om te stijgen in de sociale ladder en een gelukkig leven te leiden. De consoleversie probeert dit concept alvast lichtjes uit te breiden door opdrachten aan het héle gebeuren toe te voegen. Eén van deze opdrachten is je sim leren koken, een opdracht als deze vervul je door je sim een kookboek te laten lezen. Klinkt makkelijk, was het niet dat bepaalde sims echt een rotkarakter hebben en dan ook resoluut weigeren. Wat je dan moet doen is de sim zijn zin geven, tot wanneer hij eindelijk wel wil luisteren. Dit kan soms enorm veel tijd in beslag nemen en voor héél wat frustratie zorgen. Maar Fragland heeft aan alles gedacht en deze sims martelingsgids opgestelt voor degenen waarbij het hun allemaal even teveel wordt… voor anderen is er valium of prozac.

Voor de besturing heeft EA de boei helemaal moeten omslaan aangezien we op de consoles tot nog toe niet over een keyboard en muis beschikken. Wat we wel hebben zijn 2 analoge sticks en hiervan werd handig gebruik gemaakt voor het betere zoom- en draaiwerk. Via de R2 knop loop je van de ene sim naar de andere en met de X knop maak je gebruik van bepaalde voorwerpen. Zo heeft elke knop zijn nut, maar de overige zijn het vermelden niet waard.

Ook grafisch kregen onze teergeliefde sims een fikse bolwassing, in alles steekt nu meer detail dan het origineel van drie jaar terug, waardoor de boel er nu veel scherper uitziet. Dit is vooral te wijten aan de keuze voor een volledige 3D engine. Ook de sound is niet onaardig alhoewel hier eigenlijk niet zoveel over te melden valt. Enkele objecten zoals de radio hebben verschillende geluidseffecten en de voice acting is nog steeds dat irritante gebrabbel, maar hiermee is alles dan ook gezegd.

The Sims op de PS2 bevat meer objecten dan het origineel, maar het hadden er eigenlijk nog meer mogen zijn. Bijna niets werd overgenomen uit de vele uitbreidingen, en dat doet het vermoeden stijgen dat EA ook uit deze consoleport enkele kannen melk zal proberen te vullen. Wat deze port wel toevoegt zijn verschillende nieuwe modes waaronder een multiplayer en de “get a life” mode. De multiplayer stelt echter weinig voor, in de “get a life” mode is het de bedoeling dat je bepaalde opdrachten uitvoert en zo verborgen objecten en overige modes vrijspeelt. Ook de klassieke “sims” mode is van de partij en dat zullen de fans graag horen.

Wat me vooral stoorde aan The Sims is de slechte uitbalancering van tijd, zo doet mijn sim er 10 (sim)minuten over om van de keuken naar de inkom te wandelen en de deur te openen. Ook de rechlijnigheid van de missies is een punt van ergernis, zo zal je in het absolute begin de keuken afbranden en jezelf aan de tv elektrokuteren omdat je voor beiden nog niet over de nodige kennis beschikt. Later wil je het allemaal nog eens overdoen met een nieuwe sim en je zorgt dat je de nodige kennis hebt vooraleer je opnieuw tegen die zelfde steen zou stoten. En dan nóg zal je sim een serieuze stroomstoot te verwerken krijgen en/of zijn keuken in vlammen zien opgaan…

EA heeft er duidelijk zijn werk van gemaakt om The Sims van een gezonde brok vernieuwing te voorzien, de verschillende modes en objecten zorgen ervoor dat de fans hier een grote kluif aan zullen hebben. Tevens is deze versie volledig vertaald naar het Nederlands waardoor ze ook gespeeld kan worden door de allerkleinsten onder ons. Kortom een geslaagde port, die menig gamer voor talloze uurtjes aan zijn tv-scherm zal kluisteren. Maar als het origineel je niet beviel, dan is ook dit niets voor jou.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Sims, The
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply