gaming sinds 1997

Transformers: The Game

Michael Bay’s laatste exploot, de actieprent Transformers, gebaseerd op de gelijknamige speelgoedrobotjes uit de jaren ’90, heeft het filmkijkend publiek verdeeld in twee kampen. Je vond hem uitstekend of je vond hem rotslecht; een tussenweg lijkt niet te bestaan -en eigenlijk geldt dat voor alle Bay-films-. Schoorvoetend moet ik echter toegeven dat ik tot de eerste categorie behoor. Over Transformers: The Game kan er echter geen twijfel bestaan; die is gewoon ontstellend zwak.

Transformers: The Game is de zoveelste licentietitel die op zowat elk gebied grandioos de mist ingaat. Het verhaal loopt ruwweg gelijk met de film: de heldhaftige Autobots strijden op aarde tegen hun nemesis, de kwaadaardige Megatron en zijn kornuiten, de Decepticons. De inzet is de AllSpark, een of andere gigantische kubus met onmetelijke krachten. Ik weet het: de tenenkrullende clichés druipen er in dikke klodders af, maar ik kan er ook niks aan doen.

In de grond is Transformers een pure actiegame. Als Autobot of Decepticon mag je op alles meppen en knallen wat beweegt. Daar komt meteen ook het grootste minpunt van het spel naar boven: de game is véél te simplistisch.

Dit is zonder twijfel de Paris Hilton onder de actiespellen. Je hebt twee amper aanvalsknoppen (voor snelle en harde aanvallen) en je voert voortdurend dezelfde combo’s uit tot alle kwaadaardige robots tegen de grond liggen. Verder beschik je over twee ranged attacks die je quasi nooit zult gebruiken, omdat ze toch bijna geen schade aanrichten. Tegen bazen moet je geregeld ook nog eens iets gooien, waardoor ze verdoofd raken en je ze weer kunt aftuigen met weer diezelfde combo’s. Meer is er niet aan het spel.

Het knokken wordt voortdurend afgewisseld met stukjes waarin je in voertuigvorm -want je kan uiteraard transformeren- als een kip zonder kop van checkpoint naar checkpoint moet racen.

De wegligging van de karren (Optimus is een ’18 wheeler’, Bumblebee een Chevrolet Camaro,…) is ellendig en je neemt dan ook voortdurend veel wijdere bochten dan je zou willen. De besturing van de vliegende Decepticons (Starscream en Blackout) gebeurt met de Sixaxis. Dat is een aardige toevoeging, maar ook niet meer dan dat.

Je merkt het al, een originaliteitsprijs zal Transformers: The Game niet winnen. Een schoonheidsprijs ook al niet. De game ziet eruit als een opgefokt PS2-spel, met weinig detail in de omgevingen en flauwe special effects.

Enkel de Transformers zien er enigzins aanvaardbaar uit, hoewel ze nergens het niveau halen dat we van een PlayStation 3-game mogen verwachten, laat staan dat ze eruit zien zoals de CGI-hoogstandjes uit de film. Wanneer er veel ontploffingen tegelijk gebeuren (trust me, dat gebeurt vààk) durft de framerate ook al wel eens de handdoek werpen. De game verdient wel enig krediet voor zijn volledig vernietigbare en redelijk uitgestrekte omgevingen (waarin je tussen de levels door vrijelijk kunt rondrijden).

Voor wie graag de omgevingen verkent, zijn er talloze spullen om te verzamelen. Elk level ligt bezaaid met 100 kleine kubusjes, enkele icoontjes en een paar challenges.

Wie de tijd neemt om alles te verzamelen (reken op 20 minuutjes per level), kan ermee allerlei artwork, screenshots en filmpjes mee unlocken. Erg interessant is het allemaal niet, maar alles verzamelen rekt toch de speelduur een beetje. Wie enkel de missies speelt, mag rekenen dat hij in amper vijf uurtjes zowel de Autobot- als de Decepticon-campagne heeft doorploegd. Reken op zeven uur als je alles wilt unlocken.

Tot slot nog iets over de presentatie. Het verhaal wordt rommelig verteld door aartslelijke CGI-filmpjes (die er zelfs nog slechter uitzien dan de in-game graphics!), die ingesproken werden door de originele acteurs (Shia LaBeouf, Megan Fox,…). Jammer genoeg is hun prestatie niet om aan te horen (soms veel te enthousiast, soms even ongeïnteresseerd als de gemiddelde stadsambtenaar). De soundtrack bestaat uit wannabe-epische muzak en de explosies klinken even flauw als ze eruit zien.

Wie dus op zoek is naar een ongelooflijk saai en repetitief knokspel, look no further. Transformers: The Game doet de weinig benijdenswaardige reputatie van filmlicentiegames alle eer aan. De gameplay is dwaas, de presentatie pover en de graphics konden wel wat extra ontwikkeltijd verdragen. Vermijden dus!

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: Transformers: The Game
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply