gaming sinds 1997

The Sweeney

thesweeneyIn The Sweeney, gebaseerd op de gelijknamige Britse TV-serie uit de jaren ’70, zien we hoe de leden van Londen’s “Flying Squad” politie onder de leiding van Jack Regan (Ray Winstone) op hardhandige wijze komaf maken met criminelen. Dat er nogal wat “collateral damage” bij hun interventies komt zien nemen ze er maar bij want de resultaten spreken voor zichzelf. Althans, dat is de mening van Regan en zijn team, een mening die niet echt gedeeld wordt door Ivan Lewis, inspecteur van Interne Zaken, die besluit dat het team wel eens een nader onderzoek verdiend heeft. Dat Regan een relatie heeft met Lewis’ vrouw Nancy, die eveneens in Regan’s team werkt, is volgens Regan echter de echte reden voor het onderzoek.

Wanneer een juwelierszaak wordt overvallen en een toevallige aanwezige in ware executiestijl wordt neergeschoten ziet Regan hierin de hand van een oude vijand die reeds enkele jaren het land verlaten heeft. Regan ruikt bloed en opent met volle overtuiging de jacht, niet wetende dat hierdoor hij zichzelf en zijn team mogelijk naar de ondergang leidt.

Zoals gezegd is The Sweeney gebaseerd op een Britse TV-serie uit de jaren ’70 maar de makers hebben zich nogal wat vrijheden gepermitteerd en niet allemaal ten goede. Het verhaal is naar de moderne tijd getransporteerd, Jack Regan is niet zozeer een gefrustreerde agent meer die de rand opzoekt in zijn werk, maar eerder een gewone schurk die per ongeluk een politiebadge mag dragen. In de serie zouden we Regan nooit de wet zien overtreden, maar in deze film zien we hem na een tiental minuten al doodleuk gestolen goud verkopen. Hmmm, niet echt iets waarmee je een personage populair mee maakt.

Verder is het verhaal ook een beetje simpel en bij tijd zelfs ongeloofwaardig. Regan’s relatie met Nancy is wel héél erg bij de haren getrokken, dat de onderzoekers zoveel tijd nodig hebben om de clou door te krijgen die we na een half uur al zagen komen helpt ook al niet, en het finale einde is ook al een tegenvaller.

Is The Sweeney dan een complete mislukking? Nee, gelukkig niet. George Carter (gespeeld door Ben Drewd) is in tegenstelling tot Jack Regan wél een interessant personage om te volgen, en de actie (vooral de autoachtervolging naar het einde toe!) wordt gelukkig mooi in beeld gebracht waardoor we toch een kleine twee uur kunnen genieten van hersenloos entertainment. The Sweeney is een keiharde Britse actiefilm die weliswaar niet de typische flair en humor van Britse films bevat, maar puur op actie wel een redelijke beurt maakt.

Als er 1 ding is dat boven alles uit staat in The Sweeney is het wel het beeld. De makers hebben zeer veel werk besteed aan de kleuren en afhankelijk van de scene krijg je dan ook een totaal ander pallet te zien. Zo gaat de ene scene voluit voor koude blauwtinten met donker rood, terwijl een andere scene plots zeer warme kleuren naar voren brengt en nog een andere plots je onderdompelt in een waas van rood. Allemaal zeer mooi in beeld gebracht en het helpt de sfeer van de film wel. Verder kunnen we ook nog zeggen dat we geen opmerkelijke compressiefouten opgemerkt hebben, op beeldgebied is The Sweeney echt een mooi stukje werk!

Qua geluid krijgen we ook een goede track waarbij vooral de lage tonen naar voren komen. Zowat alles wordt voorzien van een extra laagje bas, en de voornaamste auto’s in de achtervolging mogen dan wel een gepimpte Ford Focus en een Jaguar zijn, ze maken het geluid van een Maserati! Niet iedereen zal dit mogelijk even veel appreciëren, maar het helpt in onze opinie wel om wat meer “panache” te geven aan de film.

Qua extra’s krijgen we de trailer en “Live to fight Another Day” maar dat laatste betwijfelen we ten zeerste.

box-thesweeney

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Universal
tags: ,


Leave a Reply