gaming sinds 1997

Tropico 2: Pirate Cove

Mensen die het dezer dagen buiten te warm vinden, kunnen zich ook richten tot de virtuele zon in hun computer, die momenteel verzorgd wordt door Tropico 2: Pirate Cove! Mochten we vorige keer nog lekker dictatortje spelen op ons eigen afgelegen paradijsje, dan neemt men deze keer een sprong terug in de tijd en worden we prompt gebombardeerd tot piratenkoning. Goud, kannonnen, vrouwen en bier, wat wil een piraat nog meer… (een schip? – red.)

…en inderdaad, daar komt het in Tropico 2 zo ongeveer op neer. Wanneer je de campaigns speelt, zal je als pas ontsnapte crimineel een kleine piratenstaat kunnen stichten. Je zal je moeten bekommeren over je piraten en ervoor zorgen dat er genoeg drank, vrouwen en goktenten aanwezig zijn. De 16 campaigns beginnen met een paar gemakkelijke missies die zelfs de grootste landratten kunnen uitspelen. Maar hoe verder je vordert, hoe meer gebouwen je unlockt en hoe moeilijker het zal worden om je piraten tevreden te houden. En alsof dat nog niet genoeg is, zullen verschillende naties zich met jou eilandje komen moeien. Je dacht toch niet dat ze zomaar een oog(lap)je zouden dichtknijpen, zonder dat zij ook een deel van jou inkomsten ontvangen?

Een echte piraat laat zich natuurlijk niet afpersen en gaat resoluut in de tegenaanval. Hijs de zeilen! Wat zou een piraat zijn zonder zijn schip? In het spel kan je kiezen uit vier verschillende soorten schepen voor je kapiteinen. Deze stuur je dan op missie in de caraïbische zeeën om een paar scheepjes te plunderen, wat settlements te raiden of gewoon om wat te verkennen. Jammer genoeg is dit deel van het spel niet echt goed uitgewerkt. Meer dan te selecteren wat je piraten waar moeten doen, komt er niet bij kijken. En dat is toch wel jammer, een piraat hoort op de zee, maar je zal dan nooit weten hoe het voelt om een schip te plunderen, aangezien je dit gewoon wordt gemeld aan de hand van een simpel venstertje.

Argh, matey, is het dan allemaal kommer en kwel? Natuurlijk niet! Tropico 2 spitst zich namelijk meer toe op het landgebeuren. Je zal zelf alle gebouwen moeten neerpoten en zelf je schepen bouwen. Hoewel, zelf… Als piratenkoning hoort het natuurlijk niet dat je je handen vuilmaakt en aan je piraten moet je het al helemaal niet vragen! De enige oplossing: Captives! Regelmatig lopen er schepen op de klippen voor je eiland, wiens bemanning dadelijk in de boeien wordt geslagen en voor jouw mag beginnen zwoegen. Van een leuke vakantiejob gesproken!

Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen de piraten die op een schip wachten zich vermaken (en een aardig centje bijverdienen) door voor beul te spelen en het toezicht te houden over de captives. Dit klinkt misschien gruwelijk, maar het valt allemaal heel goed mee. De piraat in kwestie wringt zich ofwel (als man) in beulenkostuum, ofwel (als vrouw) in een SM pakje. Hmm, dat klinkt nog altijd even gruwelijk zeker? Maar als we de piraat wat nader in het oog houden, zien we hoe hij zich naar een capitve begeeft en met een grote grijns…

…een handdoek bovenhaalt en deze tegen de billen van de captive laat kletsen. Het hele spel is ondergedompeld in deze grappige, cartoonachtige sfeer. Zo laat men ook nooit zien wat er zich in het hutje van de prostituee afspeelt en blijft het spel ook geschikt voor de jongere piraatjes onder ons. De graphics zijn kleurrijk en vormen een zonnig geheel. Alles is net zoals zijn voorganger in 2D, maar de gebouwen en piraten zijn zeer gedetailleerd. Alleen bij de grond en de schepen zijn de pixels goed te zien als je maximum inzoomt (tenzij men in die tijd met gekartelde zeilen rondvoer natuurlijk).

Het geluid verdient zeker een papegaaienpluim! Vooral de muziek is weer prachtig en brengt je meteen in vakantiestemming. Je zou bijna al je verplichtingen als koning willen laten vallen en zelf gaan luilekkeren op je strandje. Ook de geluiden zijn uitstekend en de meldingen die men je geeft als je een tekort hebt aan een bepaald goed, zijn leuk gevonden (de eerste keer dat je ze hoort toch ;)). Zo zal je adviseur je regelmatig “Cannot shiver me timbers, without timber” toeschreeuwen wanneer je hout begint op te raken.

We naderen zo stilaan de conclusie en het mag wel duidelijk zijn dat ik me geweldig goed heb geamuseerd met Tropico 2. Als je weet dat een missie meerdere uren kan duren, weet je ook dat het met de speelduur wel snor zit (een aspect waarop tegenwoordig meer en meer games steken laten vallen). Het spel is ook ongelofelijk verslavend, wat je snel zal ondervinden wanneer blijkt dat achter de gordijnen de zon al aan het opkomen is en jij nog volop aan het bouwen bent! Mocht je de campaigns dan toch uitgespeeld hebben, kan je je nog storten op de sandbox mode, of je eigen ongerepte droomeiland creëren met de editor. Ben je een fan van zon, zee en buildinggames à la Settlers, haal dan die papegaai vanonder het stof, vijs je houten been er terug aan en kielhaal de softwareboer om die doos met 2 blinkende schijfjes mee naar huis te nemen! Om met de woorden op de achterkant van de doos te eindigen:

Argh, thar ain’t nottin like bein a Pirate King!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Tropico 2: Pirate Cove
geplaatst in: 2K Games, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply