gaming sinds 1997

Transformers: War for Cybertron

Transformers, je moet wel onder een rots geleefd hebben om niet te weten wat ze zijn. Met de twee Michael Bay films (90% explosies, 10% Megan Foxx booty shots en 0% verhaal) weet zowat elke gamer wat ze zijn. Gelukkig voor ons heeft deze game NIETS, maar dan ook NIETS met de films te maken! Vergeet de barslechte Transformer games die we bij beide films kregen en wees blij dat High Moon Studios de Transformers franchise wel alle eer aan doet.

Ontwikkelaar van het spel is High Moon Studios, die ook verantwoordelijk waren voor de productie van Robert Ludlum’s The Bourne Conspiracy, een vrij onderschatte game als je het mij vraagt. Het spel speelt zich zoals de titel al weggeeft af op Cybertron, de thuisplaneet van de Transformers.

De bewoners zijn opgesplitst in twee groepen, de Autobots en de Decepticons. Beide willen hun langdurende oorlog beëindigen, maar elk op hun eigen manier. De Autobots willen onder leiding van Optimus Prime een vreedzame beschaving opbouwen, terwijl de Decepticons onder leiding van Megatron een dictatoriaal regime willen oprichten. Beide kanten kunnen gespeeld worden in één grote verhaallijn die de toekomst van Cybertron zal beslissen.

Wat onmiddellijk opvalt bij het opstarten van de game is niet één of andere prachtig filmpje, maar een installatie van ongeveer 25 minuten. Alsof dit nog niet erg genoeg is, controleert de game elke keer bij het opstarten of de installatie in orde is, wat ervoor zorgt dat je telkens één à anderhalve minuut aan tijd verliest. De PS3 “only does everything”, inclusief lange laadtijden dus.

Gelukkig is dit één van de weinige negatieve punten die ik kan opnoemen. Zo werk je altijd in een team van drie om je missie te vervolledigen en hoe je nooit alleen te spelen. Voor het starten van een missie kan je selecteren welk Autobot of Decepticon personage je gaat spelen. Elk personage is gebaseerd op bestaande Transformers, wat fans van de reeks zeker zullen appreciëren.

Elk personage heeft een bepaalde klasse, zoals leader, scout, scientist en soldier. Naargelang je keuze krijg je andere mogelijkheden die daarnaast nog eens variëren van personage tot personage. Zo heeft Megatron de mogelijkheid om leven te stelen van nabije vijanden, terwijl Optimus de optie heeft om naburige vrienden extra schade te laten doen. Beiden zijn een leidersklasse, maar toch blijven ze uniek. Koppel dit aan het feit dat je meer dan 20 personages in het spel hebt en afwisseling lijkt gegarandeerd.

Op vlak van wapens moet het spel zeker niet onderdoen voor andere third person shooters. Zo heb je machinegeweren, mobiele kanonnen, shotguns, scherpschuttergeweren, etc… allemaal met een cybertronian laagje erover. Mocht je uiteindelijk toch zonder munitie vallen, dan kan je vijanden nog altijd in twee helften splijten met een fysieke aanval, zoals een slag van een bijl of zwaard.

Als er één ding is wat deze robotten speciaal maakt, is het hun mogelijkheid om een andere gedaante aan te nemen, of simpel gezegd te transformeren. Dit is perfect geïntegreerd in het spel. Op elk moment kan je met een eenvoudige klik op de linker joystick jezelf veranderen van robot naar voertuig of omgekeerd. Wanneer je in een voertuig veranderd bent, zal je ook de mogelijkheid hebben om sneller ergens te geraken met behulp van een alternatieve functie. Dit is nodig, omdat je zonder deze snelheidsboost niet sneller dan een bejaarde slak door de omgevingen treuzelt.

Voor de graphics maakt het spel gebruik van de Unreal 3.0 Engine, wat ervoor zorgt dat het hele spel er beter uitziet dan de gemiddelde PlayStation 3 game. De Transformers zien er allemaal strak uit door de vele details op hun lichamen. Het transformeren tussen voertuig en lichaam gebeurt vloeiend en je ziet mooi elk onderdeel van je personage veranderen. De omgeving van Cybertron is iets minder bij momenten. Zo zal je regelmatig enkele stukken doorlopen die te donker zijn, zelfs al zet je de helderheid van het spel op het hoogste niveau.

Een ander nadeel is dat op bepaalde momenten de framerate te lijden heeft onder de talloze explosies op je scherm. Dit gebeurt het meest op de momenten waar je in een open wereld speelt, en wanneer er talloze explosies en gevechten op de achtergrond plaatsvinden. Als er één ding is wat de ontwikkelaars wilden doen, dan was het de speler laten voelen dat ze in een grootschalige oorlog aan het meevechten waren. Op verschillende momenten zal je regelmatig gevechten zien op de achtergrond of zware artillerie of luchtafweergeschut zien vuren; missie geslaagd.

Naast al dat grafisch geweld heeft men ook voldoende aandacht besteed aan het geluid. Zo krijg je tijdens het spelen een goed opzwepende soundtrack, die perfect bij de actie past. Leuk is dat enkele stemmen zoals die van Optimus Prime dezelfde acteur hebben als in de films. Toch één positieve link met de Transformers uit de cinema! De overige Transformers hebben onbekende stemmen gekregen die bij hun imago passen. Omgevingsgeluiden zijn er meer dan voldoende, waaronder explosies, discussies van bondgenoten bij een verzamelpunt of vijanden die gevangen genomen zijn. Het geluid van de wapens en je fysieke aanvallen hebben voldoende body, zodat je weet wanneer je met een zwaar wapen aan het schieten bent of iemand gewoon een streeltje geeft.

De singleplayer is niet het enige onderdeel dat de nodige aandacht heeft gekregen, ook de multiplayer is om duimen en vingers bij af te likken. Zo kan je een eigen personage maken om het daarna uit te bouwen met de ervaring die je hebt opgedaan. Je hebt daardoor wel niet de mogelijkheid om met een bestaande Transformer te spelen. De modes kennen we eigenlijk van andere games, maar spelen toch iets anders, mede door de mogelijkheid om jezelf om te vormen tot een voertuig. Dit zorgt ervoor dat de games altijd vol snelheid en actie zitten. Een vrij populaire mode is Escalation. Vele spelers zullen deze mode al gespeeld hebben onder een andere naam, zoals Horde uit Gears of War 2 of Firefight van Halo: ODST.

Een kleine afwijking met die inspiratiebronnen is dat je hier extra leven, wapens en zelfs delen van de map kunt vrijspelen met het betalen van punten die je verkrijgt door het doden van tegenstanders. Als er één belangrijk iets is in deze mode is het wel teamwork. Overige modes die in het spel zitten zijn de typische CTF en deathmatch modes, maar ook één waarin het ene team een gebied moet verdedigen, terwijl het andere het moet veroveren.

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk hebben we nog eens een game die het Transformers universum niet in het belachelijke trekt. Met een prachtige singleplayer en verslavende multiplayer, zal deze game je vele uren zoet houden!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Transformers: War for Cybertron
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply