gaming sinds 1997

UEFA Champions League 2004-2005

Fifa 2005, UEFA Champions League 2004-2005 en Fifa Street zijn voetbalspelletjes van EA die in 5 maanden tijd alle 3 op de markt verschenen. EA ze uitbrengen aan de lopende band en wie zal hen tegenhouden? Ik in ieder geval niet, maar toch persoonlijk vind ik het allemaal een beetje overdreven. Ze zijn het nu toch allemaal serieus aan het uitmelken. Zo erg zelfs dat je begint te twijfelen aan de kwaliteit en het nut ervan. Anderen zijn dan weer tevreden dat er zoveel variatie is, maar het kan EA allemaal gestolen worden, zolang hun games maar geld opbrengen. De rest van Fragland was niet echt happig om nog zo’n spel te reviewen dus kreeg ik de “eer” om Uefa Champions League 2004-2005 eens van dichtbij te bekijken!

Je moet al zeker geen Einstein zijn om te weten wat deze volgende titel van EA zal bieden. Inderdaad, je moet het prestigieuze voetbalgala winnen en de beker met de 2 grote oren zien te veroveren. Dat is natuurlijk niet alles, want dit spel bied je nog meer, gelukkig maar! In de intro zitten misschien wel de mooiste graphics van heel het spel. De intro is namelijk net alsof je jouw tv op Canvas hebt gezet voor om een match te volgen van de Champions League. Daarmee wil ik niet zeggen dat de graphics barslecht zijn, maar dat het wel beter kon zoals in FIFA 2005.

Zoals ik al verteld had is de Champions League winnen maar een klein onderdeel van het spel. Zo kan je ook als trainer beginnen met een seizoen en missies volbrengen. Dat brengt ons al op een eerste minpunt: een seizoen spelen kan enkel met een Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse of Spaanse ploeg. Als je dacht om een seizoen te starten met Anderlecht of Club Brugge, dan speel je maar beter een ander spel. De missies die je krijgt als trainer verschillen met die uit FIFA. De beginmissie die je altijd zult krijgen is ‘Alles of Niets’, waarin je de laatste wedstrijd van het vorige seizoen moet spelen om mee te doen met de Champions League. Verlies je deze wedstrijd, dan is het al afgelopen en begin je best opnieuw. Als je hem wint krijg je nog veel verschillende andere missies om tenslotte de Champions League te kunnen winnen. Om variatie in het spel te krijgen is iedere missie verschillend en krijg je geld voor ieder geslaagde opdracht. Zo is er een missie waar je een verdediger, middenvelder en aanvaller MOET verkopen en 3 nieuwe in de plaats MOET kopen. Schop je Xbox het raam niet uit als een missie mislukt want je moet gelukkig niet opnieuw als je voor de eerste geslaagd bent. Door het behalen van missies kun je ook 25 verschillende attributen unlocken zoals een voetbal uit de jaren dertig.

Wat mij enorm ontgoocheld heeft was de gameplay. Geen radar te bespeuren en als je speelt zijn er zwarte balken boven– en onderaan je scherm. Zo lijkt het alsof je een wedstrijd op de tv aan het volgen bent. Leuk zul je denken? Wel, ik vond het in ieder geval zeer irritant dat ik geen volledig scherm te zien kreeg. Wat mij nog het ergst van allemaal irriteerde was de AI. Je tegenstander tikt constant de bal rond in driehoekjes en je hebt ook geen mogelijkheid zoals in PES om een tegenstander met 2 man af te blokken, zodat een bal afnemen extra moeilijk wordt. Zelfs op ‘Amateur’ is het een hele karwei om voorbij de verdedigers te raken. Je mag dus al aardig wat oefenen om goed uit de hoek te komen. EA is er wel in geslaagd om de arbitrage van het spel te verbeteren. De scheidsrechter kan nu ook fouten maken, zoals ook in het echte leven gebeurt. Een hoekschop fluiten terwijl het niet zo was, penalty’s geven voor een schwalbe, het kan nu allemaal gebeuren.

EA heeft er ook in geslaagd om een gepaste sfeer te creëren voor het spel, namelijk de EA Sports Talk Radio. Deze radio kan je enkel en alleen horen in de seizoensmode, als je klaar bent met een wedstrijd te spelen. Luisteraars en fans bellen naar de radio om hun mening te geven, commentatoren geven hun voor –en nabeschouwing over de wedstrijd; het zij allemaal eigenschappen die deze leuke en originele radio te bieden heeft.

De graphics van het spel zijn goed maar kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Zo vond ik de graphics van FIFA 2005 veel mooier ogen. De spelers zijn herkenbaar, net zoals de stadions, maar het publiek doet me denken aan 1 grote familie. Ze zien er allemaal hetzelfde uit en bewegen allemaal in dezelfde richting. Misschien moet EA toch beter nog wat wachten eer ze een nieuw spel op de markt brengen.

UEFA Champions League 2004-2005 is een degelijk voetbalgame, maar mensen die PES4 of FIFA 2005 in hun bezit hebben moeten dit spel echt niet kopen. De missies en de EA Sports Talk Radio zijn leuk gevonden en brengen wat variatie in het spel. De arbitrage is gelukkig wat menselijker geworden en dat maakt het een pak realistischer. De gameplay, die volgens mij zeer irritant uit de hoek kwam en de graphics die beter kunnen maken dit spel geen uitblinker.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: UEFA Champions League 2004-2005
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply