gaming sinds 1997

Vanquish

Vanquish is een third person actiegame dat niet voor iedereen is, maar wel wie voor houdt van het stevigere werk en originele, snelle en spektakelrijke gameplay. Afgekruid met knappe graphics die de chaos van een slagveld gevuld met technologie, robots en ontploffingen perfect neerzetten zal dit razendsnelle bombardement je helemaal opslorpen en je handpalmen zwetend achterlaten.

De formule die hier gebruikt wordt is relatief simpel. Enkele succesvolle gameplay-elementen (dekking nemen achter objecten en bullet time) worden voorzien van een adrenaline-injectie. In Vanquish krijg je een futuristisch pak aan dat je bliksemsnel van de ene plaats naar de andere doet ‘schaatsen’ terwijl het vertragen van de tijd je toelaat om prachtig uitziende moves neer te zetten terwijl je de tegenstanders in stukken rijt met een kogelregen. En dat doen ze op erg mooi geanimeerde wijze, met stukken die alle kanten uitvliegen, gensters, vonken en allerlei geluiden die je surround-systeem nog ’s een lekkere beurt geven.

De controls zitten strak en van lag of haperingen is geen sprake zodat hardcore gamers zich kunnen wijden aan het perfect beheersten van de moves, er goed in kunnen worden en er na een rondje of twee stevig ass mee zullen kicken. De combinatie van deze bliksemsnelle verplaatsingen en slow-motion zorgt met andere woorden voor iets erg fris en nieuw en laat tegelijk uitdagende gameplay en een interessante moeilijkheidsgraad toe.

De makers weten dit duidelijk en hebben gezorgd voor levels die je geen seconde rust gunnen maar integendeel je zintuigen overvallen, afgewisseld met opdrachten die net iets trager gaan en iets meer nadenken en voorzichtigheid vragen. Op die manier wordt overdaad vermeden en is er plaats voor al bij al veel afwisseling in de missies. Afwisseling waar er eigenlijk geen gebrek aan is dankzij de spannende, originele tegenstanders en een reeks uitdagende bosses, stuk voor stuk voorzien van unieke wapens en aanvallen, en natuurlijk ‘weak points’ en tactieken die je dient te ontdekken wil je ze neerhalen.

Je krijgt gelukkig een straf geweertje om ze van antwoord te dienen. Je kan je wapen upgraden of eigenlijk herconfigureren tot bijvoorbeeld een shotgun of een sniperwapen, maar je kan ook schokgolven gebruiken of schijven afschieten. Ik miste toch een klein beetje meer afwisseling en het plezier van het bemachtigen van een nieuw wapen – en je blijft al snel bij je favoriete upgrade hangen – maar dat is slechts een klein probleem.

Wapens, gameplay, tegenstanders, controls, graphics: absolute top! Wat een beetje tegenviel was het verhaal. De futuristische setting is zo cool dat je hoopt op een meeslepend verhaal maar verder dan een uit de hand gelopen Rus die San Francisco van de kaart wil vegen komen we niet. De personages met hun sucky dialogen en overdreven acting maken het gevoel van vervangende schaamte alleen maar groter. Er is overigens ook enkel plezier te beleven in singleplayer met de campagne die herspeelbaar is dankzij het scoresysteem en de moeilijkheidsgraad. Het gebrek aan multiplayer wordt deels goedgemaakt door de Challenges, maar ook hier ben je op jezelf aangewezen.

Vanquish is met andere woorden één groot spektakel, met bliksemsnelle en hardcore gameplay en een presentatie die die sterke punten nog ’s visueel en auditief onderstreept met een dikke vette lijn. De prachtige baasgevechten en afwisselende missies maken de knullige verhaallijn en personages goed. Chaos en adrenaline dus voor actiejunkies die liever high scores najagen dan online tegenstanders opzoeken.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Vanquish
geplaatst in: Reviews, Sega, X360
tags: , ,


Leave a Reply