gaming sinds 1997

Unreal Tournament III

Unreal Tournament is een instituut op pc, bijna net zoveel als Quake of Counter-Strike er zijn. De shooter weet al jaren een grote schare fans te verenigen met zijn snelle en hardcore gameplay, maar het was nog maar de vraag of deze versie van Unreal Tournament III succesvol de overstap kon maken naar de PS3.

De eerste minuten nadat ik het schijfje in mijn console had gepropt waren alleszins niet erg bevredigend. Een enorm déjà-vu gevoel maakte zich van mij meester toen de eerste beelden, personages en tussenfilmpjes op mijn scherm werden getoverd: Gears of War iemand? Gelukkig bleek mijn vrees niet helemaal gegrond. Alhoewel de “sci-fi space marine”-setting me nu echt wel wat de keel begint uit te hangen, zijn er genoeg mappen (50!) en variaties op het thema om elke shooterfan toch nog voldoende afwisseling te bieden. Hoe langer je de game speelt, hoe meer je de art direction zal weten te appreciëren zodat je uiteindelijk zal moeten erkennen dat deze stijl nu eenmaal bij UT hoort.

In ruil krijg je immers heel wat: ongelooflijk gedetailleerde speelvelden, volgepropt met speciale effecten, zotte en vette wapens en lekkere voertuigen. Je zal je geen seconde vervelen in dit spel, ook niet als je de controller zelf niet in de pollen hebt. Vooral de units van de Necris zorgen voor originaliteit: van immense Walkers tot wandelende bollen vullen het scherm, aangevuld met allerlei kogels, lasers en andere projectielen die je om de oren fluiten. Natuurlijk zijn het niet enkel de graphics die dit gevoel van gecontroleerde, over-the-top chaos produceren: de gameplay is zoals vanouds snel, afwisselend en strakker dan Natalie Portman in haar witte Star Wars-pakje. En je krijgt er bovendien véél van.

Opvallend door zijn onopvallendheid is ook het design van de mappen. Vastraken in een hoekje, verdwaald lopen of je verloren voelen: het is simpelweg niet mogelijk in dit spel. Je komt steeds vlotjes terecht waar je wilt, en waar de actie is, dankzij de vele knelpunten en natuurlijk de nieuwe hoverboards die nu veel vaker opduiken. Alhoewel de besturing ervan wat los zit (of je moet natuurlijk een keyboard en muis aansluiten op je PS3), is het een welkome hulp om bliksemsnel een vlag naar je basis te brengen of net als een gek naar het front te stormen om daar 12 seconden later overhoop te worden geknald door één of ander voertuig.

Over die controls kunnen we overigens meegeven dat ik nog steeds een 360-controller verkies voor shooters, maar dat ook de Sixaxis zijn best doet. Verwacht je echter niet aan een precisie zoals geboden door de aan te bevelen muis-toetsenbord combinatie.

De eerder genoemde voertuigen werken ook wel degelijk binnen dit spel. Meestal ben ik niet zo te vinden voor dergelijke geintjes binnen een shooter, maar de afwisseling is welkom en de resulterende brutale situaties toveren een grijns op je gezicht. Een vettige grijns zelfs! Het geheim van Epic is dat ze als geen ander weten wapens, infanterie en allerlei tuig met wielen of straalmotoren te balanceren. Ook deze keer werden enkele oude wapens wat sterker of zwakker (Flak Cannon) gemaakt, zodat quasi elk wapen bruikbaar en leuk blijft.

Niet onbelangrijk voor twijfelaars is dat de game ook best te pruimen valt als je niet als een freak elke dag uren online wil oefenen. De singleplayer leert je stukje bij beetje alle mogelijkheden en de off-line bots die als tegenstanders fungeren worden uiteindelijk best uitdagend. Over het verhaal of de filmpjes (die technisch weliswaar niet slecht zijn) zal je me echter weinig goeds horen vertellen: toegankelijkheid staat in mijn woordenboek niet gelijk aan ‘crappy’. Laat dat een les zijn voor ontwikkelaars die denken dat alle gamers 14-jarige pubers met een hersenaandoening zijn.

Hoeveel je ook over dit spel en de details lult, uiteindelijk telt er maar één ding: hoe leuk is het om ermee andere spelers aan gort te knallen? En die conclusie is simpel: Unreal Tournament III is misschien niet origineel, maar het blijft een absolute topper in het genre, ook op de PS3 waar de toevoeging van een massa door gebruikers aan te passen opties, mods en mogelijkheden enkel toe te juichen is. Beter dan dit wordt een Deathmatch zelden! Maar probeer toch maar dat toetsenbord en die muis aan te sluiten…

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Unreal Tournament III
geplaatst in: PS3, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply