gaming sinds 1997

TrackMania United

Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in online gaming heeft zeker en vast al van het fenomeen Trackmania gehoord. Na de steengoede eerste versie van deze arcaderacer en z’n opvolger Sunrise was er de vreugde-explosie van het aantal fans bij het vrijgeven van de gratis versie Trackmania Nations. Nu komt Nadeo met een game op de proppen die al de vorige bundelt. Wat is er dan nieuw?

Wel, eerst en vooral dient het gezegd dat Trackmania United niet zomaar een samenraapsel is, maar eerder de drie vorige spellen herwerkt tot één groot geheel. Laten we beginnen met het offline gedeelte, dat ons de drie bekendste modes, namelijk Race, Puzzle en Platform brengt.

Race hoeft waarschijnlijk geen uitleg, daar gaat het gewoon om pure snelheid. Snij bochten of -als het mogelijk is zelfs stukken van het parcours- af, zolang je maar zo snel mogelijk door alle checkpoints gaat. Bij Puzzle is dat ook het geval; alleen moet je zelf een weg creëren door een beperkt aantal blokken te plaatsen. Bij Platform tenslotte doet de tijd er niet toe. Zorg gewoon dat je aan de finish raakt met zo min mogelijk resets over een lekker geflipt parcours.

Echte fanaten zullen misschien merken dat er een aantal modes ontbreken, zoals Stunt en Crazy. Persoonlijk vind ik dat ook erg jammer, aangezien er nu iets minder variatie in de races zit, maar hopelijk verhelpen de lieve mensen van Nadeo dat euvel met een uitbreiding à la Sunrise Extreme (die trouwens ook gratis was). Ik zei eerder dat dit alles eigenlijk een geheel vormt. Wat is dan de lijm die deze stukken samenhoudt?

Het antwoord ligt online! Ik hoor jullie al denken: ‘Met de voorgaande versies kon ik toch ook online gaan?’ Inderdaad, maar het verschil is dat de online wereld je nu doorheen het volledige spel blijft achtervolgen. Zelfs als je een offline race doet, staat er altijd een knopje met ‘official race’ paraat indien je van plan bent je besttijd neer te zetten en die in de tabellen wil laten verschijnen. Dat zorgt ervoor dat je altijd een gevoel van competitie hebt, altijd een doel om beter te worden.

En dat is net het nadeel aan deze United. Eens je het spel opstart wil je alsmaar opklimmen van de provinciale tabellen via de nationale rankings tot zelfs de absolute wereldtop. Trackmania is erg verslavend; ik kan er van meespreken (mijn eindwerk ook trouwens). Naast de rankings is er ook mogelijkheid om het, zoals in de vorige versies, live tegen elkaar op te nemen in de online races. Daarin kan je punten verdienen en zo de eer van je land verdedigen.

In het spel is er verder ook een soort browser ingebouwd, waarmee je nieuwe tracks of wagens kan downloaden. Let wel, die dingen zijn niet gratis verkrijgbaar. Om ze aan te schaffen zal je ‘coppers’ moeten verdienen. Dat kan gemakkelijk door gewoon elke dag het spel te spelen en zo je dagwedde te innen of je kan je online bewijzen om zo nog meer koper vergaren. De creatievelingen onder ons kunnen ook een eigen site opstarten en hun eigen creaties alzo aanbieden.

Het aantal omgevingen waar dit spel zich in afspeelt is ook de som van alle voorgangers. Zoals altijd ziet alles er naar behoren uit. Aan het arsenaal blokken zijn nog een aantal speciale exemplaren toegevoegd, die nieuwe mogelijkheden herbergen. Zo is er de een blokje dat er voor zorgt dat de motor van je wagen stilvalt zodat je al bollend tot het volgende checkpoint moet zien te geraken. Het is wel jammer dat de kleine foutjes uit de oude levels zich nog steeds manifesteren. De slootjes in de rallylevels bijvoorbeeld zijn nog altijd eindeloos diep, terwijl in de levels uit Sunrise het water wordt gebruikt als extra element.

De tracks zijn allemaal spiksplinternieuw en bij momenten echte meesterwerkjes; mijn complimenten aan de leveldesigners. Ze vergen echt het beste van je rijkunsten en inzichtsvermogen. Bovendien kan je altijd nieuwe tracks afhalen, mocht je ze allemaal onder de knie hebben. Bovendien kan je nu ook de replays bekijken van elke besttijd, zodat je kan zien hoe de topspelers een bepaalde track aanpakken en ik moet zeggen dat dit soms erg hulpzaam kan blijken.

Kort samengevat is deze Trackmania United de som van alle voorgaande Trackmania-games zowel qua inhoud als qua fun. Wie de reeks nog nooit geprobeerd heeft, moet dit echt eens uitproberen. Voor fans van het eerste uur biedt United misschien niet echt ongelofelijk veel nieuws, maar de online mogelijkheden maken dit spel toch zeker en vast de moeite waard. Een aanrader voor iedereen dus!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: TrackMania United
geplaatst in: Deep Silver, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply