gaming sinds 1997

Valkyrie Profile 2: Silmeria

Square-Enix lijkt nog de enige te zijn die PS2-only games ontwikkelt, en het zijn dan nog eens stuk voor stuk Role Playing Games. We kunnen het hun niet kwalijk nemen, want ze leveren zeer vaak kwaliteit af, waardoor Sony’s previous-generation console een goedkope RPG-bom geworden is. Laatste nieuwe in Europa is Valkyrie Profile 2: Silmeria. Biedt deze het niveau dat we gewend zijn van onze Japanse makkers?

VP2:S is de prequel van Valkyrie Profile. Je neemt de rol aan van Alicia, de prinses van Dipan, wiens lichaam ingenomen is door Silmeria, een valkyrie, eens trouw aan de god Odin maar verbannen na een twist. Het hoeft niet gezegd te worden dat het hebben van twee zielen in één lichaam voor het nodige onheil zorgt! Het volk van Dipan denkt dat Alicia krankzinnig is geworden, en Odin wil natuurlijk Silmeria terughalen om te veel onrust te vermijden. Veel meer ga ik niet verklappen, want de verhaallijn ontdekken blijft één van de leukste dingen in een RPG.

Verrassend aan deze RPG is dat de gameplay zich afspeelt op een 2D side-scrolling manier. Enige angst dat dit je vrijheid zou beperken is ongegrond. Het reizen tussen gebieden gaat weliswaar via een wereldmap, iets wat we bij nog veel meer RPG’s terugzien, maar in steden, gebouwen en kerkers is een derde dimensie gecreëerd. Zo kan je een steegje met een druk op de bovenste knop inslaan. Ook de sfeer lijdt niet onder deze keuze, integendeel. Doordat de camera naast het personage hangt, krijg je integendeel nog meer het gevoel dat je erbij hoort.

Stel dat we het eerder verschenen Final Fantasy XII aanschouwen als het summum van het grafische vermogen van de PS2, dan is deze Valkyrie Profile 2 het Walhalla. Het is mooi om te zien dat Square Enix, nu de dagen van de PS2 geteld zijn, opnieuw de hardware van de console optimaal weet te benutten. Aangezien quasi heel de wereld uit verbazing besloot FFXII een 10 te geven, kan ik niet anders dan dit spel op grafisch vlak een symbolische 10.1 toe te kennen (ook al wordt dit in onze scoresysteem tot een 10 herleid).

Het vechtsysteem is er een dat we nog niet (vaak) zijn tegengekomen in eerdere games. Hier schakelt het spel over naar 3D-gameplay, waarbij je moet proberen uit het gezichtsveld van de vijand te blijven en hem in de rug aan te vallen, het liefst met dodelijke combo’s. Je kan je party opsplitsen in kleinere groepjes om nadien de vijanden van verschillende kanten te benaderen. Het klinkt ingewikkeld, maar het werkt erg vlot en de aanvallen gaan bovendien gepaard met een arsenaal aan coole effectjes. Natuurlijk zijn er weer genoeg wapens en stukken armor om je personages aan te kleden, al zie je deze veranderingen jammer genoeg niet aan de buitenkant.

Op de speelmap worden je tegenstanders afgebeeld als paarse schimmen. Deze kan verstenen met je magische ring wat voor leuke puzzelelementen weet te zorgen. Een voorbeeldje hiervan is het verstenen van een vijand, om ‘m nadien te verslepen en zo dankzij hun gewicht een trigger in de vloer te activeren. Er meerdere stapelen tot een platform om hogerop te geraken, is dan weer een andere manier om gebruik te maken van je kracht.

Voor de muziek heeft Square-Enix weer de beste componisten opgespoord om een heel scala aan liedjes te verzinnen, van sprookjesachtige achtergrondmuziek tot actievolle gevechtnummers. Als vanouds doen ze dat hier weer schitterend. Ze hebben jammer genoeg ook besloten de stemmen te laten inspreken door acteurs. Alhoewel deze niet altijd slecht hun werk doen, verkies ik toch om stemloze personages te hebben zodat ik zelf kan beslissen hoe ze klinken. Dat bespaart ons alvast enkele al te nichterige stemprestaties die de inleving kunnen verpesten.

Valkyrie Profile 2: Silmeria is een game dat je enkele tientallen uren zoet zal houden. Het is zeker verfrissend – en aangenaam – om een sidescrolling RPG te spelen, het verhaal doet zijn ding meer dan goed genoeg en het nieuwe vechtsysteem ziet er cool uit en gaat bovendien niet snel vervelen. De graphics zijn likkebaardend knap, net als de muziek. De voice-acting hadden ze er voor mijn part uit mogen laten, maar laat dat de RPG-fan in jou niet beletten om nog ‘s je PS2 boven te halen. Kopen deze handel!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Valkyrie Profile 2: Silmeria
geplaatst in: PS2, Reviews, Square Enix
tags: ,


Leave a Reply